DreamSpark Programı sayesinde, profesyonel yazılımcı ve tasarımcıların kullandığı Microsoft Visual Studio yazılım geliştirme ürün ve araçlarına, SQL Server, Windows Server sunucu ürünlerine, Expression Studio tasarım araçlarına, XNA Game Studio oyun geliştirme platformu ve e-öğrenim kaynaklarına tüm öğrenciler hızlı, doğrudan ve ücretsiz erişebiliyor. Konu hakkında Microsoft Türkiye Yazılım Geliştirme ve Platform Pazarlama Yöneticisi Eminay Yurtseven, bilgi veriyor.
 
Gençler bu uygulamanızdan nasıl faydalanacaklar?  
Türkiye, tüm dünyada yeni uygulanmaya başlayan bu programda yer alan ilk ülkeler arasında yer alıyor. Hedefimiz akademik yılın başlaması ile birlikte tüm üniversite öğrencilerinin bu uygulamadan faydalanabilmelerini sağlamak. İlk aşamada, kayıtlı öğrencilerine bu avantajı hizmet olarak sunmak isteyen ve pilot çalışmayı tamamlayan üniversitelerle programın uygulanmasına başlandı. Öğrenci, http://dreamsparktr.msakademik.net adresinden kendi üniversitesini seçerek, üniversitenin öğrenciliğini doğrulaması  ile DreamSpark websitesine girip ve program kapsamındaki ürünleri ücretsiz indirebilecek. Öğrenci, üniversitesi tarafından öğrenciliği doğrulandığı sürece programdan yararlanmaya devam edebilecek. Öğrencilerine bu avantajı hizmet olarak sunmak isteyen üniversitelerle çalışma kapsamını genişletmeyi ve öncelikle Türkiye’deki tüm üniversite öğrencilerinin bu hizmetten yararlanabilmesini arzu ediyoruz. Bir sonraki aşama bu uygulamayı, K-12 okullara da sunabilmek olacak. Üniversitesinden bu hizmeti alamayan öğrencilerse, akademik dünyaya yönelik çalışmalarımıza ve Microsoft Student Partners programındaki danışman öğrenci etkinliklerine katılarak edinecekleri kişiye özel erişim kodları ile DreamSpark programından faydalanabilecekler.  
 
Microsoft’un öğrencilere yönelik başka çalışmaları neler?
Imagine Cup; 7 yıldır dünya çapında düzenlenen ve öğrencilere kendi teknolojik ilgi ve beceri alanlarında, kendini gösterme ve fikrini hayata geçirme fırsatı sağlayan bir yarışması. Bu program sayesinde öğrenciler, dünyadaki küresel sorunlara, kendi yaratıcılık ve becerileri ile teknolojiyi kullanarak çözüm getirebiliyorlar. Yazılım Tasarımı, Oyun Geliştirme, Robot ve Algoritma, Gömülü Sistem Geliştirme, BT, Tasarım, Mashup, Kısa Film ve Tasarım gibi 9 farklı kategoride seçilen dünya finalistleri, her yıl farklı bir ülkede gerçekleşen dünya finaline katılarak büyük ödüller kazanma fırsatı ve müthiş bir deneyim elde ediyor. Bilgi ve başvuru için: www.imaginecup.com
 
Microsoft Student Partners; programı kapsamında 2008 – 2009 akademik yılında, Türkiye genelindeki üniversitelerden 47 öğrencimiz bulunuyor. Danışman öğrenci olarak, yıl boyunca öğrenim gördükleri veya bölgelerindeki üniversitelerde, bilgi paylaşımı hedefi ile bilgilendirme toplantıları, seminer, çalıştay gibi çeşitli gönüllü çalışmalar yürütüyorlar. Program süresince de, Microsoft Türkiye çalışanları ve Microsoft’un “En Değerli Profesyonel” unvanını taşıyan, bilişimde kariyer yapmış uzmanların deneyimlerinden, kariyere yönelik kişisel gelişimleri için faydalanma ve deneyim kazanma olanağı buluyorlar.
 
