Şirketlerin genel performansının İK yönetimi üzerindeki etkileri sizce neler olabilir? Çok merak edilen bu sorunun cevabını İK danışmanı ve eğitmen Hakan Selahi, yazımızda açıklıyor.

Stratejik insan kaynakları yönetimi hakkında birçok şeyin konuşulduğu günümüzde, orta ve üst yönetimin eylemlerinin kurumun İK politikalarını etkilemediğini söyleyemeyiz. İnsan kaynaklarını şirketin diğer fonksiyonlardan bağımsız düşünmek de zaten büyük hata olacaktır. Satıştan, üretimden, pazarlamadan ya da finanstan bağımsız bir İK departmanı düşünülemez. Burada kastettiğim iç müşteri ilişkisi değil!

Güçlü bir marka olabilmek, bütün fonksiyonların işini sürdürülebilir şekilde iyi yapmasıyla mümkün olabilir. Bununla birlikte iyi ürünler/hizmetler tasarlamak, hayata geçirmek, satmak ve bunu sürdürülebilir şekilde devam ettirmek sanırım her şirketin öncelikli isteğidir. Bunları gerçekleştirebilen şirketler markalaşma için büyük adım atmış olur. Eskiden bu süreç uzun zaman alırken, günümüzde daha kısa sürede tamamlanabiliyor.

Peki, tüm bu süreçlerin İK’yı ilgilendiren kısmı tam olarak ne?

Öncelikle dikkatinizi çekmek isterim ki en iyi müşteri deneyimine sahip markaların büyük çoğunluğunun aynı zamanda en iyi işveren listesinde de yer aldığını görürsünüz. Dünya da Apple, Trader Joe’s, JetBlue gibi müşteri deneyimi konusunda mükemmel olarak bilinen şirketlerin sık sık “en iyi işveren” listelerinde de olduğunu göreceksiniz. Bu şaşırtıcı değil çünkü güçlü markalar güçlü yetenekleri çekiyor. Doğal olarak da yetenekler fark yaratıyor.

Kendi kendinize sorduğunuzda yerli birçok güçlü marka için sizin de öyle hissettiğinizi tahmin ediyoruz. Diğer taraftan bu durumu sadece ticari başarıyla açıklamak doğru olmayacaktır.

İnsan faktörü oldukça önemli

“İnsanlar kurumlarından değil yöneticilerinden istifa eder” sözünü çok sık duyduğunuzu düşünüyorum. Marka çok güçlüyken, yönetim becerisi zayıf kalan yöneticiler, en değerli kaynağın harcanmasına neden olabilir. O zaman şu soruyu soralım: Bir kurum zayıf yönetimine rağmen nasıl olur da ticari başarı gösterir? Gösteremez! Evet, bu sorunun cevabı tam olarak bu! Çünkü yönetimsel olarak eksikleri olan yöneticiler, nice yeteneğin kaybedilmesine neden olabilir.

Günümüzde adaylar; web sitenizi ziyaret ederek, anonim yorumları okuyarak ve çalışanların kendi kişisel sosyal medya kanallarında ne söylediklerini öğrenerek şirketinizin bir resmini alırlar. Markanızı yönetmek; doğru yetenekleri çekmek ve elde tutmak için çok önemlidir. İK departmanı kültür oluşturmaya ve politika geliştirmeye yardımcı olabilir. Peki ya diğer çalışanlarınız konuya gönüllü olarak dahil mi?  Çözüm bu soruda gizli sanırım…

Konuk Yazar: Hakan Selahi / İK danışmanı ve eğitmen