Uzaktan staj fırsatları nasıl yakalanır?

Staj, kariyer seçeneklerini keşfetmenin ve iş deneyimi kazanmanın önemli bir yolu. Uzaktan çalışmanın yaygınlaştığı günümüzde, staj ilanlarına başvururken de dikkat edilmesi gerekenler var. Staj yolculuğun için öneriler bu yazımızda!

Pandemiyle birlikte stajlar da artık uzaktan yapılıyor. Sanal olarak başlayıp ilerlese de staj deneyimi; becerilerini geliştirmenin, özgeçmişini güçlendirmenin ve iş piyasasında başarılı olmanın en önemli anahtarı. Tek bir alanda, farklı şirketlerde deneyimini pekiştirmek bir yöntemken; farklı şirket ve pozisyonlarda staj deneyimi edinerek senin için en doğru kararı vermeye çalışman da bir yöntemdir. Bu nedenle stajdan beklentiler kişiden kişiye değişebilir. Peki, uzaktan çalışmanın yaygınlaştığı günümüzde staj fırsatlarını daha kolay yakalamak için ne yapmalı?

Staj ilanları nasıl bulunur?

Öncelikle çok yönlü bir araştırma yapmak, en uygun stajı bulmanın en iyi yoludur. Okulundaki duyuruları takip edebilirsin, ancak fırsatları daha hızlı keşfetmek için online stajyer ilanlarını inceleyebilirsin. Fırsat alanlarını görmek ve bir stajyerden beklentilerin neler olduğunu anlamak için mevcut stajyer iş ilanlarını baz alabilirsin. Böylece eğlenceli bir öğrenme deneyimi yaşarken, sana uygun olan işe de daha kolay karar verebilirsin.

Hayalindeki şirketi bul

Nerede çalışmak isterdin? Çalışmayı hayal ettiğin bir şirket var mı? kendine bu gibi sorular sormalısın.

İlgilendiğin şirketlere karar verdikten sonra işe alım uzmanını etkileyecek bir önyazı ile staj başvurunu tamamlayabilirsin. Kendini ifade ederken sahip olduğun becerileri vurgulayabilir, çalışmak için ne kadar istekli olduğundan söz edebilirsin.

Başvurunun dikkate alınması için ipuçları

Başvurularında yeteneğini vurgulamanın ve diğer adaylar arasından sıyrılmanın bazı yolları var.

Uzaktan tamamladığın bir kurs ya da bir staj deneyimi elini güçlendirecektir. İşverenler şu dönemde değişikliklere hızlı adapte olan, zaman yönetimi iyi, sözlü iletişimi güçlü, teknolojiyle arası iyi olan adayları öncelikli olarak değerlendiriyor. Pandemiyle birlikte değişen aday kriterlerini detaylı olarak öğrenmek için şu yazımızı okuyabilirsin.

Bu doğrultuda uzaktan çalışmayı kolaylaştıran uygulamalara aşina olmanda fayda var. İnsanlarla iletişim kurmak ve iş birliği yapmak için kullanılan; Slack, Google Drive, Zoom, Teams vb. programların günlük çalışmalarının bir parçası olduğunu göstermelisin.

Online mülakata hazırlıklı ol

Başvurduğun ilanlardan olumlu bir dönüş aldığında, iş görüşmen de muhtemelen online olacaktır. Online görüşmelerin de kendine özel birtakım kurallar taşıdığını unutma!

 

Bu görüşmelerin dinamiğine uygun olarak şunlara dikkat etmeni öneririz;

Sessiz bir alan bul

Dikkatin dağılmadan görüşmeciye odaklanabileceğin sessiz bir görüşme alanı yarat. Aynı zamanda arka planın dağınık olmamasına, bulunduğun yerdeki diğer insanlar tarafından rahatsız edilmeyeceğine emin ol.

Teknik kontrolleri yap

İnternet bağlantı kaliteni, mikrofonunu, kameranı, görüşme yapacağın aracı platformun çalışabilirliğini önceden test etmelisin. Böylece görüşme anında tatsız sürprizlerle karşılaşma ihtimalini azaltabilirsin.

Bir teşekkür e-postası at

Görüşmenden sonra, görüştüğün kişiye/kişilere bir teşekkür notu gönderebilirsin. Bu, pozisyona olan ilgini tekrarlamak için de bir fırsattır.

Geri bildirim iste

Mülakat sonucuyla ilgili uzun süre cevap alamadığında, yine görüşme yaptığın kişiye e-posta atarak bilgi vermesini rica edebilirsin. Eğer olumsuz bir cevap alırsan, nedenin ne olduğu konusunda geri bildirim isteyebilirsin. Bu senin bir sonraki mülakata daha iyi hazırlanmanı da sağlayacaktır.

Kariyer.net’teki stajyer ilanları senin için her gün yenileniyor. Sana uygun fırsatlardan haberdar olmak için ilanları incelemeyi unutma!

Kaynak: TBC

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Özden, Bilgi Üniversitesi’nde İnteraktif Pazarlama alanında yüksek lisans yapmıştır. Lisans öğreniminin ilk yıllarında TRT Haber’de asistan muhabirlik yaparak meslek hayatına başlamıştır. Mezun olduktan sonra farklı dönemlerde TV8 Haber ve Cem TV’de; yapımcı, yönetmen ve editör olarak görev almıştır. Dijital dünyadaki gelişmelerle birlikte editoryal deneyimini online platformlara taşımış, Markafoni’de ve Mudo’da içerik editörlüğü yapmıştır. Kurumsal markalar için freelance SEO editörlüğü de yapan Özden, 2018 yılı itibarıyla kariyerine, Kariyer.net içerik editörü olarak devam etmekte ve online/offline içerik üretmektedir.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.