Nedir?
İçindekiler
Danışma görevlisi, hizmet almak isteyenlere gerekli bilgiler sunan ve yönlendirmelerde bulunan kişidir. Çalıştığı kurum veya kuruluşun çeşitli departmanlarını yakından tanır. Çaycı ve temizlikçilerden idari personele kadar, tüm çalışanlar hakkında bilgi sahibidir. Danışma görevlisi, danışman olarak da isimlendirilir. İşletmenin gerekliliklerine uygun olarak müşterileri veya ziyaretçileri bilgilendirir. Danışman masasında sabit telefon, bilgisayar, çeşitli amaçlarla kullanılabilecek kağıt ve kalem bulunur. İşletme büyüklüğüne bağlı olarak danışmanın envanteri farklılık gösterir. Oturarak çalışmak, fiziksel açıdan mesleğin yoruculuk seviyesini azaltan bir detaydır. Danışma görevlisi iş tanımı gereği, hizmet sunduğu binanın bölümlerini eksiksiz bilir. Doğru ve anlaşılır yönlendirme yapabilen danışmanlar, bir işletmenin saygınlığını ve tercih edilirliğini arttırmak için çalışır. Meslek hakkında öne çıkan detayları öğrenmek, danışmanlığın önemini anlamaya katkı sunabilir.
Danışma görevlisi mesleği gereği belli bir yerde bulunur. Sahip olduğu sorumlulukların ilki, görev alanından uzaklaşmamaktır. Acil ihtiyaç durumları veya öğle tatilleri dışında danışman, çalışma alanından uzaklaşmamalıdır. Aradığı kişiye, bölüme ya da mekana çabuk ulaşmayı isteyen ziyaretçiler, danışma görevlisinden net ve doğru bilgi almayı amaçlar. Bu nedenle danışma görevlisinin gerekli bilgilere hakim olması önemlidir. Danışma görevlisi ne yapar diyorsanız, bu işin bir karşılama ve bilgilendirme mesleği olduğunu düşünebilirsiniz. Güler yüzlü olmak, görev yapılan konum itibarıyla danışma görevlisi için bir sorumluluktur. Gelenlerin olumlu bir tavırla karşılanması görevini danışman gerçekleştirir. Danışma görevlisi gelen misafir ve müşterilerin yönlendirilmesinde önemli rol üstlenir. Danışmanlar bu kişilere yönergeler hakkında bilgi verebilir, yol tarifi yapabilir. Danışma görevlisi, oda önlerinde görev alarak belli bir bölümün ya da kişinin özel danışmanlığını yürütebilir. Bu noktada sekreterlik ve danışmanlık birbirine karıştırılmamalıdır. Sekreterler randevu takvimlerinin oluşturulmasını ve ziyaretçi sıklığının kontrol edilmesini sağlayabilirken, danışman ise bir kişinin veya odanın yeri hakkında bilgi verir. Bazı işletmeler danışma eğitimi almış adayları tercih edebilirken, bazıları güvenlik personeli alıp danışma görevlisi olarak yetiştirmeyi hedefleyebilir. Danışma görevlisi maaşları personelin iş hacmi, çalışma saatleri gibi faktörlere göre değişiklik göstermektedir.
Danışma görevlisi nasıl olunur sorusu şu şekilde cevaplanabilir; MEB onaylı meslek edindirme kurslarında eğitim alınabilir. Kurs süreleri, eğitim alınan kurumun özel programlarına göre farklılık gösterebilir. Danışmanlık eğitimi için yüksekokul, enstitü veya lisans eğitimi almak zorunluluk olmayabilir. İyi bir danışman olmak, kişisel gelişim uygulamalarıyla mümkün olabilir. Danışmanlığın pratiğe dayalı bir görev olması bu alanda edinilen deneyimlerin önemini ortaya çıkarır. Ek olarak beden dilinin etkin kullanımı, diksiyon, gerekli bilgilere hakim olmak danışma görevlisi pozisyonu için oldukça önemlidir. Devlet kurumlarının iş olanağı sunacağı danışma görevlileri için şartlar değişiklik gösterebilir. Bakanlıklar, devlete bağlı müdürlükler, ofis veya bürolar Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan geçerli puan alma şartı arayabilir. Bazı kurumlar ilkokul diplomasını yeterli görürken, bazıları lise mezunlarını işe alır. Özel sektörde ve kamu sektöründe istihdama dair göz önünde bulundurulan ortak nokta, adayın pozisyon için gerekli yeteneklere sahip olmasıdır. Çeşitli kurumlar tarafından verilen mesleki kurslara katılarak bu alanda gelişim sağlanabilir. Farklı kurumlar tarafından yapılmış birçok danışma görevlisi görev tanımı, bu pozisyonun farklı özelliklere sahip olmayı gerektirdiğini vurgular.
Danışma görevlisi çalışma saatleri ve çalışma koşulları değişiklik gösterebilen bir personeldir. Danışma görevlisi, görev alanından mümkün olduğunca ayrılmamalıdır. Çalışma saatleri ise çalışılan iş yerinin çalışma saatlerine göre belirlenir. Görevli, gün içerisinde birçok kişiyle diyalog halinde olur. Bu sebeple sabırlı, hoşgörülü ve empati yeteneğinin gelişmiş olması oldukça önemlidir. Kişiler arası iletişimi iyi olan, danışma görevlisi çalışma saatleri ve çalışma koşullarına uygun olan kişiler bu mesleği yapabilir. Danışma görevlisi ne iş yapar sorusu kapsamında, danışma görevlilerinin sahip olması beklenen şartlar şunlardır:
Bayan danışma görevlisi ve bay danışma görevlisi kamuda ve özel sektörde birçok kurumda istihdam edilebilir. İşe alımlarda işçi alımı yapan kurumun beklentileri belirleyici rol oynar. KPSS sınavından yeterli düzeyde alınan puan, kamu sektöründe aranan temel şarttır. KPSS puanı olmadan yapılan işçi alımlarında ise öncelikle adlı sicil kaydı incelenir. Devlet çalışanı olmaya engel olacak suçları işlememiş olmak da aranan şartlar arasında yer alır. Hastaneler, okullar, vakıf üniversitelerinin bulunduğu özel sektörde de danışma görevlisi olarak işe başlamak mümkündür. Kariyer.net danışma görevlisi olarak, farklı çalışma standartları sunan birçok firmanın ilanlarına ulaşmayı sağlar. Yabancı dil bilmek, etkili iletişim becerilerine sahip olmak, gerekli olan tüm bilgilere hakim olmak, özel kurumlarda danışma görevlisi olma şartlarının başında gelir. İstanbul danışma görevlisi iş ilanları İstanbul'da bulunan iş yerlerinin fazla olması sebebiyle Türkiye genelindeki danışma görevlisi adaylarının ilgisini çekmektedir. Siz de Türkiye'de yayınlanan danışma görevlisi iş ilanlarını inceleyerek size uygun olan ilana başvuru yapabilirsiniz.
Danışma Görevlisi Mülakatları