Uluslararası Suistimal İnceleme Uzmanları Derneği ACFE’nin (Association of Certified Fraud Examiners) her yıl yayınladığı “Report to the Nations” isimli raporda şirket içi suistimallerin maliyeti, yöntemleri ve suistimali yapanların profiline ilişkin uluslararası veriler bulunuyor. ACFE, 2022 yılı için hazırladığı çalışmada 133 ülkeden 2.110 suistimal olayını incelemiş. Sizler için raporda dikkat çeken bazı verileri derledik.

  • ACFE’nin tahminlemesine göre tipik bir şirket gelirinin %5’ini suistimal olayları nedeniyle kaybediyor.
  • 133 ülkeden toplanan şirket içi suistimal vakalarının yarattığı toplam zarar 3.6 milyar dolar.
  • Mesleki suistimal olaylarının %42’si etik hat gibi iç kontrol mekanizmalarıyla toplanan tüyo ve şikayetler sayesinde tespit ediliyor. Bu tüyoların yarısından fazlası ise şirket çalışanlarının verdiği ihbarlardan oluşuyor.
  • Suistimal olaylarının %8’inde kripto para kullanılmış.
  • Tipik bir suistimalin tespit edilmesi 12 ayı bulabiliyor ve şirketleri ortalama aylık 8.300 dolar zarara sokuyor.
  • Vakaların neredeyse yarısı şirket içi kontrol mekanizmalarının zayıf olması nedeniyle gerçekleşmiş.
  • Suistimali gerçekleştiren çalışanların en çok uyguladığı yöntemler arasında sahte evrak yaratmak, belge üstünde oynama yapmak ve elektronik dosyaları suistimal amaçlı değiştirmek geliyor.
  • Geçtiğimiz 10 yılın verilerine göre yönetici ve üstü pozisyonlarda çalışan faillerin sayısı artıyor.
  • En büyük artış gösteren suistimal yöntemlerinden biri de yolsuzluk vakaları.
  • İç kontrol mekanizmalarının önem kazanması ile birlikte 10 yıl önceye göre şirket içi suistimal olaylarını artık çok daha hızlı tespit edebiliyor ve oluşan zararı indirgeyebiliyoruz.

Raporda geçen şaşırtıcı verilerden biri ise şirketlerin mevcut background check politikalarının zayıflığına dikkat çekiyor. Bahsi geçen suistimal olaylarını gerçekleştiren çalışanların %43’ü hakkında işe alım öncesi background check (özgeçmiş doğrulama ve araştırması) YAPILMAMIŞ. Hatta, background check’ten geçirilmiş faillerin %21’inde riskli olarak görülen davranış biçimleri tespit edilmesine rağmen işe alınmış.

FinalCheck ile çalışan kaynaklı risklerinizi doğru yönetin!

Türkiye’nin en büyük istihdam platformu Kariyer.net ve ACFE Türkiye şubesi USİUD’un kurumsal üyesi My Security Analytics iş ortaklığı sayesinde geliştirilen FinalCheck ürünü, şirketlerin öncelikli olarak İnsan Kaynakları ve Kurumsal Güvenlik Departmanları’nı ilgilendiren bu ihtiyaca çözüm getiriyor.

Adaylar tarafından verilen belgeler tek bir ekran üzerinden saniyeler içinde dijital ve otomatik olarak doğrulanabiliyor. Böylelikle, insan gözüyle tespit edilmesi zor olan belge sahteciliğinin de önüne geçiliyor. Ayrıca işverenler, FinalCheck üzerinden adayın pozisyon ihtiyaçlarına göre özel araştırmalar da talep edebiliyor. Alanında uzman FinalCheck analistleri, çalışan adayları hakkında gerekli incelemeleri gerçekleştirip işverenlere rapor ediyor.

İşe giriş sürecinin final adımını dijitalleştirerek çok daha güvenli hale getiren bu sistem sayesinde şirketler, çalışan kaynaklı risklerini kolayca yönetebiliyor. FinalCheck, iç ve mesleki suistimal vakalarını önlemek için şirketlere doğru yardımları sunuyor.

Artık, şirketler hem çalışanlarını hem de müşterilerini FinalCheck ile kolayca koruyabilecek.

FinalCheck hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın.

FinalCheck ile ilgili diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Kaynak: ACFE