Geliştiren geri besleme verebilme her liderin becerileri içinde önemli yeri olan bir davranış. Peki, bunu herkes başarabiliyor mu? Çalışan Bağlılığı Danışmanı Bertay Fişekçi, size bu konuda yol gösterecek önerileriyle İK Blog’da!

Eğer bir geri besleme verildikten sonra çalışan (geri besleme alan) savunmacı ve mazeret üreten bir moda girerek cevap veriyorsa, o geri besleme verme şekline karşı bir geri besleme verilebilir.

Etkili ve geliştiren geri besleme verebilmek empatiyi, insan odaklı yaklaşımı ve geri besleme metotlarını kavramayı gerektirebilir. En iyi liderler bile bunu bazı zamanlar zorlayıcı bulabiliyorlar. Etkili ve geliştiren geri besleme vermeyi öğrenmenin en etkili yöntemlerinden biri, iyi geri besleme örneklerini çalışmak ve kendi ortamına uygulamak olabilir. Bu yazıda birçok iyi geri besleme örneğini sizinle paylaşacağım…

Geliştirici geri beslemenin etmenleri

Etkili geri beslemenin;

  • Spesifik
  • Davranışa odaklanmış
  • Zamanında
  • Yüksek empati ve
  • Olumlu taraflar ile gelişim alanlarının mantıklı bir dengesinin kurulmuş olmasını bekleriz.

Geliştirici geri besleme süreci

Süreci de şöyle özetleyebiliriz;

  • Olumlu gözlemlerinizle başlayın,
  • Daha sonra gelişim olabilecek alanları belirtin,
  • Spesifik referanslarla kendinizi ifade edin,
  • Gelişim için gerekli araçları da ekleyerek çalışanın gelişim yolunu netleştirin.

Aktif dinlemeyi unutmayın 

Geri besleme verdiğinizde, size göre her şeyi doğru ve geliştirici yapmış olsanız bile çalışanın farklı bir bakış açısı, ona göre sürecin farklı kök sebepleri ve sizi ikna edebilecek bakış açıları olabilir. Empati ile birlikte merakla ve anlamaya çalışarak aktif dinlemeyi ihmal etmeyin.

Geliştirici geri beslemeyi düzenli hale getirin

Gelişim gibi geliştirici geri besleme de düzenli olmalı bence. Özellikle ekip lideri ile çalışanın birlikte deneyimledikleri olaylardan sonra (bir iç toplantı, bir müşteri toplantısı, bir rapor süreci, bir toplantı hazırlığı gibi) takdirin ve geri beslemenin verilmesi çok yerinde olur. Geri besleme tek defalık bir dokunuş olmamalı, hele tüm yıl biriktirilip performans görüşmesi toplantısında çalışanın önüne “yığılmamalıdır”.

Geliştirici geri beslemeyi ekibin kültürü haline getirdiğinizde;

  • Yatay geri beslemeler artacak,
  • Performans artacak,
  • Takım ruhu yükselecek ve
  • Bağlılık artacaktır.

Geliştirici geri beslemeye örnek 20 senaryo

Zaman yönetimi ile ilgili konular

  1. “Ekipçe öğleden sonraları saat 3’te yaptığımız kısa toplantılara katılmakta zorlandığını ve böylece önemli bazı bilgileri kaçırabileceğini gözlemliyorum. Bu toplantılara katılabilmen ve katkıda bulunman için seninle bir mini toplantı yapıp, bir eylem planı yapalım mı?”
  2. “Sabah yaptığımız toplantıda seni göremedik. Biliyorum şu sıralar iş yükün çok ağır, ancak senin görüşlerine ve katkına çok değer veriyoruz. Bu toplantılara katılman ve daha geniş anlamda zaman yönetimi açısından gelişmen için sana nasıl destek olabilirim?”

