görüsmeeTüm firmalar en iyi elemanları bünyesine almak ister. Fakat en iyi niteliklere sahip olmak, işe alınmanız için tek başına yeterli değildir. Görüşmeyi yapan kişi ile etkili bir şekilde iletişim kurabilmeniz için, işte size bazı ipuçları!Mülakat süreci, aslında görüşme tarihini öğrendiğiniz anda başlar. Küçük bir planlama ile hemen hemen her iş görüşmesinin altından dengeli ve emin bir şekilde kalkabilirsiniz. Esas olan mülakata iyi bir hazırlık ve pozitif bir yaklaşım içerisinde olmak.
Hazırlanırken; önceden ne istediğinizi bilin: Tam olarak pozisyonun ne olduğunu, ne kadar eğitim alabileceğinizi, kısa ve uzun vadeli şirketin sunduğu fırsatları, maaş ve iş ortamı gibi bilgileri öğrenin. Başvurduğunuz şirketin broşür ya da yıllık raporlarını okuyarak bilgi edinin. İş dünyası ile ilgili yayınları okuyarak gündemi takip edin. Mülakatı yapan kişinin dikkatini eksik yönlerinizden çok, kuvvetli yönlerinize çekerek kendinizi farklılaştırın.

 

Görüşme sırasında doğal davranın!
Mülakatlarda bir fikir oluşturmayı sağlamak için sınırlı zaman vardır. Bu yüzden ilk izlenim oldukça önemlidir. Mülakat saatinden 5 dakika önce mülakatın yapılacağı yerde olun, fakat fazla erken gitmeyin. Çünkü fazla erken gitmek tedirginlik göstergesi olarak algılanabilir. Özgeçmişinizin bir kaç kopyasını yanınızda bulundurmayı unutmayın. Mülakatı yapacak kişinin adını mutlaka bilin ve ismini doğru telaffuz edin. Kendinize güveniniz olduğunu bakışlarınıza ve hareketlerinize yansıtın. Gülümseyin. Doğal davranın, kendiniz olun. Cevaplarınızı özenle verin. ‘Evet’ ya da ‘hayır’ şeklinde cevap vermekten kaçının. Her mülakattan sonra size yöneltilen soruları ve bu sorulara verdiğiniz yanıtları not edin. Bir sonraki mülakatınız için bu yanıtları geliştirmeye çalışın; çünkü genelde aynı tip sorularla karşılaşacaksınız. Bütün çabalarınıza rağmen mülakatınız kötü geçerse de moralinizi bozmamaya çalışın. Yaptığınız hataları düşünün ve bunları tekrarlamamaya çalışın.

 

Siz de soru sorun
Mülakatın sonlarına doğru siz de İnsan Kaynakları yetkilisine firma ile ilgili sorular sorabilirsiniz. Ne kadar süredir faaliyet gösteriyor? Kaç tane çalışanınız var? Hangi bölgelerde faaliyet gösteriyorsunuz? Yeni bir pozisyon mu yoksa bu pozisyonda çalışan kişi ayrılıyor mu, neden? Pozisyonun en önemli beklentilerini sıralar mısınız? Gibi sorular hem sizi değerlendirenin gözünde bu işi ne kadar istediğinizi hissettirecektir.
Mülakattan sonra teşekkür etmek için verilebilecek en iyi tavsiye küçük bir teşekkür mektubu yazmanız, size ayırdığı zaman için teşekkür etmeniz ve bu kaliteli işe niçin ilgi duyduğunuzu tekrarlamanızdır. Az ve öz bir biçimde, açık seçik yazılmış bir teşekkür mektubu veya maili adaylık şansınızı arttırabilir.