iStock_000014532831_Smallİş arama sürecinde birçok şey değişmiş olsa da değişmeyen şeyler de var. Bunlardan biri iş görüşmesinde kendinizi nasıl sunduğunuz. İş arama sürecinde her şey ümit verici gözükse de şirket, sizinle yüz yüze bir konuşma yapmadan işe almayacak ve o iş için doğru insan olduğunuza karar vermeyecektir. İş görüşmesi, özellikle bir başka adayla geçmişinizde çok benzer deneyimlere ve benzer niteliklere sahip olduğunuzda kritik bir rol oynar. Yine başvurduğunuz iş, teknik niteliklerden çok kişisel nitelikler ve iyi iletişim becerileri gerektiriyorsa iş görüşmesi daha da önem kazanır. İşte size Robert Half International şirketinin CEO’su  Max Messmer’ den işvereninizle karşı karşıya geldiğinizde kendinizi en iyi şekilde sunabileceğiniz stratejiler.

İş görüşmesine nasıl hazırlanmalıyım? 

Kendi kariyer hedeflerinizden ve ilgi duyduğunuz alanlardan emin olun. O işi neden istediğinizi o iş için neden uygun olduğunuzu açıklamaya hazırlanın. Hedefiniz iş görüşmesi yapan kişiyi ikna edebilmeli.

İş görüşmesinde kendi soracağınız sorularda da aktif bir katılımcı olun. Soru sormak sadece elemenin bir bölümüdür, aynı zamanda dinlemeyi de iyi bilmek gerekir. Bu iş görüşmesinde genelde hafife alınan bir şeydir. İşe alımı yapan kişileri dikkatli bir şekilde dinlerseniz, onlar da size nasıl bir kişi aradıklarını detaylı bir şekilde anlatacaktır.

İş görüşmesine hazırlanmak aynı zamanda duruşunuz, göz kontağınız, konuşma hızınız, tavırlarınız gibi beden dilinizi de iyi kullanabilmeyi içerir. Bunlar küçük gözükse de karşınızdaki kişinin ne yaptığınıza değil ne söylediğinize odaklanmasını sağlar.
İş görüşmesi sırasında neler yapmalıyım?
Giyinişiniz iş görüşmesinde ilk bakışta dikkati çeken şeylerden biridir. Profesyonel gözükmenin gücünü küçümsemeyin. Bu, görüşmecinin sizi göreceği ilk an ve bu görüşme bir sonraki görüşme için ilk adım. İster bankaya ister bir mağazaya başvuruyor olun, başvurduğunuz işe uygun giyinmelisiniz.

İş görüşmesi aslında siz şirkette içeri girdiğiniz anda başlar. Çoğu yerde iş görüşmesi yapacağınız kişiyle görüşmeyi beklediğiniz bir yer olur ve burası hem sizin gözlendiğiniz hem de gözlem yapabilmenize olanak sağlayan bir yerdir. Bu bekleme anında da diğer adaylar arasından sıyrılabileceğinizi ya da elenebileceğinizi unutmayın.
 Görüşmeden önce ve sonra muhattap olduğunuz herkese iyi bir yaklaşım sergileyin. Robert Half International tarafından yaptırılan bir araştırmanın sonuçlarına göre yöneticilerin yüzde 91’i asistanlarının iş görüşmesi için bekleyen adaylar hakkındaki fikirlerine önem veriyor ve bunu seçme sürecinin bir parçası olarak görüyor.