Herkes için uygun olan tek bir iletişim dilinden bahsetmek pek mümkün değil. İletişimde olduğumuz insanlar değiştikçe onlara uygun bir dil kullanmanın önemi de artıyor. Özellikle bir ekip yönetiyorsak işler biraz daha değişiyor. Girişimci, Yazar ve Konuşmacı Perçin İmrek, çalışanların karakter rengine göre nasıl bir liderlik stili benimsemeniz gerektiğini yazımızda anlattı.

Hepimiz teknik olarak bir “liderlik” pozisyonunda olmasak da işimizin (ve özel hayatımızın) bir kısmında liderlik yaptığımız durumlarda bulunuyoruz. Bu sebeple “liderlik” konusundaki öğretiler sadece belli başlı liderlik pozisyonundakiler için değil hepimiz için geçerli unsurlar. Verdiğim liderlik eğitimlerinde, en sık bahsettiğim konulardan biri de farklı insan karakterleri ve bu karakterlere göre liderlik stilimizi değiştirmenin ne kadar önemli olduğu.

İnsan karakterleri ile ilgili birçok farklı teori var; ancak bugün sizlere “renk’’ teorisini özetleyeceğim.

Kırmızı karakter – Dominant, sonuç odaklı, detay sevmeyen

Sarı Karakter – Sosyal, iletişimi kuvvetli, benmerkezci

Mavi Karakter – Analitik, detaycı, sosyal ilişkileri zayıf

Yeşil Karakter – Anaç/Babaç, iyi bir dinleyici, arka planda kalmayı seven

Bu yaptığım çok genel bir özet tabii ki. Her insan tek bir kalıba girmek zorunda değil ve bu nedenle renklerde farklılıklar olabilir. Birçok parametresi olan bir teori bu. İnternetten araştırma yaparak detaylı bilgi edindiğinizde en doğru sonuca ulaşabilirsiniz.

Fakat burada parmak basmak istediğim konu, liderlik sürecimizde farklı karakter gruplarına ait farklı insanlara aynı liderlik tarzının uygulanamayacağı…

Örnek olarak kırmızı karakterdeki birini sonuç ve başarı motive ederken, sarı karakterdeki birini kuvvetli iletişim ve takdir motive eder. Mavi karakterdeki birine daha fazla detay ve somut örnek vermeniz gerekirken, yeşil karakterdeki birine daha fazla aidiyet hissettirmeniz gerekmektedir.

Bu sayfalarca konuşabileceğimiz bir konu, fakat en temelde söylenebilecekler bunlar. Liderlik tek tip değildir ve kişiye göre değişir. Bu bol araştırma, çalışma ve tecrübe gerektirir. İyi liderleri iyi olmayan liderlerden de ayıran budur.

Konuk yazar: Perçin İmrek / Girişimci, Yazar ve Konuşmacı