Çalışanlarına sunduğu olanaklarla birçok şirkete örnek oluşturacak uygulamalara imza atan Novartis’in, fark yaratan insan kaynakları uygulamalarını, Novartis Grup Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Dr. Senay Kızılkaya İK Blog okurları için anlattı…

Yapılanmanız hakkında bilgi alabilir miyiz? Şu anda bünyenizde kaç kişi çalışıyor?

Novartis Grup, kökleri 1758 yılına uzanan, İsviçre merkezli dünyanın en köklü ilaç firmalarından biri. Dünya genelinde 140 ülkede, yaklaşık 105.000 çalışanımızla faaliyet gösteriyoruz.

1955 yılından bu yana Türkiye’de üretim, pazarlama ve ilaç Ar-Ge’si faaliyetleri yürütüyoruz. Novartis Türkiye; Novartis İlaç, Novartis Onkoloji ve Sandoz olarak, üretim tesislerimiz ve 2.400 çalışanımızla, insan sağlığı ve yaşam kalitesi için yenilikçi ürünlerimiz ve hasta odaklı sosyal sorumluluk bilincimizle çalışıyoruz.

Firmanızda İK departmanı hangi süreçleri yönetiyor?

Novartis olarak yıllardır sürdürdüğümüz insan kaynakları uygulamalarımız ve projelerimizle güçlü bir Novartis kültürü yaratmayı hedefliyoruz. Şirket stratejilerimizi, yarattığımız kurum kültürümüz ile uyumlu bir şekilde oluşturmaya önem veriyoruz.

Çalışanlarımızın işe girişinden itibaren hayatlarındaki önemli anlara dokunuyoruz. İşe giriş, adaptasyon, gelişim, ilk liderlik, ödüllendirme, çalışanların iş ve özel yaşam entegrasyonu ve işlerini yaparken ihtiyaç duydukları donanımın çok önemli olduğuna inanıyoruz. Yetenek stratejileri, yetenek kazanımı, iş gücü planlaması, işe yeni başlayanların eğitim ve adaptasyonu, kariyer ve başarı yönetimi gibi konularda onlara destek olarak her çalışana özel bir yol haritası belirliyoruz. Çalışanların bireysel gelişimini sıkı takip ediyoruz.

Sektörünüze özel adayları seçerken hangi niteliklere önem veriyorsunuz?

Sektörümüzün dinamik ve rekabetçi ortamı dolayısıyla mutlaka üniversite mezunu, iletişim yeteneği kuvvetli, çok iyi derecede yabancı dil bilgisi olan ve fark yaratan adaylara iş imkanları sunuyoruz. Tüm bunların yanında bizim için en önemlisi başvuran adayların Novartis kurum kültürüne uyum sağlayabilecek yapıda olması. Bunların yanı sıra aynı anda farklı işleri yürütmeye yatkınlık, müşteri odaklı olabilmek değerlendirdiğimiz diğer kriterler. Pozitif, meraklı, öğrenmeye hevesli ve yeniliklere açık adayların her zaman bir adım önde olacağını düşünüyorum.

Çalışma hayatında tecrübenin çok önemli olduğuna inanıyorum. İşin uzmanı olarak tanımlanabilecek kişilerin her zaman teorik altyapıyı çok iyi bilmesi gerektiğini savunuyorum; çünkü işe ve uygulamalara yeni şeyler katabilmek, ancak işin özünü ve teorisini çok iyi bilirseniz mümkün.

Özellikle ilaç sektöründe, konusuna hâkim, başarma azmi yüksek ve entelektüel birikime sahip çalışanlar istihdam ediliyor. Bu nedenle bu alanda kariyer yapmak isteyen adaylar kişisel gelişimlerine önem vermeliler. Yeni benimsediğimiz ve üzerinde çalıştığımız “unboss” yönetim şekli kültürümüzün bir parçası olmaya başladı. Çalışanların tüm potansiyelini ortaya koyabilmeleri için uygun ortamı sağlıyoruz. Engelleri ortadan kaldırmak için fikirlerini açıkça tartışabilecekleri, kararlara katılabilecekleri bir yönetim anlayışını benimsiyoruz.

Çalışanlarınıza yönelik motivasyon uygulamalarınızı anlatır mısınız? Çalışan bağlılığı için neler yapıyorsunuz?

