ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK
Üniversite RehberiÜniversitelerÜniversite BölümleriÜniversite Taban PuanlarıÜniversite KarşılaştırmaYKS Tercih MotoruMeslekler Rehberiİşverenlerin TercihiYKS Puan HesaplamaKYK Yurt RehberiİLK İŞİM VE PROFESYONEL HAYAT
CV ÖrnekleriMaaşlarMaaş HesaplamaMülakata HazırlıkKariyer GünleriStaj ve Bootcamp FırsatlarıStaj Günleriİş HayatıKPSS Puan HesaplamaAday (İş mi Arıyorsun?)
Burada seni bekleyen binlerce ilan var!
İşveren (İlan mı Vereceksiniz?)
Pozisyonunuza en uygun aday burada!
Nedir?
İçindekiler
Bilişim teknolojileri, bilgi ve teknolojinin pratik bir şekilde işlenmesini amaçlar. İnsanların hayatını kolaylaştıran teknolojik cihazlar üretilmesi için çalışan bilişim teknisyenleri, yazılım ve donanım hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Bilişim teknisyeni nedir sorusu, görev yaptığı kurumun altyapı sürekliliğini sağlayan kişilere verilen mesleki bir unvan olarak yanıtlanır. Donanımların sağlıklı bir şekilde çalışması için gerekli bakım ve onarım çalışmalarını gerçekleştirir. Şirket çalışanlarının bilgisayar sistemlerinden en yüksek faydayı almaları için çalışır. Bilgisayar sorunlarını çözmekten sorumlu olan bilişim teknisyeni, yazılım ve ağ gibi iç sistemler üzerinde de yetkindir. Cihazların üretiminden kurulumuna ve onarımına kadar pek çok aşamada rol alır. Bilgisayar, cep telefonu ya da televizyon gibi birçok ürünün teknik tasarımında bulunur.
Bilişim Teknisyeni ne iş yapar sorusuna öncelikle, kurumların cihaz donanımlarının çalışmasından sorumlu olması yanıtı verilebilir. Kişilerin bağlı bulunduğu iş alanına uygun görevleri mevcuttur. Bu pozisyonda çalışanlar donanım ve yazılım başta olmak üzere, ağ sistemlerinde de rol oynarlar. Meslek profesyonellerinin başlıca görevi, donanım ve işletim problemlerini gidermeleri olur. Bilgi ve deneyimlerini bir araya getiren teknisyenler, yazılım yükseltme ve güvenlik duvarı entegrasyonu gibi sorumluluklara da sahiptir. Bilişim teknisyeninin görevleri şu şekilde listelenebilir:
Bilişim teknisyeni olmak isteyenler, Teknik Meslek Lisesi gibi ortaöğretim kurumlarından mezun olmalıdır. Üniversite eğitimlerini ön lisans veya lisans bölümlerinde tamamlarlar. Bilgisayar Programcılığı , Bilgi Güvenliği ve Teknolojileri , Bilgisayar Bilimleri ya da Bilişim Sistemleri ve Güvenliği gibi bölümlerden mezun olanlar bu pozisyonda görev alabilirler. Bu bölümlerde internet ve internet teknolojileri, bilgi teknolojileri donanımları, işletim sistemleri uygulama ve yönetimi, yazılım geliştirme teknolojileri, iş süreçleri yönetimi, sistem analizi ve tasarımı gibi dersler görülür. Bilişim teknisyeni eğitim gerekliliklerini yerine getirerek kariyerine adım atabilir. Adaylar, uzmanlaşmak istedikleri alana uygun sertifika programları ile mesleki gelişimlerine devam edebilirler. Bu sertifika eğitimleri içerisinde; Teknolojik İnovasyon Yönetimi, Bilgisayar Ağları, Programlama ve Teknik Servis Elemanı eğitimleri yer alır.
Bilişim teknisyeni nasıl olunur sorusu, gerekli eğitimi alarak ve deneyim kazanarak şeklinde yanıtlanır. Sistem ve ağların donanım ile yazılım faaliyetlerinden sorumlu olan profesyonellerin teknik bilgisinin ileri seviyede olması gerekir. Üniversite eğitimi ve sertifika programlarına ek olarak staj yaparak deneyimlerini artırırlar. Donanım ve yazılım bilgisi ile kurumların altyapı sorunlarını çözerek sürekliliğini sağlar. Kesintisiz veri akışı sağlayarak işletmelerin bilgi işlem departmanlarında hizmet verirler. Bilgisayar, çevresel aygıtlar ve yazılımların kurulumunu gerçekleştirirler. Sorun tespiti ve çözümünde önemli bir role sahip olan bilişim teknisyenleri, güvenlik önlemlerini de alırlar. Diploma ve mesleki yeterlilik belgeleri ile iş ilanlarına müracaat edebilirler. Teknisyenlerde aranan özellikler;
Bilişim teknisyeni olmak isteyenler, geniş bir istihdam alanı ile karşılaşırlar. Özel ve devlet kurumlarının bilgi işlem departmanları, teknoloji ve yazılım şirketleri, teknik servisler, bakanlıklara bağlı kurumlar ya da web tasarım firmalarında iş imkanı bulabilirler. Görev ve yetkileri kurum bağlamında farklılık gösterir. Bilişim Teknisyeni maaşı şirket ölçeğine, kişinin bilgi ve deneyimine göre değişir. Bilişim teknisyeni işe alım şartları şu şekilde listelenebilir:
Bu pozisyonda çalışmak istiyorsanız, Kariyer.net'te yer alan seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Kariyer.net ile Türkiye genelindeki Bilişim Teknisyeni iş ilanlarını inceleyerek kendinize en uygun iş ilanlarına başvuruda bulunabilirsiniz. Ayrıca çalışmak istediğiniz şehri seçerek de iş ilanlarını filtreleyebilirsiniz.