Performans ve verimlilik ile ilgili konular

  1. “Ekip son zamanlarda bazı süreçleri zamanında tamamlayamadığını gözlemlemiş… Her şey yolunda mı, iyi misin? Hadi bir toplantı zamanı belirleyelim! Bu toplantıda dilersen senin iş yükünü, karşına çıkan engelleri konuşalım ve gündelik iş akışlarında daha verimli ve odaklı olabilmen için bir plan yapalım, ne dersin?”
  2. “Selam, nasıl gidiyor? Son zamanlarda her zamanki motivasyonunu göremediğimi fark ettim… Yine eski odaklanmış ve motive haline dönmen için ne yapabilirim? Bir toplantıda buluşup, önceliklerimiz üzerine konuşup seni dinlemek isterim. Bu hafta bir zaman ayıralım mı, ne dersin?”

Kapsayıcı tartışmaları ve saygılı davranışları teşvik etme

Bazen ekipte bazı arkadaşlarımız heyecana kapılıp fazla konuşabilir, tartışmayı çalabilir, herkesin fikrinin duyulmasına engel olabilir…

  1. “Projeye getirdiğin heyecanı gerçekten takdir ediyorum. Aynı zamanda bazen gruptaki diğer arkadaşlarımızın fikirlerinin duyulması için alan açmamız gerektiğini de düşünüyorum. Diğer katılımcıların konuşmasına izin vermek ve dinlemek hem senin görüşlerinin gelişimine destek olur hem de farklı yaratıcı fikirlerin tartışılmasına olanak tanır. Gel hem senin heyecanının hem de diğer tüm katılımcıların fikirlerinin aynı potada erimesini sağlayabileceğimiz bir yol bulalım… Bu konuda yarın bi’ yarım saat konuşalım mı?”
  2. “Beyin fırtınası oturumlarına getirdiğin enerji ve yaratıcı fikirlerine bayılıyorum, çok teşekkürler… Bazen heyecanın çok yukarıdayken mikrofonu paylaşmayı unutabildiğini gözlemledim. Ben benzer durumda aklıma yaratıcı bir fikir geldiğinde bunu not ediyorum ve bir dahaki turda söz bana geldiğinde tüm grupla paylaşıyorum… Buna benzer bir yaklaşımı bir sonraki toplantıda denemek ister miydin?”

Davranışlarda gelişim yaratma ve ekip moralini yükseltme

Ekipte tek bir çalışanın dahi bozucu ve yıkıcı davranışları tüm ekibin moralini bozabilir. Bunu zamanında gözlemleyip uygun bir gelişim süreci yaratmak önem taşıyor.

  1. “Selamlar, ekip son dönemde yaşanan olaylarda olumlu tarafta kalamadığını ve yıkıcı ve moral bozucu yorumlar yaptığını ifade ediyor… Biliyorsun zor bir dönemden geçiyoruz ve bu zorlukları hep birlikte aşacağız… Benim veya ekibin sana destek olabilecekleri bir konu var mı, bu konuda bir toplantı yapalım mı?”
  2. “Son dönemde nasıl hissettiğinle ilgili seninle konuşmak istiyorum. Seni rahatsız eden şeylerle ilgili konuşabilir miyiz? Son dönemde çok çalıştığını görüyorum ve bunu çok takdir ediyorum. Eğer iş yükü taşıyamayacağın noktaya geldiyse, birlikte bir plan yapalım, ne dersin? Dilersen ikimiz konuşabiliriz, dilersen bir ekip toplantısı da organize edebiliriz. Hep birlikte şeffafça seni rahatsız eden konuları konuşabiliriz.”

Sürekli gelişimi teşvik etme

Hatalar yapılır, hep de yapılacak… Uygun anda bu hataları görmek ve uygun şekilde düzeltmek ekip liderinin en önemli görevlerindendir.

  1. “Senin önceki hatalarından öğrenerek daha iyi performans gösteren bir çalışan olduğunu düşünüyorum, öncelikle çok teşekkür ediyorum. Ne var ki şu son projede bir önceki projede üzerinde zaman harcadığımız benzer hataları yeniden gözlemliyorum. Bu hatalar küçük gibi görünebiliyor, yine de fark ettiğimde yeniden ifade etmek istedim. Bunların üzerinden geçeceğimiz bir toplantı yapalım mı, seni de dinlemek isterim.”
  2. “Genelde öğrenmekten ve gelişmekten hoşlanan biri olduğunu biliyorum, daha önce de konuşmuştuk. Son dönemde projeye biraz uzak durduğunu, pek bağlı hissetmediğini gözlemliyorum, doğru mu acaba? Benim veya ekibin bu konuda yapabileceği bir şey var mı? Bir ekip toplantısı yapalım mı?”

