Hasta olduğunu söyleyip işe gitmemek ya da annesini doktora götüreceğini söylemek… Tam zamanlı çalışırken yeni bir iş aramak her şekilde zor ve stresli bir süreç! Elbette tek çözüm bahaneler değil ama böyle bir gerçeğin olduğu da biliniyor. İşte adayların iş görüşmesine gitmek için başvurduğu yöntemler ve söylediği bahaneler…

Tam zamanlı çalışırken iş aramak öyle basit bir eylem değildir, bilakis bu durum adayın zaman ayırmasını, efor sarf etmesini ve strese dayanıklı olmasını gerektirir. Adayın iş görüşmesine davet edilmesiyle başlayan bu maratonda karşılaşılan ilk sorun, iş görüşmesi için nasıl izin alınacağı ile başlar, bahaneler silsilesi ile devam eder… Hele ki iş görüşmelerinin birkaç aşamadan oluştuğu dikkate alınırsa adayların sarf ettiği efor çoğu zaman yabana atılır gibi olmaz.

İşte adayların iş görüşmesine gitmek için başvurduğu yöntemler ve uydurduğu bahaneler:

“Dün gece çok hastalandım, bir doktora gidip geleyim”

İş görüşmesine gitmek için adayların başvurduğu yöntemlerin başında “Hastayım” bahanesi geliyor. Yöneticiyi ikna etmek için hastalığı ayrıntılarıyla anlatmak, şüphelerin önüne geçmek için ses tonunu değiştirerek konuşmak, konuşma sırasında öksürmek ve hapşırmak, “Hastayım” yalanının hemen ardından başvurulan yöntemler arasında sayılabilir. Bu kadar uğraş sonunda da aday amacına ulaşır ve iki saatlik izni kapar.

hsta342

“Annemi doktora götürmem gerekiyor”

Hasta numarasından sonra adayların sıklıkla başvurduğu bir diğer yöntem ise adayın bir yakınını doktora götürmesi olur. Yalnız bu yöntemi seçen adayların bağlı kaldığı çok önemli bir altın kural bulunuyor. O da doktora götürülen şahısların anne, baba, eş, kardeş gibi birinci derece akrabalık bağına sahip olması…

“Akşama çok yakın bir arkadaşımın nikahı var”

İş görüşmesi mesai saatinden sonra ise adayın ofise şık gelmesi veya ofiste üstünü değiştirmesi dikkat çeker. Bu nedenle adaylar, “Akşama çok yakın bir arkadaşımın nikahı var da ondan böyle şık giyindim” ya da “Akşam eşimin iş yemeğine gideceğim, tüm yöneticileri orada olacakmış, ondan bu şıklığım” gibi gereksiz açıklamalarla konuyu örtme çabasında olur.

yalansoylmk54

“Nasıl oldu anlamadım, vergi borcum çıkmış, acilen bir bakıp geleyim”

Daha öncesinde “Hastayım” veya “Annemi doktora götüreceğim” gibi bahaneler söyleyen aday, yöneticisinden tekrar izin almak istediğinde aynı bahanelere yeniden başvurmak istemez. Onun yerine, “Bankada çok kısa bir işim var”,  “Kredi borcumla ilgili bir sıkıntı olmuş, banka görevlisiyle yüz yüze konuşmam gerekiyor”, “Nasıl oldu anlamadım, vergi borcum çıkmış, acilen bir bakıp geleyim” gibi cümlelerle durumu kurtarma eğiliminde olur.

yalandanaglamak

İş görüşmesinden sonra tuvalette üstünü değiştirenler 

İş görüşmesi eğer mesainin ilk saatlerinde yapılacaksa bu durum adayları bambaşka bir zahmete sokar.  Bir şekilde yöneticisinden izin koparan aday, işe geri dönerken kıyafetini değiştirme ihtiyacı duyar. Ofis yakınlarında yer alan bir mağazanın giyinme kabini, o yoksa bir restoranın tuvaleti veya  kendine ait bir arabası varsa, arabada üstünü değiştirmek genellikle adayların bu duruma buldukları çözümler arasında yer alır. Ancak adayın kendine “Allah’ım ne yapıyorum ben böyle?” sorusunu sorması işten bile değildir.

Saklamak tek çözüm değil

Tüm bu yöntemlerin sonucunda  ise elbette başka ve doğru bir yöntem daha var. Bu da yeni bir iş aradığınızı yöneticinize açıkça söylemek… Bu açıklık genellikle çok daha doğru ve zahmetsiz bir şekilde iş arayışınızı  sürdürmenize yardımcı olacaktır. Elbette kurumun kültürü ve yöneticinizin tavrı da bu konuda belirleyici ama yine de yöneticinize karşı dürüst olmak ve ona işinizle ilgili sıkıntıları ya da kariyer değişikliği isteğinizi anlatmak en doğru yöntem. Bu dürüst yaklaşımınız ile hem yöneticinizin takdirini kazanabilirsiniz hem de vereceği iyi bir referansla istediğiniz işi daha rahat bir şekilde arayabilirsiniz.