Analiz Mühendisi Nedir?

Analiz Mühendisi Ne Demek?

Analiz mühendisi, ürün niteliklerinin geliştirilmesi veya değiştirilmesi için araştırma yapar. Alınmak istenen verimle mevcut standartları kıyaslamak pozisyonun temel görevidir. Kalite kontrolü, hizmetlerin fonksiyonelliğini artırabileceği için her sektörde yapılır. Üretimdeki farklılıklar, kalite analizlerinin farklılaşmasına yol açar. Peynir, et, süt, motorlu taşıtlar, elektronik aletler, ev ve iş yeri ekipmanları birçok yöntemle analiz edilir. Firma düzeyine uymayan ürünler bulunup satışa çıkmaları engellenir. Analiz mühendisi sorumlulukları gereği üretimin merkezindedir. Planlamada gözden kaçan detaylar, üretim sırasındaki veya sonrasındaki araştırmalarla ortaya çıkarılır. Standart uygulamalar bulunmadığı için pozisyon gerekleri sektörler arasında değişir. Farklı amaçlara hizmet eden eşya ve ekipmanların belli standartlara sahip olması gerekir. Üretimin olduğu her yerde, kalite kontrol çalışmalarına yer vardır. Analiz mühendisi görevleri üretici, satıcı ve tüketicinin yararını korumakla ilişkilidir. Talepleri karşılama durumu izlenmiş ürünleri piyasaya sürmek, üreticiye avantaj sağlar. 

Analiz Mühendisi Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Analiz mühendisi ne iş yapar sorusuna farklı cevaplar verilebilir. Birçok iş kolunda analiz çalışmalarının farklı detayları bulunur. Kara, hava, deniz taşıtlarının üretim süreci kapsamında üç çeşit analiz mühendislik dalı bulunur. Statik analiz, taşıtın hareketsiz durumdayken gösterdiği yeterlikleri inceler. Kaporta sağlamlığı ve görsel detaylar statik aşamada değerlendirilir. Dinamik analizler, araç motorunun çalışmasından sonra yapılır. Uçuş kalitesinin gözlemlenmesi, teknik arızaların bulunmasını kolaylaştırır. Kaza ve dayanıklılık analizi, kullanıcının can güvenliği açısından taşıt sağlamlığını değerlendirmektir. Dayanıklılığın ölçülmesinde kontrollü kazalar uygulanabilir. Muhtemel kazalar gözlemlenerek araçlarda iyileştirmeler yapılır. Analiz mühendisi gıda sektöründe, ürünlerin içerik detaylarını değerlendirir. Türk Gıda Kodeksi’ne uygunluk, tüketici sağlığı, lezzet ve raf ömrü bakımından elverişli yiyeceklerin üretilmesinde analiz çalışmaları etkilidir. Endüstriyel malzemelerin sağlamlığı ve fonksiyonu, nitelik analizleriyle saptanır. Birçok sektörün analiz personelleri için ortak detaylar şöyledir:

  • Mevcut veya tasarlanmakta olan ürünlere ilişkin teknik gözlem yapmak,
  • Üretim departmanlarına yönlendirici raporlar sunmak,
  • Farklı aşamalarda meydana gelen analizlerin sonuçlarını arşivlemek,
  • AR-GE çalışmalarında değerlendirilebilecek verilere ulaşmak,
  • Uygun kalite standartlarını belirlemek.

Analiz Mühendisi Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Analiz mühendisi, kontrolünü yapacağı ürünlerin yapısal detaylarına hakim olmalıdır. Firmanın teknik personelleri olan mühendisler, dört yıllık lisans eğitimini tamamlayarak diploma alırlar. İki yıllık ön lisans mezunlarının da aynı unvanla işe alınması mümkündür. Ürün ve hizmet analizi yapabilecek personellerin uzmanlık alanlarında çeşitlilik vardır. Denetleme yapabilmek, ilgili iş kolunun detaylarını kavramayı gerektirir. Üretim aşamalarının olması gereken düzeyle kıyaslanabilmesi ve düzenleme önerilebilmesi donanımla mümkündür. Farklı işlerde çalışabilecek mühendisler yetiştiren lisans programları arasında Makine Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliği bulunur. Ön lisans programlarından mezun olup analiz işlerinde görev almak isteyenler olabilir. İki yıllık makine ve elektrik bölümleri adaylar için alternatif olarak sayılabilir.

Analiz Mühendisi Olmak İçin Gereken Şartları Nelerdir?

Analiz mühendisi iş tanımı, üretim kalitesini ölçerek yeterli ve yetersiz detayları birbirinden ayırmak şeklinde yapılabilir. Kalite kontrolünde kullanılan metotlar hizmet dalına bağlıdır. Sektörlerin denetleme mekanizmaları, teknik veri incelemesiyle işler. Varsayımların pratikteki karşılığını ölçerken sabır ve dikkat gerekir. Analiz sorumluları, mühendis veya tekniker olduklarından karmaşık sorunlara çözüm üretebilirler. Verilerin karşılaştırmalı değerlendirmesi, az veya çok oranda matematik bilgisi gerektirir. İdeal kalite ölçütleri baz alınarak yiyecekler, kıyafetler, taşıtlar ve eşyalar değerlendirilerek rapor hazırlanır. Analiz mühendisi, teknik rapor ve tablo hazırlama konusunda bilgili olmalıdır. Bu pozisyonla ilgilenenlerin sağlaması gereken mesleki şartlar şu şekilde sıralanabilir: 

  • Sayısal beceriye sahip olmak. 
  • Hızlı düşünebilmek. 
  • Müşterilerin beklentilerini sağlamak.
  • Firma olanakları kapsamında ortaya koyulabilecek en iyi performansı araştırmak. 
  • Ürünlerin zayıf ve yeterli özelliklerini tespit etmek. 
  • Sektör standartlarının üzerine çıkılması için yönlendirmeler yapabilmek. 
  • ARGE departmanının odaklanması gereken konuları belirlemek. 
  • Kaliteyi düşüren faktörleri bulup gereken çözüm önerilerini sunabilmek.

Analiz Mühendisi İşe Alım Şartları Nelerdir?

Analiz mühendisinin görevi analiz yapmak ve sonuçlarını değerlendirmektir. Firmalar, projelerin sonuçlarını gözlemlemek ister. Ürünün pazarlanabilme oranıyla nitelikleri arasında ilişki vardır. Analiz mühendisi maaşları firmadan firmaya değişiklik gösterebilir. Teknik problemlerin çözülmesini sağlayabilecek mühendisler için iş olanağı çoktur. Analiz mühendisliği pozisyonunun belirli istihdam şartları bulunmaktadır. Mühendis unvanlı analiz personelleri, firma hizmetleriyle alakalı bir lisans programından mezun olmalıdır. Hizmet detaylarını mevcut bilgiler üzerine ekleyip birçok sektörde görev almaları mümkündür. Endüstri Mühendisliği bölümü istatistiksel araştırma yapma ve üretim standartlarını yükseltme açısından gerekli donanımları sunabilir. Üretim faaliyetlerinin sonuçlarını takip etmekle görevlendirilecekleri için donanımlı olmalılardır. Analiz mühendisi nasıl olunur diyenler için işe alım sürecinde adayların karşılamaları gereken koşullar şu şekilde sıralanabilir:

  • Alanında deneyimli olmak,
  • İngilizce bilmek,
  • Sektördeki gelişmeleri takip etmek,
  • Yüksek motivasyona sahip olmak,
  • Erkek adaylar için askerlik yükümlülüğü bulunmamak.

Analiz mühendisi nedir sorusuna detaylı yanıtlar almak için Kariyer.net üzerinden yayınlanan iş ilanlarını incelemek mümkündür. Firma gereksinimleri işe alım sürecini şekillendirir. Çeşitli şartlara sahip olan analiz mühendisi iş ilanları birçok adaya fırsat sağlar. Siz de ilanları değerlendirip kendinize uygun seçeneklere başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

ORTALAMA MAAŞ Detayları Gör
24.620 / Aylık
66 kişinin ortalama maaşıdır.