Doğalgaz Teknisyeni Nedir?

Doğalgaz Teknisyeni Nedir?

Doğalgaz Teknisyeni Ne Demek?

Konut ve iş yerlerinde ısınma ve enerji için kullanılan doğalgazın taşıma tesisatını, fırın, kalorifer kazanı, ocak, makine gibi doğalgaz tüketen cihazların montajını güvenli bir şekilde yapan kişi, doğalgaz teknisyeni nedir sorusunun yanıtıdır. Bu kişi aynı zamanda yaptığı denetim sonrası doğalgaz taşıma tesisatının kullanıma hazır hâle getirilmesinden de sorumludur. Kullanım alanına yapılacak tesisatın montaj ya da onarım çalışmaları sırasında teknik önlemleri almak da görevleri arasındadır. Yani doğalgaz teknisyeni kimdir sorusunun yanıtı için doğalgaz tesisatlarının montaj ve kontrolünden sorumlu vasıflı personeldir denilebilir. Teknisyen ya da tekniker, doğalgaz dönüşüm istasyonlarında ya da doğalgaz dağıtım firmalarında çalışabilir.

Doğalgaz Teknisyeni Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Doğalgaz teknisyeni görev tanımı kapsamında regülatör montajı, boru kaynaklama işlemi, borularda korozyon karşıtı önlem alınması, test işlemleri gibi sorumluluklar bulunmaktadır. Doğalgaz teknisyeni, işini önceden hazırlanmış olan doğalgaz tesisat projesi doğrultusunda yapar. Mühendis kontrolünde çalışır. Görev tanımını net anlayabilmek için doğalgaz teknisyeni ne iş yapar sorusu hakkında detaylı araştırma yapılmalıdır. Doğalgaz teknisyeni görevleri ve sorumlulukları şunlardır;

  • Doğalgaz tesisatı döşeme hazırlıklarına öncülük eder, gerekli tedbirleri alır.
  • Kurulum önce doğalgaz tesisatının projesini inceler, projeye uygun çalışılmasını sağlar.
  • Tesisat montajları sırasında oluşabilecek problemleri çözer, olası problemlere karşı tedbir alır.
  • Doğalgazla ilgili boruların döşeme ve kaynaklama işlemlerini yapar, korozyon karşıtı önlemler alır.
  • Döşenen tesisatın testler sonrası kullanıma sokulmasını sağlar.
  • Doğalgaz tesisat bağlantı noktalarını ve sayaçlarını kontrol eder, gaz kaçağı olması durumunda tesisatın onarımını yapar.
  • Doğalgazın kullanım alanlarına ulaşmasını sağlamak için gaz borularını projeye uygun yerleştirir.
  • Doğalgaz kazan dairesinde kullanılacaksa gaz tesisatın nasıl döşenmesi gerektiğine yönelik tekniker ve mühendise fikir verir.

Doğalgaz Teknisyeni Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Doğalgaz teknisyeni olmak için hangi okula gidilmeli sorusuna meslek liselerinde ve teknik liselerde bulunan Tesisat Teknolojileri ve İklimlendirme bölümünden bahsedilerek yanıt verilebilir. Bu bölümde konut, iş yeri ve diğer kullanım alanları için doğalgaz, sıhhi tesisat, iklimlendirme tesisatı ile ilgili montaj, bakım ve onarımları hakkında mesleki eğitim verilmektedir. Dört yıllık eğitim sonucu bu bölümü başarıyla bitirenler teknisyen unvanını kullanmaya hak kazanırlar. Buradan mezun olanlar doğalgaz alanında kazandıkları deneyimler sonucu bu meslek dalında uzmanlaşabilirler. Doğalgaz teknisyeni nasıl olunur sorusu böylece yanıtlanmış olur. Mesleğe atılmadan önce eğitimlerini sürdürmek isteyenler içinse ön lisans eğitimi imkânı bulunmaktadır. Doğalgaz teknolojisi konusunda eğitim alan nitelikli personeller, çeşitli dönüşüm firmalarında, doğalgaz boru hattı kurulum ve işletim şirketlerinde iş imkânına sahip olabilirler. Bu tarz büyük ölçekli projelerde yer almak için Doğalgaz ve Boru Hatları Teknolojisi gibi bölümler tercih edilebilir.

Doğalgaz Teknisyeni Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Doğalgaz teknisyeni olmak için ne gerekli sorusunun en önemli yanıtı; teknik lisesi veya meslek lisesi mezunu olmaktır. Sonrasında edinilen deneyimler kişilerin bu mesleği yapabilmelerini sağlar. Doğalgaz teknisyeni olarak çalışmak isteyenler kendilerini daha fazla geliştirebilmek için alanlarıyla ilgili mesleki yeterlilik kurslarına da katılabilirler. Eğitimler sonrası doğalgaz tesisatı alanında kendini geliştirmek isteyenler tarafından alınabilecek mesleki yeterlilik belgeleri bulunur. Bu belgeler Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kuruluşlar tarafından verilir. Doğalgaz teknisyeni olmak isteyenlerin kullanması gereken ekipman ve araçlar; kaynak makineleri, matkaplar, testere ve zımparalar, boru işleme aletleri, gaz kaçağı detektörleri, gaz basınç ölçerleri, boru anahtarları, gönye su terazisi gibi genel tamirat aletleridir.

Doğalgaz Teknisyeni İşe Alım Şartları Nelerdir?

Doğalgaz teknisyeni işe alım şartları incelendiğinde öne çıkan şartlar arasında başvuru yapacak adayların proje çizebilmesi ve proje okuyabilmesi olduğu görülür. İş ilanlarında işveren tarafından mezuniyet belgesi, ehliyet sahibi olma gibi daha temel şartlar da belirtilir. Bu şartlar dışında işverenler işe alacakları kişinin deneyimleri, referansları ve yaptığı işler hakkında da bilgi sahibi olmak isteyebilir. Dikkatli ve sorumluluk sahibi olmak, işi yapmaya engel bir sağlık problemi bulunmamak da işveren tarafından beklenir. Proje ya da işin büyüklüğüne göre yurt içinde ya da yurt dışında seyahat etmesi gerekebilir. Bu nedenle adayların herhangi bir seyahat engeli bulunmaması gerekir. Doğalgaz teknisyeni maaşları, çalışılan iş yerine göre değişiklik gösterebilir. Çalışma saatlerine ek olarak mesai ücretleri ve yapılacak işlerin niteliği de maaş konusunda belirleyici olur. Doğalgaz teknisyenliği alanında iş arayanlar, Kariyer.net üzerinden doğalgaz teknisyeni iş ilanları arasından inceleme yapabilirler. Yaşadığı yerdeki iş ilanlarını incelemek isteyenlerse şehir ve ilçe bazında filtreleme yaparak iş seçeneklerine hızlıca erişebilirler. Örneğin; İstanbul Avrupa Yakası'nda bulunan iş fırsatlarını incelemek isteyenler İstanbul Avrupa doğalgaz teknisyeni iş ilanları ile sunulan iş fırsatlarına ulaşabilirler.