Hayalindeki işe sahip olman için mesleki yetkinliklerinin ve kişisel becerilerinin başvurduğun işe uygun olması gerekiyor. Kariyer Rehberi’nde bugün, özgeçmişindeki “Yetenekler” bölümünü geliştirebilmen için önerilerimiz var.

Çalışanlar için önemli olan mesleki becerilerden birçoğunu sadece okulda öğrenmek zor. Kaldı ki her beceriyi bir sınıfta öğretmek mümkün olmadığı gibi bir sınavla ölçmek de mümkün değil. Ölçülemeyen bu beceriler soft skills yani “Yumuşak beceriler” olarak adlandırılır ve iş hayatında sanıldığından daha ön plandadır.

Yumuşak beceriler nelerdir?

Bir işi yapabilmek için gereken bilgiler “Zor becerileri”, insanlarla olan iletişimsel yetenekler ise “Yumuşak becerileri” ifade eder.

“İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği” tarafından yapılan araştırmalar, işverenlerin yumuşak becerilere daha fazla önem verdiğini ortaya koyuyor. Boston’daki kariyer koçluğu firması TurningPoint’in kurucusu olan Kathy Robinson, “Yumuşak beceriler; ilişkiler kurmak, görünürlük kazanmak ve kariyer yolunda ilerlemek için çok önemlidir” diyor. Yumuşak becerilere bu kadar önem verilmesinin nedeni, insan ilişkileri iyi olan insanların diğer birçok alanda da başarılı olacağına inanılması… Özetle, yaptığın işte en iyisi olabilirsin; ancak yumuşak becerilerin bu özelliğini desteklemiyorsa kariyerinde %100 başarı elde etmen senin için zor olabilir.

En önemli yumuşak beceriler hangileridir?

İletişim

Hem yazılı hem de sözlü iletişim becerileri iş yerinde çok önemlidir. Talepleri iyi anlayan ve çözüm odaklı bir iletişim kuran çalışanlar, işlerinde de daha başarılı olur. İletişim konusunda eksik tarafların olduğunu düşünüyorsan, ilgili atölye çalışmalarına katılarak, iletişim ve sunum becerilerini geliştirebilirsin.

Takım çalışması

Başarı, birçok insanın ortak bir hedefe doğru çalışmasıyla gelir. Bir şirkette çalışanlar, çeşitli yeteneklerini sentezleyebildiklerinde tüm şirket kazanır.

Uyarlanabilirlik

İşler her zaman planlandığı gibi gitmeyebilir. Böyle bir durumda hızla yeni bir plan yapabilme yeteneği gösteren çalışanlar, iş hayatında oldukça öne çıkar.

Problem çözme

Bir şeyler ters gittiğinde 2 seçeneğimiz var: Şikayet etmek veya harekete geçmek. Tabii ki seni farklı kılacak şey 2’inci seçenek, yani hızla harekete geçmek. Unutmamalısın ki işverenler her zaman beklenmedik zorluklar karşısında söylenmek yerine çözüme odaklanan çalışanları tercih eder.

Kritik gözlem

Şirketin gelecek hedeflerine ulaşabilmesi, eldeki verilerin ne kadar doğru yorumladığıyla ilgili. Nasıl yorumlanacağı bilinmeyen veriler, pek bir anlam ifade etmiyor. Bu nedenle eldeki verileri önem derecesine göre gruplandırabilmek ve duruma göre aksiyon alabilmek iş hayatında oldukça kritik olan bir özellik.

Ortak noktada buluşabilme

Bir şirkette yüzlerce insan çalışıyor ve herkesin kendine göre bir yeteneği ve iş yapış şekli var. Böyle bir ortamda her şeyin sorunsuz ilerlemesi elbette ki pek mümkün değil. Önemli olan olası çatışma süreçlerinden nasıl ortak noktada buluşarak çıkabileceğini bilmen. İnsanlarla uyumlu ve yapıcı bir şekilde çalışabilme yeteneği, işverenler tarafından bir olgunluk göstergesi ve liderlik potansiyeli olarak görülüyor. Bu nedenle iş birliği yapman gerektiğinde üzerine düşen görevleri en iyi şekilde yerine getirmeye çalış.

Liderlik

Güven veren bir imaj çizmen ve açık bir vizyona sahibi olman, diğer insanların sendeki liderlik yönünü keşfetmelerine destek olur. Lider olmak sadece insanların istediğini yapmakla ilgili değil. Liderlik biraz da başkalarına potansiyellerini göstermeleri için ilham vermek ve yardım etmekle de ilgilidir.

Başta da söylediğimiz gibi mesleki yetkinliklerin kadar yeteneklerin de işe alınman konusunda oldukça etkili. Sana uygun iş ilanlarına başvurmadan önce özgeçmişindeki yetenekler bölümünü kontrol ederek düzenlemeni öneririz. Böylece başvurduğun işe her yönünle uygun olduğunu İK uzmanlarına daha kolay gösterebilirsin.

Kaynak: Monster