Pandemi sürecinde ön plana çıkan kavramlardan biri de “Freelance çalışma” modeli oldu. Şirketler; işlerin sürdürülebilirliği için esnek çalışma modeline geçiş yapmaya başlarken, freelance çalışmak isteyenler için de yeni iş fırsatları doğdu.

Teknoloji, çalışma hayatını ve iş yapış şekillerini dönüştürmeye devam ediyor. Freelance çalışma kavramı, artık hayatımıza tam anlamıyla girmiş durumda. Yaklaşık 6 yıllık freelance çalışma deneyimi bulunan biri olarak, dijitale yönelik iş yapan veya yapmayı düşünen herkesin freelance çalışma fırsatlarını değerlendirmesi gerektiğini söyleyebilirim.

Freelance çalışmanın sunduğu fırsatlara değinmeden önce, bu konuda bazı istatistikler paylaşmak istiyorum. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) verilerine göre önümüzdeki 10 yıllık süreçte freelance çalışan sayısı, iş gücünün yarısını oluşturacak. UpWork verilerine göre, ABD’de her üç kişiden biri freelance çalışıyor. Türkiye’de ise bu konuda henüz net bir veri bulunmuyor. Ancak bazı raporlarda Türkiye’de home office çalışanlarla birlikte freelance çalışan sayısı artık milyonlarla ifade ediliyor. Dolayısıyla iş hayatında sürdürülebilirliği sağlamak için bu dönüşüme uyum sağlamak gerekiyor.

Zamandan ve mekandan bağımsız çalışma

Freelance çalışmayı tek bir çalışma modeli olarak seçilebileceğin gibi, ek gelir elde etmek amacıyla da tercih edebilirsin. Günümüzde bu konuda en çok fırsat ise tabii ki dijitalde yer alıyor. Tasarım, yazılım ve içerik üretimi gibi alanların freelance çalışmaya en uygun alanlar. Sosyal medya yönetimi, görsel ve video tasarım, web tasarım, metin yazarlığı gibi farklı alanlarda da freelance çalışma fırsatları yakalayabilirsin.

Güvenilir iletişime dikkat

Freelance çalışmak için freelance iş ilanlarına başvurabileceğin gibi, seninle aynı alanda çalışmalar yaptığını bildiğin şirketlerle veya kişilerle direkt olarak iletişime de geçebilirsin. Eğer varsa önceki çalışmalarını referans göstermen, yoksa yapabileceklerini belgelemen ve öneri çalışmalar sunman bu konuda öne çıkmanı sağlayacaktır. Freelance çalışma modelinde iletişimin, tam zamanlı çalışma modeline göre çok daha önemli olduğu söylenebilir. Bu konuda birlikte iş yapacağın şirketin/kişinin sana güven duymasını sağlaman, görevi zamanında ve istenilen şekilde yapabileceğin konusunda karşı tarafı ikna etmen gerekiyor.

Zorluklar hep olacak

Zamandan ve mekandan bağımsız çalışma fikri ilk başta kulağa çok hoş geliyor. Ancak bu durum hep istediğin saatlerde ve istediğin yerde çalışacağın anlamına gelmiyor. Mesai saatleri içinde ulaşılabilir olmak, acil yetişmesi gereken işlerde esnek çalışmalar yapmayı göze almak freelance çalışmada karşılaşılabilecek rutin olaylar. Freelance modelde çalışmak istediğin alanı ve işi direkt olarak kendin seçebildiğin için çalışırken de oldukça keyif alman olası.

Konuk Yazar: Burak Kesayak / Köşe Yazarı, Dijital Medya Danışmanı, Elektrik Elektronik Mühendisi