Geri bildirim kültürü, son zamanlarda iş dünyasında giderek daha sık duyulan kavramlardan biri. Geçmişte genellikle performans değerlendirmelerinde yöneticilerden çalışanlara doğru bir akış sergileyen geri bildirimler, günümüzde çift taraflı bir eyleme dönüştü. Peki, geri bildirim kültürü oluşturmak işverenlere hangi avantajları sağlar?

Günümüzde çalışanlar da sorumlulukları, iş yeri şartları, yöneticileri ve projeler hakkındaki düşüncelerini daha özgürce ifade edebildikleri bir kültürün içerisindeler. Gelenekçi bazı şirketlerde geri bildirim kültürü tek taraflı bir akışa devam ederken, bu konuda çift taraflı bir anlayışı benimseyen şirketlerde bile geri bildirim kültürünü tam anlamıyla uygulamak zaman alacağa benziyor. Çünkü her ne kadar günümüzde bu kültürü benimsemenin faydaları giderek daha ön plana çıksa da şirketinizde geri bildirimlerin çift taraflı akış sergilemesi için çalışanlarınızın ve yöneticilerinizin her birinin bu konuyu yeterince önemsemesi ve birbirlerini teşvik etmeleri gerekiyor.

Şimdi “Geri bildirim kültürü nedir, şirketinize nasıl fayda sağlar ve geri bildirim kültürü nasıl oluşturulur?” sorularının cevaplarını birlikte inceleyelim.

Geri bildirim kültürü nedir?

Geri bildirim kültürü, hangi departmanda ya da seviyede olursa olsun tüm çalışanların, iş yerlerinin bünyesinde çalışan herkese geri bildirimde bulunma hakkı olduğu anlamına gelir. Kulağa basit gibi gelen bu eylem, yöneticilerin açık iletişimi teşvik etme eksikliklerinden ya da açık iletişime kapalı olmalarından ötürü, pek çok şirket için uygulanması imkansız bir durum. Oysa sağlıklı bir geri bildirim ağı oluşturmak, uzun vadede pek çok açıdan faydalıdır.

İş yerinizin neden geri bildirim kültürüne ihtiyacı var?

  • Çalışan bağlılığını sağlar: Çalışanlarınıza yapıcı geri bildirimlerde bulunmanız onları sorumluluklarını benimseme, kendilerini geliştirme ve motive etme konusunda teşvik eder. Geri bildirim kültürünü benimsemiş bir iş yerinde çalışanlar da karşılaştıkları sorunları ya da yaptıkları hataları açıkça ifade etmekten çekinmezler. Bu güven ortamı, çalışanlarınızın daha huzurlu ve mutlu çalışmasını mümkün kılarak, şirketinize olan bağlılıklarını geliştirir. Diğer yandan hızlı geri bildirimler sayesinde söz konusu sorun ve hataları çözüme ulaştırma konusunda da daha hızlı davranabilirsiniz.
  • Çalışan sirkülasyonunu düşürür: İşe alım süreçleri maliyetli süreçlerdir ve eğer halihazırda çalışanlarınızı sürekli kaybeden bir şirketseniz, bu maliyetler korkutucu boyutlara ulaşabilir. Ayrıca çalışan sirkülasyonu sadece maliyetler açısından değil, şirketinizin verimliliği açısından da kaçınılması gereken bir durumdur. Eğer çalışanlarınız sorun yaşadıkları herhangi bir konuda, (kariyer hedefleri ya da çalışma ortamlarında memnun olmadıkları bir durum hakkında) geri bildirimde bulunamıyorlarsa, başka işler arama yoluna gidebilirler. Bunu engellemenin yolu geri bildirim yapmaları konusunda onları teşvik etmektir.
  • Olumlu bir iş yeri ortamı yaratır: Geri bildirim kültürüyle etkili bir iletişim ağı kurmuş bir iş yerinde çalışanlar, olumluya odaklanma ve gerçek performanslarını sergileme konusunda daha başarılıdırlar.
  • Daha verimli bir hedef yönetimi sağlar: Sürekli geri bildirimler şirketinizin hedefleriyle gerçekleşmekte olan eylemlerin örtüşüp örtülmediğini gerçek zamanlı olarak karşılaştırmanızı mümkün kılar. Böylece, olası bir sorunda çalışanlarınızı ve operasyonlarınızı hedefinizle hizalamanız çok daha kolay olacaktır.
  • İş çevikliğini arttırır: Düzenli geri bildirimler sayesinde yöneticiler çalışanlarının performanslarını daha kolay değerlendirip yönetebilirler. Diğer yandan çalışanlar da kendilerinde iyileştirmeleri gereken becerileri net olarak görebilir ve harekete geçebilirler. Tüm bu hızlı bilgi akışı, çalışanların ve yöneticilerin iş süreçlerindeki hakimiyetlerini de arttırır. Böylece var olan sorunlara erken müdahale edilebilir, gereken iyileştirmeler yapılabilir ve gelecek için daha iyi stratejiler geliştirilebilir.
  • Zaman, para ve kaynak tasarrufu sağlar: Normalde oldukça yoğun geçen yıllık performans incelemeleri, düzenli geri bildirimler sayesinde zamana yayılmış bir sürece dönüştüğü için kolaylaşır. Bu, performans değerlendirmelerinin daha hızlı ve sağlıklı gerçekleştirilebileceği anlamına gelir. Ayrıca yıl sonu performans değerlendirmeleri zaman ve para açısından maliyetli süreçlerdir. Bütün yıl boyunca birçok çalışan hakkında biriken birçok veriyi yıl sonunda incelemeye almak yerine, performans değerlendirmelerini sürekli ve gerçek zamanlı bildirimlerle yapmak çok daha gerçekçi sonuçlar verir.
  • İş birliğini arttırır: Geri bildirimler, açık iletişim ağının bir ürünüdür. Böyle bir iş ortamında çalışanlar gerçek fikirlerini paylaşma konusunda isteklidir. Ayrıca geri bildirim kültürü çalışanlar arasındaki iletişimi güçlendirir, güveni pekiştirir ve dolayısıyla daha iş birliği içinde çalışmalarını sağlar.
  • Yeni fikirlerin önünü açar: Çalışanların fikirlerini özgürce ifade edebildikleri bir iş yerinde, beyin fırtınası ortamı yaratmak ve yenilikçi fikirlerle karşılaşmak çok daha olasıdır.
  • Şirketin büyümesine destek olur: Geri bildirim kültürü, çalışanlarınızı sürekli bir eğitim ve öğrenme sürecinin içinde tutar. Böyle bir kültür içinde, sahip oldukları becerilerin canlı ve güncel kalabilmesi çok daha kolaydır. Daha donanımlı çalışanlara sahip olmaksa büyüme amacı güden bir şirket için sağlam bir temel oluşturur.