Ekip içi iş birliğini ve ekip çalışmasını artırma

  1. “Görüyorum ki çok becerikli ve hırslısın. Bunlar senin bu şirkette çok daha yükselmene yardımcı olacak özellikler… Ancak aynı zamanda bazı durumlarda tek başına hareket ettiğini ve ekipten ayrıştığını gözlemledim. Sence ekiple birlikte daha fazla iş birliği yapman için sana neler yardımcı olabilir?”

İletişim becerilerini artırma

  1. “Seninle bazen iletişim kopukluklarımız olduğunu fark ettim. Bu konu üzerine çalışmak ve benimle daha etkili bir iletişim içinde olmak ister misin?”
  2. “Yaptığın işin kalitesini çok takdir ediyorum; ancak son haftalarda biraz sessizleştiğini fark ettim. Haftalık bir 1:1 toplantı yapmamız ve gerektiğinde sana desteğimi sunabilmem senin için uygun olur mu?”

Hedeflere ulaşmayla ilgili konular

  1. “Bu son projedeki kendini adama yaklaşımın gözden kaçmadı. Tüm çaban için çok teşekkür ederim. Proje istediğimiz gibi sonuçlanmadı. Sence bu deneyimden neler öğrendik ve sonraki projelerde kullanacağımız nasıl püf noktaları var? Bir sonraki projede başarılı olmak için destek ihtiyacın olduğunda burada olduğumu unutma lütfen.”

Birliktelik ve olumlu kişisel ilişkilerle ilgili konular

  1. “Son hafta X ile aranın iyi olmadığını gözlemledim. Görüyorum ki ekipte diğer arkadaşlarla da benzer bir süreç yaşamışsın. Bu ikili ilişkilerindeki süreçler ile ilgili bir toplantı yapıp, kopukluğun nereden kaynaklandığını konuşalım mı?”
  2. “X ile aranızda bir gerginlik olduğunu seziyorum. İkiniz de ekip için çok değerli üyelersiniz ve aranızdaki konuyu halletmeniz benim için çok kıymetli… Üçümüz için bir toplantı planlasam ve benim yönetimimde beraber konuyu konuşsak, ne dersin?”

İnisiyatif almak ve bağımsız sorun çözebilmekle ilgili konular

  1. “Bu konuda benden yardım istemenden çok memnun oldum, bu önemli bir adım çok teşekkürler… Bir dahaki sefer benzer şekilde bana geldiğinde konuyla ilgili senin önereceğin iki çözümle gelir misin, böylece daha kolay ilerleriz ve senin deneyimini ve uzmanlığını da çözüm için kullanmış oluruz.”
  2. “Şu an yürüttüğümüz projemizde saatler harcadığını ve çok çalıştığını görüyorum, çok teşekkür ederim. Görüyorum ki belli noktalarda yardıma ihtiyaç duyuyorsun, özellikle kendine güvenini yükseltmek ve çözümler bulabilmek ile ilgili ben sana nasıl destek olabilirim?”

Geri besleme almak üzerine

  1. “Performans görüşmeleri bazen sıkıntılı olabiliyor. Sana ilettiğim geliştiren geri beslemelerin tümüyle aynı fikirde olmanı beklemiyorum, tabii ki farklı görüşlerin olabilir. Lütfen bunları yeniden tartışmak istersen bir toplantı ayarlayalım.”
  2. “Önümüzdeki haftalarda benim beklentilerim ve önceliklerim ile senin iş akışınla ilgili netliği sağlamak için bir 1:1 toplantı organize etmek istiyorum. Benim için çok değerli bir ekip üyesisin, senin başarın benim için çok önemli.”

Tüm bunların ötesinde, ekip üyesi iyi bir iş çıkardığında onu takdir etmeyi lütfen ihmal etmeyin. Bunu yaptığınızda geliştiren geri beslemenizin değeri ve algılanması da olumlu etkilenecektir.

Konuk Yazar: Bertay Fişekçi / Çalışan Bağlılığı Danışmanı

Yazara ait diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsiniz!