Endüstriyel Otomasyon Teknikeri Nedir?

Endüstriyel Otomasyon Teknikeri Nedir?

Endüstriyel Otomasyon Teknikeri Ne Demek?

Sanayi sektöründe üretim için kullanılan son teknolojik ürünlerle talaşlı makine üretiminin birleştiği, mühendis ile teknisyen arasında istihdam edilen kişidir. Genel olarak endüstri sektöründe kullanılan makine veya diğer ekipmanların sorunsuz bir biçimde çalışması ve bu cihazların bakım ve onarımının yapılmasından sorumludur.

Endüstriyel Otomasyon Teknikeri Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Endüstri ve işletmelerde istihdam alanına sahip olan endüstriyel otomasyon teknikerlerinin, çalıştıkları sektöre veya alt birimlere göre görev tanımları değişiklik gösterse de genel olarak görev kapsamları şu şekildedir;

  • Teknisyen ile işçiler arasındaki iletişimi ve koordinasyonu sağlamak,
  • Üretilen ürünün kalite kontrolünü yapmak,
  • Üretim planını uygulamak,
  • Bilgisayar destekli teknik çizimler yapmak,
  • İşçi ve teknisyen çalışmalarını kontrol etmek.

Endüstriyel Otomasyon Teknikeri Olmak İçin Gerekenler

Teknik ve meslek liselerinin Elektrik, Elektronik, Endüstriyel Mekanik veya Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri bölümlerinden mezun olduktan sonra, üniversitelerin meslek yüksek okullarında Endüstriyel Otomasyon, Elektrik Elektronik ya da Kontrol ve Otomasyon ön lisans programlarını tamamlayanlar "Endüstriyel Otomasyon Teknikeri" olarak çalışabilir. Meslek liselerinde eğitimini tamamlayan adaylar, sınavsız geçiş hakkını kullanarak üniversite ön lisans başvurularını gerçekleştirebilir.

Meslek liselerinin sınavsız geçiş hakkı bulunan bölümler listesinin dışında kalan bölümlerde öğrenimini tamamlamış olanlar ise üniversite giriş sınavından yeterli puanı alarak bu bölümü tercih edebilir.

Endüstriyel Otomasyon Teknikeri Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Endüstriyel otomasyon teknikerliği bölümünden ön lisans veya lise düzeyinde mezun olma şartı aranan bu meslek dalında, teknik çizimler de yapılabileceği için bu tür becerilerin geliştirilmesi de önemli olabilir. PLC programlama bilgisine ve tecrübesine sahip olmak da bu alanda çalışmak isteyen kişilerde aranan mesleki beceriler arasındadır. Bunların yanı sıra ETS yazılımını kullanabilmek, Dali sistemleri konusunda bilgi sahibi olmak da mesleki gelişim açısından önemlidir.