Raporlama Sorumlusu Nedir?

Raporlama Sorumlusu Nedir?

Raporlama Sorumlusu Ne Demek?

Raporlama sorumlusu, satış, reklam ve pazarlama öncesi ve sonrası gerekli analizleri yaparak rapor hazırlama faaliyetlerinde bulunan kişidir. Günlük olarak tarafına iletilen dataları SQL veri tabanına yükleyerek Power Point veya Excel raporlarının sürekli güncel kalmasını sağlar. Saha ekipleri ve yöneticisi ile sürekli olarak iletişim hâlinde olan sorumlunun, raporların analiz edilmesi konusunda bilgili olması beklenir. Sayısal değerleri yönetebilme becerisine sahip olması beklenen personel, kendisine bağlı olarak çalışan kişilerin raporlarının kontrolüyle de ilgilenir. Raporlama sorumlusu görev tanımı içinde yer alan bilgiler, ileri düzey bilgisayar kullanmayı gerektirir.

Raporlama Sorumlusu Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Raporlama sorumluları bağlı bulundukları sektöre göre terfi ederek raporlama uzmanı veya kıdemli raporlama uzmanı olarak çalışabilirler. Veri analizi ve raporlama sorumlusu, tedarik ve raporlama sorumlusu, bütçe ve raporlama sorumlusu gibi görevlerde bulunabilmektedirler. Uluslararası raporlama standartlarına uygun olarak görev yapması beklenen kişi, kendisinden istenen formatlarda raporlar hazırlayarak tüm süreçlerde aktif rol alır. Kısaca raporlama sorumlusu ne iş yapar sorusu şöyle cevaplanabilir; bağlı bulunduğu firmanın istediği sayısal verileri görsel bir formata sokarak finansal tablolar hazırlayan kişidir. Yönetim toplantılarını, müşteri beklentilerini veya saha verilerini analiz eden kişinin dikkatli ve hızlı bir kişiliğe sahip olması gerekir. Şirket içinde sorumlu olduğu alana dair raporlar hazırladığında sayısal değer hatalarına işinde yer vermemesi önemlidir. Bilgisayar başında saatlerce çalışabilesi beklenen personelin esnek çalışma saatlerine uyabilmesi gerekir. Analitik düşünme yeteneğine sahip olan raporlama sorumlusu nedir sorusuna yanıt olabilecek görevler ve sorumluluklar şöyle sıralanabilir:

  • MS Office programlarını kullanabilmek ve çalıştığı sistemle ilgili bir veri tabanı oluşturabilmek.
  • Yapılan analiz sonuçlarının değerlendirilmesine katkı sağlamak.
  • Analitik düşünerek hızlı karar alabilmek.
  • Gerektiğinde ön muhasebe ve bütçe verilerini raporlayabilmek.
  • Bağlı bulunduğu firma hedefleri ve varsa rapor sonuçlarını kıyaslayabilmek.
  • SWOT ve benzeri analiz seçenekleri ile şirketi en iyi şekilde analiz edebilmek.
  • Aylık ve dönemsel raporlar hazırlayarak aksiyon planı hazırlamak.
  • Kalite sistemi için gereken eğitimleri almak ve rapor yazımında yeniliklere açık olmak.
  • Finansal planları ve sayısal değerleri düzenli olarak gözden geçirmek.
  • BDDK raporlarını hazırlamak ve bağımsız denetimlerini koordine etmek.

Raporlama Sorumlusu Olmak için Hangi Eğitimleri Almak Gerekir?

Raporlama sorumlusu nasıl olunur diye soranların en az lisans derecesinde bir bölümden mezun olmuş olmaları gerekir. Sayısal beceri gerektiren bir bölüm olduğundan tercihen üniversitelerin; İşletme, Ekonomi, İstatistik veya Pazarlama gibi bölüm mezunlarına öncelik verilir. Özellikle bilgisayar kullanımı önemli olduğundan adayın bilgisayar bilgisine önem verilmektedir. Mezuniyet diploması, program kullanım tecrübesi ve alınan sertifikalar yapılan iş başvurularında daha kolay değerlendirilmenizi sağlar. Bu pozisyonda çalışacak kişinin deneyim sahibi olması da iş başvurularında avantaj sağlar.

Raporlama Sorumlusu Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Raporlama sorumlusu, kendisine verilen sayısal değerleri rapora dönüştüren kişidir. Bu işte çalışmak isteyen adaylarda aranan ilk beceri; verileri doğru bir şekilde analiz ederek raporlama yapabilmesidir. Raporlama sorumlusu sorumlulukları genelde bilgisayar kullanımıyla yerine getirilebilir. Günlük, haftalık ve yıllık olarak girilen verilerin raporlanması ve gerektiğinde sunulması gerekir. Başarılı bir raporlama sorumlusu olmak için planlı ve iş disiplini yüksek biri olmak önemlidir. Yoğun iş temposuna ve takım çalışmasına uyum sağlayabilmek gerekir. Bu pozisyonda çalışarak başarı elde eden kişiler bir sonraki aşamada kıdemli raporlama sorumlusu veya raporlama uzmanı olarak görev alabilmektedirler. Genel olarak raporlama sorumlularında aranan özellikler aşağıdaki gibidir:

  • Yaptığı işe odaklanmak ve olası hatalara karşı dikkatli olmak.
  • Günlük olarak iletilen dataları doğru bir şekilde analiz ederek raporlamak.
  • Teknolojiye açık ve sonuç odaklı olmak.
  • Kendine güvenmek ve kararlı olmak.
  • Muhasebe, finans, denetim ve raporlama alanlarında tecrübeli olmak.
  • Yönetici ve saha ekip arkadaşları ile anlık olarak rapor paylaşabilmek, aradaki iletişimi doğru bir şekilde sağlayabilmek.

Raporlama Sorumlusu İşe Alım Şartları Nelerdir?

Raporlama sorumlusu işe alım şartlarına bakıldığında mezun olunan bölüm ve deneyim önem arz eder. Marka kültürü ve prensiplerini benimsemiş olmak bu iş için önemli ayrıntılar arasındadır. İleri derecede Excel ve PowerPoint bilgisinin yanında tercihen VBA, MsSQL gibi programların kullanılabilmesi de önemlidir. Adayın, Sermaye Piyasası Faaliyetleri Düzey 3 Lisansına veya SAP Abap bilgisine sahip olmasına önem verilir. Tablolama ve görselleştirme alanlarında başarılı olması beklenen adayın finansal raporlama süreçlerine de hâkim olması gerekir. Kendisine verilen görevleri ve sorumlulukları hatasız ve eksiksiz olarak yerine getirmesi beklenen raporlama sorumlusu pozisyonu için işe alım şartları şöyledir:

  • Üniversitelerin İktisat Fakültesinde bulunan bölümlerden mezun olmak.
  • Bilgisayar bilgisi ve sistemlerine yeteri kadar hâkim olmak.
  • Raporlanan verilerin periyodik olarak derlenmesi ve yedeklenmesini sağlamak.
  • Raporlamada kullanılacak analiz ve inceleme programlarını kullanabilmek.
  • Çözüm odaklı çalışabilmek ve analitik düşünce yapısına sahip olmak.
  • Gelişime ve teknolojiye açık olmak.
  • Raporlanacak verilen doğru değerlendirmek ve uygulamada istatiksel teknikler kullanarak sonuçları açıklayabilme ve gerektiğinde revize edebilme becerisine sahip olmak.

Raporlama sorumlusu maaş aralıkları çalışılan sektöre ve bağlı bulunulan firmaya göre değişmektedir. Bu alanda çalışmak isteyenler Kariyer.net üzerinden raporlama sorumlusu iş ilanları hakkında daha detaylı araştırma yaparak kendilerine uygun gördükleri ilanlara başvuru yapabilirler.