Aşçı Yardımcısı Nedir?

Aşçı Yardımcısı Nedir?

Aşçı Yardımcısı Ne Demek?

Aşçı yardımcısı tanımı şu şekilde açıklanabilir; kafe, restoran, gemi ya da diğer işletmelerin mutfak bölümlerinde aşçıya yardım eden, mutfak düzenini sağlayan ve yemeklik malzemeleri hazırlayan kişi açıklaması yapılabilmektedir. Aşçı yardımcısı ne yapar sorusunun yanıtı olarak ise yukarıdaki tanımlamaya ek olarak; işletmenin mutfağında yapılacak yemeklere uygun malzemeleri tedarik etmek ve hazırlamak gibi sorumluluklar mevcuttur. Aşçı yardımcıları, aşçıya ihtiyaç duyulan hemen hemen her işletmede çalışabilirler. Genelde büyük kafelerin ve restoranların mutfak bölümünde çalışan ve aşçıya yardımcı olan bu kişiler, mutfağı sağlık kurallarına uygun bir şekilde düzenlemek ve aşçının verdiği görevleri de eksiksiz yerine getirmek durumundadır.

Aşçı Yardımcısı Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Aşçı yardımcısı ne işe yapar sorusu şu şekilde açıklanabilir; bu meslek dahilinde görev alan kişilerin temel sorumluluğu aşçılara yardımcı olmaktır. Buna ek olarak günün menüsü kapsamında yer alan yemekler için ilgili malzemelerin, et ya da sebzeli yemekler için gerekli olan sos türlerinin hazırlanması aşçı yardımcısının sorumlulukları içerisine dahil edilmektedir. Aşçı yardımcısı görevleri yalnızca bunlarla sınırlı değildir. Bu sorumluluklar içerisinde; sipariş üzerine gelen malzemeleri depoya ya da ilgili alanlara taşımak ve yerleştirmek, gerekli olan malzemeleri yıkamak, soymak ve istenilen biçimde kesmek, hem kullanılan araç ve gereçlerin hem de çalışılan ortamın temizliğini yapmak gibi görevleri de mevcuttur. Soğuk ya da sıcak yemeklerin hazırlanması için aşçıya yardımcı olmak da aşçı yardımcılarının görevleri arasında yer alır. Aşçı yardımcısı olan kişilerin gelişime açık, çabuk öğrenen ve öğrendiklerini uygulayabilen kişiler olması da mutfak tecrübelerinin gelişmesi açısından son derece önemlidir. Aşçı yardımcılığı görevinde bulunan kişiler deneyim kazandıkça ve kendilerini geliştirdikçe, ilerleyen süreçlerde baş aşçı pozisyonuna da yükselebilirler.

Aşçı Yardımcısı Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Aşçı yardımcısı nasıl olunur sorusu için üç farklı seçenek mevcut olmakla birlikte bunlardan ilki, üniversitelerin 4 yıllık eğitim süresine sahip olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden mezun olmaktır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü; Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi gibi pek çok yüksek öğrenim kurumunda bulunmaktadır. Aşçı yardımcılığı için bir diğer seçenek de bu eğitimin verildiği turizm meslek liselerinden mezun olmaktır. Turizm meslek lisesi eğitimini başarıyla tamamlayan ve lise diplomasını bu okuldan mezun olarak alan kişiler aşçı yardımcısı olarak çalışabilirler. Baş aşçının yanında çıraklık sürecini tamamlayan, bu alanda deneyim kazanan ve kendini geliştiren kişiler, ilerleyen zamanlarda yükselerek aşçı pozisyonuna gelebilirler. Aşçı yardımcılısı olmak için tercih edilebilecek diğer bir alternatif ise bu alanda açılan kurslara katılmak ve gastronomi eğitimi almaktır. Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kurslar ya da özel eğitim kurumlarından gastronomi eğitimi alabilir ve kurs bitiminde elde edeceğiniz aşçı yardımcısı sertifikası ile çalışmaya başlayabilirsiniz.

Aşçı Yardımcısı Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Aşçı yardımcısı olmak için bu mesleğin görev tanımında yer alan sorumlulukların yerine getirilmesi ve aşçı yardımcılığı için ilgili eğitim alınması gerekmektedir. Ayrıca bu alanda eğitim gören kişilerden, aldıkları eğitime bağlı olarak diploma ya da sertifika da talep edilebilir. Eğitime ek olarak aşçı yardımcılığı için gereken şartlar arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Yemeklik malzemeleri düzgün ve pratik bir biçimde hazırlayabilmek için gerekli el becerisine sahip olmak,
  • Hazırlıklar konusunda hızlı ve pratik davranabilmek,
  • Hangi yemek için hangi malzemelerin kullanıldığı gibi konularda gerekli teknik bilgilere sahip olmak,
  • Malzeme ve kullanılması gereken mutfak gereçleri konusunda yeterli bilgiye sahip olmak,
  • Kendisine verilen sorumlulukları yerine getirebilmek,
  • İş sağlığı ve güvenliği kuralları dahilinde çalışabilmek,
  • Temizlik ve hijyen kurallarına önem veren biri olmak.

Aşçı Yardımcısı İşe Alım Şartları Nelerdir?

Aşçı yardımcılığı pozisyonunda göreve başlamak için başta eğitim olmak üzere ilgili bütün şartların yerine getirilmesi gerekir. Aşçı yardımcısı kişilerin işe alım süreci değerlendirme ile yapılır. Buna bağlı olarak büyük işletmelerde çalışacak olan kişiler için aşçı yardımcısı mülakatları düzenlenir. Aşçı yardımcısı mülakat soruları ile genel olarak; iş deneyimleri, kişisel özellikler ve mesleki bilgi düzeyi ölçülmektedir. Bu mülakattan sonra, başvuru yapan kişiler için değerlendirilme süreci başlayacaktır. Değerlendirmesi olumlu sonuçlanan kişiler, işverenler tarafından işe alınır. Aşçı yardımcısı ne kadar maaş alır sorusu için bu tutarın değişkenlik göstereceği söylenebilir. Sahip olunan deneyime, eğitim düzeyine, çalışma saatlerine, çalışılacak işletmenin büyüklüğüne ve kişinin iş yüküne göre aşçı yardımcısı maaşları konusunda farklılıklar söz konusu olur. Aşçı yardımcısı olan kişiler büyük ya da küçük restoranlarda ve otellerin mutfaklarında çalışabilirler. Ayrıca gemilerin mutfakları ve yemek üretim fabrikaları gibi alanlarda da aşçılara yardımcı olması için aşçı yardımcılarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu meslekte göreve başlayacak olan kişilerden; verilen sorumlulukları yerine getirme, çalışılan ortamda temizlik ve hijyene dikkat etme, mesleği ve alanı konusunda yeterli bilgiye sahip olma, kendisini sürekli geliştirme gibi şartları uygulayabilmesi beklenmektedir. Aşçı yardımcısı olarak çalışmak isteyen kişiler Kariyer.net ile iş ilanlarına ulaşabilir. Türkiye'de faaliyet gösteren işletmeler tarafından yayınlanan aşçı yardımcısı iş ilanları incelenebilir. Yaşanılan şehirde aşçı yardımcısı iş ilanı arayanlar, sayfadaki filtre özelliğinden faydalanabilir. Örneğin; İzmir ilinde ikamet edenler, İzmir aşçı yardımcısı iş ilanları seçeneklerini değerlendirebilir.