İşe alınmanın en önemli aşamalarından biri iş görüşmesi ama iş görüşmesi yetenekleriniz günümüz için hala geçerli mi? 1990’larda doğru kabul edilen cevaplar, sizin bugün işi almanızı engelleyebilir. Çünkü koşullar değişti ve iş verenlerin, muhtemel elemanlarından 5 sene öncekinden daha farklı beklentileri var. İşte size yardımcı olacak birkaç yol…
Önümüzdeki 5 sene içindeki mesleki hedeflerinizi bir kenara bırakın; şu an ne yapabileceğinizi gösterin
Sadece 5 yıl önce, bir iş görüşmesini giderdiniz ve şu soru kesinlikle sorulurdu: “Bundan 5 yıl sonra ne yapmak istersiniz?” Siz de buna aynı şirkette artan sorumlulukla kalmak istediğiniz yolunda cevap verirdiniz. Şimdiyse 5 yıllık planınızı tartışmak yerine şöyle bir soruyu cevaplamaya hazırlanın: “Pozisyonun amaçlarına ulaşmak için 90 günlük bir plan tanımlar mısınız?”
Sinerji yaratabileceğinizi gösterin
Yönetim stili söz konusu olduğunda artık durum 5 yıl öncesinden daha karmaşık. İyi bir lider olduğunuzu kanıtlamanın yanı sıra, bireyleri hızlı problem çözme konusunda birlikte çalışmaya teşvik edebileceğinizi de ispatlamalısınız. Bugünün dünyasında, organizasyonun diğer bölümlerini de kapsayan karmaşık ortamları idare edebileceğinizi göstermelisiniz.
Geçmiş hatalardan ders çıkaran biri olduğunuzu gösterinBirkaç sene öncesinin aksine, işverenler hata yaptıktan sonra bu hatadan ders çıkarmanın önemini kavramaya başladılar. Böyle bir aday, geçmiş hatalarından ders alarak deneyimleriyle, daha yararlı sonuçlara gidebileceğini gösterir.
İş için uygun olduğunuzu gerçek yaşamdan hikayelerle anlatın“Neden bu iş için uygunsun?” Geçmişte bu soru sorulduğunda, sadece özgeçmişinizde yazanları tekrar dile getirmeniz beklenirdi.                Ancak artık bu yeterli değil. Şimdiyse, kariyerinizdeki benzer deneyimlerinizi detaylı bir şekilde anlatmanız, yani gerçek yaşamdan problemleri nasıl çözdüğünüze dair örnekler vermeniz gerekiyor. Bu belki de bahsettiğimiz iş görüşmelerine dair yeteneklerin en önemlisi. Peki bunu nasıl yapacaksınız?
Görüşmeye gitmeden önce hangi yeteneklerinizi vitrine çıkaracağınıza karar verip bu yeteneklerini nasıl kullandığınıza dair örnekler hazırlayın. Her yeteneğiniz için aynı yolu izleyin.
  1. Karşılaştığınız problemleri ortaya koyun
  2. Çözümünüzü anlatın
  3. Sonuçları tartışın
Bunu yaparken, görüşmeciyi kendi dünyanıza çekin. Kısaca, iş için ideal kişi olduğunuz söylemek yerine gösterin.
Şirket kültürüne uyum sağlayabileceğinizi gösterinİşle ilgili gerekli yeteneklerinizin olması sadece ilk adım, gerçekten işi alıp alamayacağınızı kuruma ve işe uygunluğunuz belirler. Görüşmeci sadece söylediklerinize değil, bunları nasıl söylediğinize de dikkat eder. Akıllı sorular sormak, iyi bir dinleyici olduğunuzu ve başkalarının bakış açısını da önemsediğinizi gösterir.
Sonuç olarak, her görüşme aslına basit bir sorunun cevabını almaya yöneliktir: “Bu kişi şirketi daha iyi bir yere götürecek mi?” Cevabın “evet” olduğunu gösterirseniz iş için seçilenin siz olduğunu garantilersiniz.