Üniversite burs başvurusu yaparken dikkat etmen gerekenler nedir?  

universite_bursu

Üniversite bursu, öğrencilere eğitimleri boyunca destek olmak amacıyla farklı kriterler doğrultusunda verilen maddi bir yardım şekli. Peki, hangi kuruma nasıl başvuru yapmak gerekiyor? Senin için araştırdık!

Burs başvuru kriterleri genellikle akademik başarı, maddi ihtiyaç, ailenin toplam geliri vb. özelliklere göre şekillenir. Kriterlere uyan öğrencilere üniversiteler, özel kuruluşlar veya şahıslar tarafından burs finanse edilebilir. Çoğunlukla eğitim-öğretim döneminin devam ettiği dokuz veya on ay boyunca devam eden burslar, öğrencilerin şartları karşılaması koşuluyla üniversite eğitimi boyunca sürer. 

Nereden burs alabilirsin? 

Türkiye’deki üniversite bursları; başarılı öğrencilere, özellikle de maddi desteğe ihtiyaç duyan öğrencilere, lisans veya lisansüstü eğitim için finansal destek sağlamak amacıyla farklı kurum ve kuruluşlar tarafından verilir. Üniversite öğrencilerine verilen burslar; devlet bursları, vakıf/dernek bursları ve belediye bursları olarak üç ana kategoride toplanabilir. Bu bursların her biri için başvuru süreci farklı ilerler ve başvurular kişisel olarak yapılır.  

Devlet bursları  

Üniversite öğrencilerine devlet kurumları tarafından verilen eğitim burslarında ilk sırada Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) bursları gelir. KYK aynı zamanda karşılıklı öğrenim kredisi seçeneğini de öğrencilere sunar. Öğrenci mezun olduktan sonra belirlenen faizle birlikte taksitli olarak bu krediyi geri öder. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından farklı kategorilerde verilen burs ve destekler de bulunur. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) da Öğretmenlik bursu ile belirli öğrencilere burs desteği sağlar. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Bursları ise belirli bölüm ve belirli araştırma konularına yönelen üniversite öğrencilerine burs verir.  

Vakıf, Dernek ve Sivil Toplum Kuruluşları tarafından verilen özel burslar 

Çeşitli kurum ve kuruluşlar özel burs programları kapsamında üniversite öğrencilerine maddi destek sağlar. Özel burslar, öğrencilerin eğitimlerini tamamlamalarına yardımcı olmak amacıyla üniversiteler, vakıflar, dernekler ve sivil toplum kuruluşları tarafından öğrencilere maddi ödeme ile veya ücretsiz eğitim imkanı sunmak suretiyle verilir. Özel burslar, öğrencilerin akademik başarılarına, okudukları bölüm ve üniversiteye veya kurumlar tarafından belirlenecek diğer özelliklere dayalı olarak verilebilir. Bazı özel burslar, öğrencilerin üniversite masraflarını karşılamak için verilir. Bazıları da öğrencilerin özel proje/araştırma yapmalarını desteklemeyi veya stajlarını finanse etmeyi hedefler. Özel burslar, öğrencilerin eğitimlerine devam etmelerini kolaylaştırmayı amaçlar. Türk Eğitim Vakfı (TEV), Sabancı Vakfı, Darüşşafaka Kurumları ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği özel burs veren kuruluşlara örnek olarak verilebilir. Belirli sektör ve meslekleri desteklemek amacıyla, ilgili bölümlerde okuyan öğrencilere meslek odaları ve birlikleri tarafından verilen bursların sayısı da son yıllarda gitgide artmaktadır.  

Belediye bursları 

Belediye bursları, belediyeler tarafından üniversitede öğrenim gören öğrencilere verilen özel burslardır. Belediyeler, özellikle maddi desteğe ihtiyaç duyan öğrencilerin eğitimlerini finanse etmek için eğitim bursları verir. Örneğin; İBB Genç Üniversiteli, İzmir Belediyesi Bursu, Ankara Başkentin Güneşleri gibi burs programları aracılığıyla ilgili kriterleri karşılayan ve belediye sınırlarında ikamet eden öğrencilere burs olanağı sunar.  

Burs başvurusu yaparken neye dikkat etmelisin? 

Burs başvurusu yaparken başvuru yapılacak kurumun belirlediği belgeler eksiksiz toplandıktan sonra online/şahsen başvuru yapılması gerekebilir. Ön koşul olarak konulan başvuru kriterlerine uygun olman halinde, başvuru sürecinde dikkat etmen gerekenler aşağıdaki gibi sıralanabilir: 

  1. Başvuruyu zamanında yapmak, son güne bırakmamak,
  2. Talep edilen tüm belgeleri eksiksiz tamamlamak,
  3. Başvuruda yer alan tüm bilgilerin doğruluğundan ve kriterleri karşıladığından emin olmak,
  4. Özel bilgilerinin gizliliğini sağlamak,
  5. Başvuruyu uygun biçimde ve kolay okunabilir şekilde sunmak,
  6. Başvuruyu okuyan kişilere hakkında önceden bilgi sahibi olmalarını sağlayacak yeterli bilgiyi vermek,
  7. Kendini iyi tanıtmaya çalışmak ve gerekli bilgileri atlamamak,
  8. Başvuru dosyasını göndermeden önce son kez okuyarak kontrol etmek.

Burs başvurusundan sonra ne yapmalısın? 

Burs başvurunu tamamladıktan sonra geriye başvurunun değerlendirilmesini beklemek ve sonuçları takip etmek kalıyor. Herhangi bir sorun olması durumunda, burs temin eden kuruma veya kurumun web sitesinden ilgili kişilere ulaşabilirsin. Burs başvurun kabul edilirse, ödemeni almak için burs verenle iletişime geçmen gerekir. İlgili kurum bursa kabul edildiğini onaylayan bir yazı göndermek isteyebilir. Burs almaya hak kazanman durumunda, bazı prosedürleri yerine getirmen gerekebilir. Örneğin; bursunu kullanmak için belirli bir süre içinde okuluna kayıt olman beklenebilir. Bursun devamlılığı için de belirli bir not ortalamasını koruman istenebilir. Bu gibi gereklilikleri öğrenmek için burs sağlayan kurumun ilettiği bilgileri dikkatlice okumanda fayda var. Böylece öğrenim hayatın boyunca bursu almaya devam edebilirsin. Ayrıca, kazandığın bursu Kariyer.net ‘te kayıtlı özgeçmişinin burslar alanına ekleyerek işverenlerin de dikkatini çekebilirsin. 

Burslarla ilgili daha fazla bilgi almak istersen Burs Rehberine göz atabilirsin.

Kaynaklar: 12 

.