Yapay zeka, İK uygulamalarını dönüştürmeye devam ediyor!

Yapay zeka artık hayatımızın tam merkezinde yer alıyor. Günlük hayat içerisinde farkında olarak ya da olmayarak birçok kişi, yapay zeka teknolojisini deneyimliyor. AI teknolojisi her geçen gün daha verimli sonuçlar ortaya koyarken, kullanım alanlarına da sürekli yenileri ekleniyor. Biz bugün konuyu İK süreçleri açısından ele alacağız.

İşe alım, çalışan bağlılığı, eğitim & gelişim vb. İK süreçlerinde artık yapay zeka teknolojisinden de yararlanılıyor. Bu süreçlerdeki olası hataları minimize etmek için verileri doğru anlamlandırmak önemli. Bu noktada da yapay zeka teknolojisi kurtarıcı oluyor. Peki, bunu nasıl yapıyor?

Aynı ilana gelen binlerce başvuru arasından en uygun adayları ilk sırada görmenizi sağlayabiliyor ya da adayları deneyimlerine/yeteneklerine uygun iş ilanlarından haberdar edebiliyor. Böylece daha kısa sürede “en uygun aday ve en uygun iş” eşleşmesi sağlanabiliyor.

Yapay zeka teknolojisi sürekli yenilenirken, son dönemin popüler AI teknolojilerinden biri de ChatGPT! AI alanında araştırma yapan araştırma laboratuvarı OpenAI tarafından geliştirilen bir ‘Yapay Zeka Chatbot’u olan ChatGPT; kullanıcı sorgularına ayrıntılı yanıtlar sunan ‘Önceden Eğitilmiş Üretken Transformatör’ anlamına geliyor.

Cevaplar her seferinde olgusal olarak doğru olmayabiliyor; ancak derinlemesine açıklama sağlıyor, daha önce söylediklerini hatırlayabiliyor ve gerekirse kendini düzeltebiliyor. ChatGPT ayrıca ırkçı, cinsiyetçi ve diğer rahatsız edici sorulardan kaçınan bir denetleme API’sine de sahip. ChatGPT, genel bir yapay zeka sohbet robotu olduğundan, birden fazla kullanımı da var.

ChatGPT’i yaygınlaştığında İK’ya etkileri neler olabilir?

  • ChatGPT’nin; maliyet, çalışan katılımı, daha kolay yönetim, gelişmiş içgörüler vb. avantajları var. Özel bir sohbet robotu, çalışanlara günün herhangi bir saatinde herhangi bir yerden erişebilecekleri sanal bir İK sağlayabilir.
  • ChatGPT, çalışan veri tabanını analiz etmek ve anlamlı sonuçlar elde etmek için kullanılabilir.
  • İK departmanı için birden fazla kullanım durumu olan tek seferlik yatırımlar olacağından tercih edilebilir.

Elbette tam anlamıyla verim almak için biraz daha zamana ihtiyaç var, ancak  şu anki uygulamalar da geleceğe dönük olumlu bir bakış sunuyor gibi…

İK dünyasındaki gelişmeler “HRTech Deep Dive by PeopleBox” etkinliklerinde!

Dijital İK’nın öncüsü Kariyer.net olarak yeni nesil Aday Takip Sistemi PeopleBox’a yatırım yaptığımızı duyurmuştuk. Daha fazla işverenin işe alım sürecini verimli hale getirme hedefiyle çıktığımız bu yolda, gelişmeleri de yakından takip ediyoruz.

PeopleBox ekibimiz de bu amaçla “HRTech Deep Dive by PeopleBox” etkinlik serisini başlattı. İK dünyasındaki gelişmeleri, işverenlerle birlikte ele alıp değerlendirme amacı taşıyan oturumların ilki yakın zaman önce gerçekleşti. “Kim Korkar Yapay Zeka”dan başlığı altında düzenlenen etkinlikte, yapay zekanın İK uygulamalarını nasıl etkilediği, ChatGPT’nin hangi alanlarda İK profesyonellerinin hayatını kolaylaştıracağı ele alındı.

Yapay zeka giderek daha da verimli sonuçlar ortaya koyarken; İK’uygulamalarının hangi yönde, ne düzeyde etkileneceği merak konusu. Bu nedenle farklı birçok gelişmenin ele alınacağı “HRTech Deep Dive by PeopleBox” etkinliği tüm hızıyla devam edecek.

Etkinliklerden haberdar olmak için PeopleBox’ı takipte kalın!

Kaynak: Link

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Özden, Bilgi Üniversitesi’nde İnteraktif Pazarlama alanında yüksek lisans yapmıştır. Lisans öğreniminin ilk yıllarında TRT Haber’de asistan muhabirlik yaparak meslek hayatına başlamıştır. Mezun olduktan sonra farklı dönemlerde TV8 Haber ve Cem TV’de; yapımcı, yönetmen ve editör olarak görev almıştır. Dijital dünyadaki gelişmelerle birlikte editoryal deneyimini online platformlara taşımış, Markafoni’de ve Mudo’da içerik editörlüğü yapmıştır. Kurumsal markalar için freelance SEO editörlüğü de yapan Özden, 2018 yılı itibarıyla kariyerine, Kariyer.net içerik editörü olarak devam etmekte ve online/offline içerik üretmektedir.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.