Microsoft Yaz Okulu programı; 12 yıldır yaz aylarında düzenlenen ve çok sayıda başvurunun geldiği Microsoft Yaz Okulu programımıza Türkiye genelindeki üniversitelerden katılan 65 öğrenci, dört hafta boyunca en son teknolojilerle ve konusunda en iyi uzmanlarla çalışma olanağı elde ediyor. Böylece yaz stajlarını, hem güncel teknolojileri öğrenerek ve uygulayarak; hem de yazılımda kariyer sahibi uzman ve yöneticilerin deneyimlerini paylaşarak en iyi şekilde değerlendirebiliyorlar.  
 
Akademik etkinlikler; akademik yıl boyunca kampüslerde teknik içerikli, teknolojik gelişmelerle ilgili vizyonel bilgi paylaşımını hedefleyen çalışmaları yıl boyunca bölümlerle ve öğrenci kulüpleriyle sürdürüyoruz. Yoğun ilgi üzerine, bu yıl da “Gençsen Geleceksin” teknoloji turumuzu Türkiye genelinde üniversitelerde sürdürmeyi planlıyoruz.
 
Students To Business programı; Microsoft teknolojilerinde bilgi ve beceri sahibi öğrencilerle iş dünyasının bir araya gelmesine yardımcı olmayı amaçlayan bir toplumsal girişimdir. Üniversite son sınıf öğrencilerine, yeni mezunlara Microsoft teknolojileri kullanan kurumlarda ve iş ortaklarımızda kendilerini geliştirme fırsatı bulabilecekleri iş olanaklarını sağlamalarına yardımcı oluyor.
 
MSDN Academic Alliance; Mühendislik, fen bilimleri, teknik, matematik ve tasarım bölümlerine, eğitim ve araştırma çalışmalarında faydalanmak üzere Microsoft ürünlerine yıllık üyelik ve çok özel koşullarla erişim olanağı sağlayan yıllık üyelik programı. Üye bölümlerdeki öğrenciler, program kapsamındaki Microsoft ürünlerine kendi bölümleri aracılığıyla ücretsiz erişim olanağı buluyorlar.
 
Akademik Yazılım Geliştiriciler topluluk sitesi:www.msakademik.net öğrencilere yönelik topluluk sitesi olup akademik dünyadan editörler ve makale yazarları ile Türkçe bilgi paylaşımını desteklemektedir. Öğrenciler, bilgi birikimi, etkinlik duyuruları, akademik çalışmalar ve iletişim için siteden faydalanıyorlar.   
 
Öğrenciler daha çok hangi yazılımlara talep gösteriyor?
Akademik dünya ile olan yakın çalışmalarımızda, yaratıcılık ve becerilerini ön plana çıkarmalarına yardımcı olacak yazılımlara ilgi duyuluyor. Yazılımın gücüyle, kişisel yaratıcılık bir araya geldiğinde ortaya müthiş çalışmalar çıkabiliyor, bilişim kahramanları yetişiyor. Yazılım Geliştirme ve Platform ekibi olarak, mühendislik, fen, matematik ve tasarım bölüm öğrencileri ile olan çalışmalarımızdaki yıllara dayanan gözlem ve deneyimlerimiz de bunu destekliyor.
 
Microsoft bu tarz projelere nasıl bir süreç izliyor?
Microsoft’un akademik dünyayla çalışmalar yürüten bir ekibi bulunuyor. Bu ekip tarafından eğitim kurumlarına özel ve avantajlı şekilde ürünler sunuluyor. Üniversiteler ve okullardaki öğrenci ve eğitmenlerin ihtiyaçları dikkate alınarak global ve yerel programlar, çalışmalar hazırlanıyor. Daha önce duyurusu yapılan ve Ankara’da oluşturulmakta olan Microsoft İnovasyon Merkezi bünyesinde, sektörle üniversitelerin bir araya gelerek oyun geliştirme gibi ön kuluçka merkez çalışmaları yapılması, ortak araştırma ve geliştirme çalışmalarının yapılabilmesine olanak sağlanması, genç girişimcilere özel olanaklar, teknik ve pazarlama desteği sunulması planlanıyor.