Özgeçmişiniz daha uzun daha dolu gözüksün diye çalışmadığınız işleri tecrübelerinize ekleyip, mülakata gittiğinizde aslında deneyimlemediğiniz(!) deneyimlerinizi abartarak anlattınız mı? Peki, daha iyi bir maaş teklifinde bulunsunlar diye aldığınız maaşı şişirdiğiniz oldu mu? 

pinokyo
İşe alım süreci hem aday için hem de İnsan Kaynakları uzmanları için bu kadar önemliyken, bu süreçte CV’niz ile ilgili söyleyeceğiniz bir yalan her iki taraf için de zaman kaybına neden olabilir. Söyleyeceğiniz yalanlarla asla yüzleşmeyeceğinizi düşünüyorsanız  yanılıyorsunuz. Tüm söylediklerinizin ortaya çıkması tahmin ettiğinizden çok daha kolay. İş görüşmesi esnasında doğru olmayan şeyleri karşınızdakine aktarmanız büyük sonuçlar doğurabilir.

 

Mülakat sırasında;

– Önceki tecrübeleriniz hakkında yalan söylerseniz, bunu karşınızdakine aktardığınız andan itibaren yakalandığınızı söyleyebiliriz. Görüşmeyi yapan İK uzmanının bu deneyimlerin ayrıntılarını soracağını unutmayın. Gerçekten yalan söylemeniz gerektiğini düşünüyorsanız da hangi konu hakkında yalan söyleyeceğiniz çok önemli.  Çünkü, size sorulan sorulara vereceğiniz her cevabın farklı bir soru olarak size döneceğini hatırlatmak isteriz. Ayrıca tüm bu yalanlarla inşa ettiğiniz yeni tecrübelerinizi aklınızda tutmak biraz zor olacak ve ayrıntılar içinde kaybolacaksınız. Özellikle karşınızdaki İK’cı alanında uzman ise anlattığınız hikayeler ona yeterince inandırıcı gelmeyecek ve işler daha da zorlaşacak. Görüşmeyi yaptığınız kişinin sadece şüpheye kapılması bile, işe alınmanız için bir takım engeller oluşturacak. Çoğu durumda, çok etkileyici tecrübeleriniz olmasa dahi mülakatlarda özgeçmişiniz hakkında dürüst olmanız işe girmeniz açısından çok daha etkili olabilir.

– Daha fazla bir maaş teklifi sunulsun diye önceki maaşlarınız hakkında yalan söylerseniz, maaş doğrulama işlemleri sırasında yakalanma ihtimaliniz çok yüksek. Bazı şirketler yeni işe başlayacak kişilerin maaş geçmişi hakkında bilgi almak ister çünkü maaş tekliflerini de bu baz maaş üzerinden planlarlar. Bunun farkında olan adaylar ise genellikle bu konu hakkında yalan söylemekten çekinmez. Peki, buradaki problem ne? İşverenler genellikle doğru maaşı verebilmek adına önceki maaşın doğruluğunu tespit etmek isteyebilir ve bunun araştırmasını yapabilir. Bu aşamada yalan söylediğiniz ortaya çıkarsa tekliflerini geri çekebilirler ve siz de bu işten tamamen mahrum kalmış olursunuz. Bunun yerine maaş geçmişinizi kendi ellerinizle götürmeniz ve şu an nasıl bir maaş istediğinizin üzerine odaklanmanız daha sağlıklı olabilir.

– Ne olduğu fark etmeksizin herhangi bir konu hakkında yalan söylerseniz, işverenin referans olarak sunduğunuz kişilerle iletişime geçmesi her şeyi açığa çıkarabilir. Son işinizden kendi isteğinizle ayrıldığınızı söylediniz ve aslında durum öyle değil. Eski işvereninizle yapılacak bir telefon görüşmesi söylediklerinizin asılsız olduğunu ortaya çıkabilir ve iş ile ilgili tüm şansınızı kaybedebilirsiniz.

– Sayamayacağınız kadar yalan söylediniz ve bunlar fark edilmedi. Tebrikler, işi kaptınız! Unutmamalısınız ki, bundan sonraki süreç sizi daha da zorlayacak ve işe başladığınız andan itibaren söylediğiniz yalanlar birer birer karşınıza çıkacak. Görüşme sırasında deneyimlediğinizi söylediğiniz şeyleri şu an yapamıyorsunuz, değil mi? Belki de görüşme sırasında işi kaybetmek, işe girdikten sonra kaybetmekten daha iyidir.