ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK
Üniversite RehberiÜniversitelerÜniversite BölümleriÜniversite Taban PuanlarıYKS Tercih MotoruMeslekler Rehberiİşverenlerin TercihiYKS Puan HesaplamaİLK İŞİM VE PROFESYONEL HAYAT
CV ÖrnekleriMaaşlarMaaş HesaplamaMülakata HazırlıkKariyer GünleriStaj ve Bootcamp FırsatlarıStaj Günleriİş HayatıKPSS Puan HesaplamaAday (İş mi Arıyorsun?)
Burada seni bekleyen binlerce ilan var!
İşveren (İlan mı Vereceksiniz?)
Pozisyonunuza en uygun aday burada!
Nedir?
İçindekiler
Üniversitelerde idari işlerin yönetilmesi, personel ve öğrenci takibinin sağlanması, kurumlar arası resmi yazışmaların gerçekleştirilmesi ve daha pek çok konuda çalışan enstitü sekreterinin işe alım koşulları kurumdan kuruma değişiklik gösterebilir. Genel hatlarıyla enstitü sekreteri olma şartları içerisinde yer alan hususlar şunlardır:
Enstitü sekreteri, üniversitelerde yer alan enstitülerde idari işleri yerine getiren ve üst yönetime bağlı görev yapan çalışandır. Enstitü sekreteri üniversiteyi büyük ölçüde temsil eder. Dolayısıyla bu adaylarda aranan işe alım koşulları, doğru işe doğru insan yerleştirilmesi açısından önem taşır. Enstitü sekreteri işe alım koşulları arasında eğitim şartlarının yanı sıra bilgisayar ve diğer ofis malzemelerini kullanabilmek, diğer kurum ve çalışanlarla etkili bir iletişim kurarak ekip halinde çalışabilmek, resmi yazışma diline ve kurallarına iyi derecede hâkim olmak yer alır. Enstitü sekreteri rutin işlemleri yerine getirmesinin yanı sıra güncel mevzuatları takip etmeli ve yeniliklere de açık olmalıdır. Bazı özel üniversiteler, enstitü sekreterinin yabancı dil bilgisine sahip olmasını isteyebilir. Bununla birlikte bazı dönemlerde yoğun çalışma koşullarının bulunması enstitü sekreterinin esnek çalışma saatlerine uyum sağlayabilmesini gerektirir. Enstitü sekreteri, kamu ve vakıf üniversitelerinde çalışabilir. Enstitü sekreteri maaşları ise üniversitenin özel bütçesine, kişilerin bilgi ve tecrübesine, yetkinliklerine ve kurumdaki kıdemine göre farklılık göstermektedir. Enstitü ya da fakülte sekreteri iş ilanları , Kariyer.net üzerinden incelenebilir. Enstitü sekreteri olmak isteyen kişiler, üniversitelerin bu ilanlarını değerlendirebilir, kurumun belirlediği yetkinlikleri karşılamaları hâlinde ise Kariyer.net üzerinden iş başvurusu yapabilirler.
Enstitü sekreteri nasıl olunur sorusuna şöyle yanıt verilebilir; üniversitelerin Büro Yönetimi ve Sekreterlik, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı bölümlerinden ya da İktisat, İşletme, Çalışma Ekonomisi gibi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bölümlerinden mezun olmak gerekir. Devlet üniversitelerinde enstitü sekreteri olmak için ilgili yılın KPSS puanından geçer not almak ve lisans mezunu olmak gerekir. Özel üniversitelerde ise işe alım şartı kurumdan kuruma farklılık gösterir.
Enstitü sekreteri, üniversitelerde lisansüstü eğitimin sürdürüldüğü enstitülerde, akademik ve idari personelin kişisel dosyalarını muhafaza eden ve üniversitede yürütülen işlere ilişkin resmi yazışmaları gerçekleştiren personel olarak tanımlanır. Akademik ve idari hizmetler doğrultusunda enstitü sekreteri üniversite içindeki idari işleri yürütür. Bununla birlikte enstitü kurulu ve yönetimin raportörlüğünü yapmakla da yükümlüdür.
Üniversitelerde Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri Enstitüleri gibi lisansüstü eğitim sürdürüldüğü akademik birimlerde görev yapan enstitü sekreteri, yüksek lisans ve doktora eğitimine ilişkin idari süreçleri koordine eder. Öğretim görevlileri, üniversite öğrencileri ve üst makamlar ile koordineli olarak çalışan enstitü sekreteri görev tanımı, pozisyonun görevleri ve sorumlulukları ile şöyle açıklanabilir;
Tüm bunların yanı sıra kurum içi ve kurum dışı resmi evrakların yönlendirilmesini sağlamak, birim arşivi oluşturup arşiv yönetmelikleri doğrultusunda arşivleme yapmak, enstitüdeki akademik personelin işe alım sürecini takip etmek, öğrenci alım dönemlerini ve süreçlerini yürütmek enstitü sekreteri ne iş yapar sorusunun yanıtları arasında yer alır.