Hızla değişen iş dünyasında etkili liderlik, başarıyı tetiklemek ve olumlu bir iş ortamı oluşturmak açısından önemli bir rol oynuyor. Peki, liderlerin çalışanları kendine çeken bir etki yaratması nasıl mümkün olabilir? Çalışan Bağlılığı Danışmanı Bertay Fişekçi bu yazıda anlatıyor. 

Birçok lider genellikle geleneksel “itme” yaklaşımlarına başvurur, üstten aşağıya direktifler ve emirler verilir. Bunu iş dünyasında sıkça görüyoruz.“Talimatvari” delegasyonlar arttıkça liderler “zorlayarak”, “iterek” işleri yürütmeye çalışabiliyor ve başarılı olamadıklarında çalışanları suçlama eğilimine girebiliyorlar.

Acaba bunun yerine “çeken” bir liderlik yaklaşımı nasıl olurdu? Siz “iten” bir lider mi yoksa “çeken” bir lider misiniz?

Çekme yaklaşımı nedir?

Temelinde “çekme” liderliği, çalışanları ve takım üyelerini yetkilendirmeyi, girişken olmalarını teşvik etmeyi ve özgürce işe katkıda bulunmalarına izin vermeyi içerir. Sadece görevleri yönlendirmek yerine, “çekme” davranışını benimseyen liderler, bireyleri ilham verici ve motive edici bir şekilde yönlendirir; yaratıcılığı, iş birliğini ve gelişmeyi teşvik eden bir ortam sunar. Bu, bir vizyon oluşturmayı ve insanların bu vizyonun gücünden ilham alarak liderlerine yaklaşmalarını içerir.

Ayrıca liderin ekibine bir gelişim ortamı sunmasını, ekibin liderden bir şeyler öğrenmesini, ekibin kendi isteğiyle ve tutkuyla o liderle projelere girme isteğini de ifade eder. Kariyerimde böyle “çekici” liderlerle çalışma fırsatı buldum. Böyle bir lider bulduysanız bırakmayın!

Çekme yaklaşımının faydaları

Daha fazla bağlılık

Kendisine güvenildiğini ve değer verildiğini hisseden çalışanlar, daha bağlı ve motive olma eğilimindedirler. “Çekme” yaklaşımı ile daha yetki ve alan tanıyarak delegasyon yapılması çalışanlarda sahiplenme hissi uyandırarak, daha yüksek iş tatmini ve bağlılık sağlar.

İnovasyon kültürünü geliştirmek

Çalışanlara fikirleriyle katkıda bulunmalarına ve projelerinin sahipliğini almalarına izin veren “çeken” liderler, yaratıcılığı ve sürekli gelişmeyi teşvik eden bir kültür oluşturur.

Yetenekleri tutma ve çekme

Çok sayıda şirkette yıldız çalışanları tutmak ve en yüksek performanslarını vermeleri için kültürü tasarlamak çok önemlidir. “Çeken” lider, şirkete olumlu bir ün kazandırır. Bu da çalışanların şirkette kalmasına ve işten ayrılma oranlarının azalmasına katkı sağlar.

Çeviklik ve uyum kabiliyeti

Hızla değişen pazarlarda süratli adaptasyon büyük önem taşır. “Çekme” yaklaşımı, ekiplerin hızlı kararlar almasına, etkili bir şekilde meydan okumalara cevap vermesine ve değişen koşullara daha kolay uyum sağlamasına olanak tanır.

Çekme yaklaşımını etkili kullanmak için ipuçları

Vizyonu iletmek

Şirketin vizyonunu ve hedeflerini açık bir şekilde ileterek, çalışanları ilham verici ve birleştirici bir vizyon etrafında bir araya getirebilirsiniz. Çeken lider olmanın koşullarından biri “büyük resim” iletişimindeki ustalığınızdır. Her çalışan nasıl bir “büyük amaca” hizmet ettiğini biliyor ve kendi görevlerini bu büyük amaç yolculuğunda hayal edebiliyor mu?

Güven ve psikolojik güvenlik

Açık iletişim yoluyla güven yaratmak, önce güvenerek sorumluk vermek, çalışanların daha çok sorumluluk almak isteyecekleri çekicilikte projeler ve görevler yaratmak da “çeken” lider olma hedefinize hizmet edecektir.

Yetkinlik gelişimini teşvik etmek

Çalışanların mesleki gelişimlerine ve kişisel gelişimlerine yatırım yaparak bağımsız iş yapabilme becerilerini geliştirmelerine destek olabilirsiniz. Bir çalışanın çalıştığı şirkette geliştiğini görmesi ve yeni olanakların oluşabileceğini gözlemlemesi “çeken” lider olmanızı da kolaylaştırır.

Başarıları kutlamak ve takdir

Takım üyelerinin başarılarını takdir edebilir ve bunu bir kültür öğesi haline getirebilirsiniz. Bu şekilde çalışanlar izlendiklerini, değer gördüklerini bilecekler ve daha iyi performans göstereceklerdir.

Liderlik yolculuğunuza başlarken veya mevcut tarzınızı geliştirmeyi düşünürken, “çekme” yaklaşımını benimsemeyi düşünebilirsiniz. Açık iletişimi teşvik ederek ekip üyelerinizin potansiyellerini sergilemelerine olanak yaratabilirsiniz.

Konuk Yazar: Bertay Fişekçi / Çalışan Bağlılığı Danışmanı

Yazara ait diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsiniz!