Kariyer hayatında bulunduğu yere gelmek için çok fazla çaba sarf etmiş kişiler bile bir dönem kariyerinin sıkıştığını hissedip, hayatına bambaşka bir yön vermek isteyebilir. Böylesi bir aşamaya gelindiğinde değişime nereden başlamalı dersin?

Çalışma hayatlarının bir noktasında birçok insan, artık tatmin edici veya ödüllendirici bulmadıkları işlerde kalarak kariyerlerinin sıkıştığını hissedebiliyor. Bu, genellikle aynı sektörde 10-25 yıl arasında çalışan kişilerde daha fazla gerçekleşiyor. Stresli bir zaman olsa da böylesi bir kariyer krizini ele almanın yolları, istediğin alana doğru ilerlemeni kolaylaştıracak yöntemler bulunuyor. İşte, öneriler!

Neyin yanlış veya eksik olduğunu belirle

Neyin yanlış olduğunu anlayabilirsen, belki de sektör değiştirmen gerekmediğini de anlayabilirsin. Bu noktada ihtiyacın olan tek şey pozisyon değiştirmek olabilir. Sorun olarak tanımladığın şeyin ne kadar önemli olduğuna karar vermen kritik. Bunu anlamak için kendine şu soruları sorabilirsin:

  • İşe gitmek istiyor muyum?

Bu yaygın bir sorundur, ancak birkaç haftadan uzun sürerse, değişiklik yapman gerektiğinin bir işareti olabilir. Ayrıca işle ilgili yorgunluk veya depresyon belirtisi de olabilir.

  • Şu anki konumumun dışında herhangi bir yerde daha mutlu olur muyum?

Gerçekçi adımlar atabilmek için bu soruya vereceğin cevap oldukça önemli.

  • Çalışırken yeterince özgür müyüm?

Kişisel tatmin, işte yaşadığın mutluluk için son derece önemli. Bu nedenle “İnisiyatif alarak çalışabiliyor muyum?” sorusuna cevabını iyi düşünmelisin.

  • Becerilerime uygun bir işte çalışıyor muyum?

Yeteneklerini ortaya koyabildiğin bir işe sahip olman sana uzun vadede kazandırır.

Düşünme egzersizleriyle yeni bir yön bul

Kişisel düşünme zamanı yaratmak hayal kurmana ve isteklerini keşfetmene yardımcı olur. İstersen bu egzersizlerde edindiğin farkındalıkları kısa notlar halinde kaydedebilirsin. Düşünme süresi yaratmak ve düşüncelerini kaydetmek, hayallerini gerçeğe dönüştürmek için sonuca ulaşmana yardımcı olur.

En sevdiğin 10 aktiviteyi yaz

Bunlar hobilerin ya da yapmaktan hoşlandığın herhangi bir şey olabilir. En sevdiğin aktiviteler, haftada en az bir kez yapmadığın sürece bir anlam ifade etmez. Bazı insanlar başkalarına yardım etmekten hoşlanır, bazıları oyuncak arabalarla oynamaktan…Ne yazarsan yaz, onunla doğrudan ilgili bir çalışma pozisyonu olduğunu bilmelisin.

Kariyerinde gerçekleştirmek istediğin ilk beş hedefi yaz

Para, prestij, saygı ve daha fazlası… Hedeflerin ne olursa olsun seçtiğin kariyer, bu hedeflere ulaşmanı sağlamalıdır. Eğer sağlamıyorsa yanlış yerdesin ve farklı bir adım atmalısın demektir.

Hayatın boyunca yapmak istediğin her şeyi listele

Bu liste yüzlerce maddeden oluşuyor olabilir. Olsun!

Seçtiğin kariyer, gerçekçi bir çabayla elde edebileceğin, mümkün olduğunca fazla yaratıcılık ve tatmin sağlayan bir kariyer olmalıdır. Bir kariyer krizi sırasında hayatının büyük bir bölümünü değiştirmek zor olabilir, ancak bazen doğru yolu bulmak için biraz zorlanmak gerekir…

Kaynak: The Balance Careers

Yazara ait diğer yazıları okumak için buraya tıklayabilirsin.