Novartis Türkiye İlaç olarak Çeşitlilik ve Dahil Etme kapsamında çalışanlarımızın yaşam evrelerine göre (gençler, çocuklu çalışanlar, kadın çalışanlar, engelli çalışanlarımız vb.) uygulamalar hayata geçirmeye özen gösteriyoruz. Bunlardan bazıları; “Esnek Yan Haklar”, “Esnek Mesai Saatleri”, cuma günleri iki saat erken çıkıp bu iki saati diğer günlerde kendi tercih ettikleri herhangi bir zamanda çalışarak telafi imkânı sağlayan “Esnek Cuma” uygulaması, cuma günleri esnek kıyafet ve “Çalışan Destek Programı”. Bu uygulamalar çalışanların kendilerini rahat hissettikleri bir çalışma ortamına katkı sağlarken işlerini keyif alarak yapmalarına da olanak veriyor. “Doğum gününde yarım gün izin” uygulaması ile ekiplerimizden çok güzel geri bildirimler alıyoruz. Ayrıca çocuklu çalışanlarımız için hayata geçirdiğimiz uygulamalar büyük takdir görüyor. Okulun ilk günü ve karne gününde çocuklarının yanında olmalarını sağlayan “Çocuğunun Yanında Ol” uygulaması, çalışanlarımızın çocuklarına kapımızı açtığımız 23 Nisan’da “Çocuğunu Yanında Getir” uygulaması, yeni çocuk sahibi olan çalışanlarımıza maddi yardım, kadın çalışanlarımıza özel esnek doğum izni uygulaması, hamilelik koçluğu, süt odası, lohusa ve yeni doğan desteği, erkek çalışanlarımıza 5 gün babalık izni örnek vereceğimiz uygulamalar arasında yer alıyor. Çok uzun yıllardır devam eden bir diğer uygulamamız; bebekleri 18 aylık olana kadar tüm kadın çalışanlarımızın şehir dışı konaklamalı toplantılara masraflarını şirketimiz ödeyecek şekilde bebekleri ve refakatçileriyle beraber katılmaları. Bu yaklaşımımız küçük bebekleri olan anneler tarafından çok beğeniliyor ve fark yaratıyor. Böylelikle, çalışanlarımızın bireysel olarak kendilerini gerçekleştirebildikleri bir kurum kültürü oluşturmaya çalışıyoruz. Bu uygulamaları yenilikçilik tutumumuzun çalışma hayatımıza yansıması olarak görüyoruz. Daha rahat adapte oluyor ve daha verimli çalışıyoruz.

Novartis Türkiye İlaç olarak genç çalışanlarımızı profesyonel hayata hazırlamak ve onların vizyonlarından yararlanmak için hayata geçirdiğimiz “Tersine Mentorluk” programı ile nesiller arası bilgi alışverişi yaparak kurum kültürümüzün de devamlılığını sağlıyoruz. Bu uygulama kapsamında genç çalışanlarımız ya da stajyerlerimiz daha kıdemli farklı kuşaklardan yöneticilerimize mentorluk yapıyorlar.

Çalışan bağlılığı alanında çalışanlarımıza öncelikle sürekli gelişim fırsatı sunuyoruz. Kariyer yolculuklarında yapılandırılmış programlar ile onları destekliyoruz. Bireysel olarak kendilerini gerçekleştirebilecekleri bir kurum kültürü oluşturmaya çalışıyoruz. Bunların yanı sıra esnek çalışma modelleri, güçlü bir çift yönlü iletişim, hatalardan öğrenme, güvene dayalı açık konuşma kültürü ve takdir kültürü gibi alanlarda birçok uygulamayı hayata geçiriyoruz. Çalışan bağlılığı skorlarımız oldukça üst seviyelerde, çalışanlarımızın yaptığımız güzel uygulamaları takdir etmesi bizleri onurlandırıyor. Aldığımız ödüller de hem doğru yolda olduğumuzu gösteriyor hem de bizi daha iyi işler yapmak için motive ediyor.

Gelecek dönemdeki projeleriniz arasında neler var?

Dijitalleşme ve Big Data Novartis’in global ölçekte 5 önceliğinden biri. Bu öncelik ve değişim Novartis Türkiye İlaç İnsan Kaynaklarının öncelikleri ve hedefleri arasında da yer alıyor. Dijitalleşme, kişinin işe alım sürecinden oryantasyonuna ve şirket kültürümüze uyumuna kadar birçok süreci olumlu yönde etkiledi. Stajyer ve yeni mezun işe alım sürecimizi dijital ortamda gerçekleştiriyoruz. Novartis Türkiye İlaç’ta “dijital oryantasyon programları” ile çalışanın şirkete adaptasyonunu hızlandırdık. “Sanal Gerçeklik” teknolojisi kullanarak oluşturduğumuz oryantasyon programımızdan çok olumlu geri bildirimler aldık. Bu proje ile çalışanlarımız oturdukları yerden fabrika ve ofislerimizi sanal gerçeklik gözlüğü ile gezdiler ve tüm departmanlar hakkında bilgi aldılar. Bu yeni teknoloji ile Novartis Türkiye İlaç İnsan Kaynakları ekibi olarak hem globalden hem de bağlı bulunduğumuz bölge tarafından 2 kez ödüllendirildik. “Global İK Ödülü” ve APMA “En İyi Beş Proje Ödülü”nü ülkemize getirdik.