WeFocus ile geri bildirim kültürünü destekleyin!

Huwaei Türkiye Ar-Ge ekibi tarafından geliştirilen ve odak noktası “mutlu çalışanlar” olan WeFocus, şirketinizde geri bildirim kültürünün benimsenmesine katkıda bulunan bir platformdur. WeFocus sayesinde anketler düzenleyebilir, isterseniz bu anketleri anonim anket özelliğinde sunabilir ve çalışanlarınızı fikirlerini açıkça ifade etmeleri konusunda teşvik edebilirsiniz. Bunun yanı sıra akademik olarak doğrulanmış soru havuzuyla ve her soru için isteğe bağlı geri bildirim toplama özelliğiyle çalışanlarınız hakkında veriler toplayabilirsiniz. Ayrıca WeFocus bünyesindeki sosyal platform da adaylarınızın ister açık kimlikle ister anonim olarak iletişim kurmasını ve geri bildirimlerde bulunmasını sağlıyor. WeFocus ile yapabilecekleriniz elbette bunlarla sınırlı değil.

Detaylı bilgi almak ve WeFocus’u ücretsiz deneyimlemek için buraya tıklayabilirsiniz.

WeFocus tanıtım webinar’ına davetlisiniz!

Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi tarafından geliştirilen dijital İK ürünü WeFocus; çalışan deneyiminizi iyileştirmek, ölçümlenebilir bir şirket kültürü oluşturmak, çalışan memnuniyetini ve bağlılığını iyileştirerek verimliliğinizi arttırmak için var.

İK departmanlarının ve uzmanlarının yükünü azaltacak bu dijital iş ortağını daha detaylı tanımanızı sağlayacak webinar serileri başlıyor. Odak noktası “mutlu çalışanlar” olarak belirlenen WeFocus hakkında merak ettiklerinizi öğrenmek için siz de etkinlikte yerinizi alın.  Daha fazla bilgi almak ve katılım bağlantısı için lütfen tıklayın.

Program detayları;

  • 24.11.2021 14:00 – 15:00 WeFocus – Sonuç Odaklı İçgörüler / Gizem Kaya & Sureyya Tak
  • 1.12.2021   14:00 – 15:00 WeFocus – Çalışan Deneyimini İyileştirin / Ece Akat & Sinem Algül