Finans Elemanı Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Finans Elemanı Ne Demek ? 2. Finans Elemanı Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Finans Elemanı Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Finans Elemanı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Finans Elemanı İşe Alım Şartları Nelerdir?Finans Elemanı Ne Demek ?
Finans elemanı, şirketlerin finansal ve mali işlerle ilgili departmanlarında görev yapan personellerdir. Şirketin kasa kontrolü, banka, fatura, bordro, muhasebe, vergi, çek, senet, kredi gibi finansal işlemlerini yürütmek, finans elemanı görevleri arasındadır. Finans elemanı nedir sorusuna kısaca, finansal işlemlerle ilgilenen personeldir, şeklinde cevap verilebilir. Finansal işlerle beraber birtakım idari görevler de üstlenir. Ofis ortamında çalışır, fiziki olarak rahat bir çalışma alanı vardır. Meslekte yükselme imkanı mevcuttur. Tecrübe kazanan finans elemanları; finans sorumlusu, finans uzmanı, finans yönetmeni ve finans olabilir. Finans elemanı ne iş yapar, sorusunun detaylı incelenebilmesi açısından görev ve sorumlulukları incelemek gerekmektedir.
Finans Elemanı Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Finans elemanı, çalıştığı şirketin mali ve finansal işlemlerine dair tüm detaylara hakim meslek grubudur. Finansal evrak kontrolünü ve kaydını sağladığı için idari işler departmanıyla da koordineli çalışabilir. Şirket içi harcamaların saptanması, kayda geçirilmesi, gerekli envanterin sağlanması konularında idari işlerle sürekli temas halinde olması gerekir. Finans elemanı görev tanımı içeriğinde aşağıdaki noktalar öne çıkar:
- Banka ile ilişkilerin düzenli takibi, borçların zamanında ödenmesi sorumluluğu,
- Şirket mali ve finansal evrakını kontrol etmek ve düzenlemek,
- Bütçe planlamak, çeklerin ve senetlerin düzenli takibini ve kontrolünü yapmak, ödeme listelerini hazırlanmak ve takip etmek,
- Fatura işleme, genel bütçeleme ve raporlama yapmak, aylık, üç aylık ve yıllık raporlar hazırlamak, muhasebe kaydı tutmak,
- Rutin finansal operasyonları yürütmek,
- Finansal operasyonda verimlilik artışı sağlamak,
- Yatırım için ayrılacak sermaye ve sermayenin etkin kullanımı sağlamak.
Finans elemanı sorumlulukları, şirketin büyüklüğüyle doğru orantılıdır. Bu pozisyonda çalışan kişilerin stres ve kriz yönetimini etkin gerçekleştirmesi beklenir. Finans elemanı iş tanımı, şirket içerisinde idari, mali ve finansal konularla sınırlıdır.
Finans Elemanı Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Finans elemanının ekonomi konusunda donanımlı olması beklenir. Bu bağlamda finans elemanı olarak çalışmak isteyen adayların üniversite mezunu olması gerekir. Ekonomi, iktisat, işletme, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, maliye, kamu yönetimi, işletme mühendisliği, matematik, muhasebe, istatistik, ekonometri, ekonomi ve finans alanlarında eğitim alan kişiler işverenler tarafından tercih edilir. Lisans öğrenimi sırasında alınan ekonomi, vergi mevzuatı, mali işler, işletme ve maliyet muhasebesi, işletme yönetimi, yatırım analizi, kredi hesaplama gibi dersler sayesinde adaylar finans elemanı pozisyonu için gerekli yetkinlikleri kazanır. Üniversite eğitimi sırasında yapılan staj, finansal konularda seminerlere ve kurslara katılım, finansal konularda bilgiyi artırır.
Finans Elemanı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Üniversitelerin Ekonomi Bölümü ve İşletme Bölümü gibi alanlarından mezun olmak, finans elemanı olmak için önemli gereklilikler arasında yer alır. Adayların eğitim döneminde; finans şirketleri, muhasebe büroları veya şirketlerin finansal departmanları bünyesinde staj yapmaları tecrübe kazanmalarını sağlar. Tecrübe, çoğu işveren tarafından iş ilanlarında şart olarak belirtilir. Finans elemanı nasıl olunur sorusuna, ilgili üniversite bölümlerinden mezun olmak ve bu alanda staj yaparak deneyim kazanmak gerekir, şeklinde yanıt verilebilir. Ekonomi, işletme, muhasebe, vergi gibi finansal alanlara ilgi duyulması beklenir. Diğer gereken şartlar ise şu şekilde sıralanabilir:
- Güncel yasal düzenlemeleri ve ekonomik haberleri takip etmek,
- Dış görünüşüne özen göstermek,
- Sorumluluk sahibi ve stres yönetimi konusunda yetkin olmak,
- Problem çözme, karar verme, analitik düşünme ve sayısal becerilerde güçlü olmak,
- Yazılı ve sözlü iletişim yeteneğine sahip olmak,
- Detaylar konusunda dikkatli olmak,
- Zaman yönetimi konusunda kabiliyetli olmak.
Finans Elemanı İşe Alım Şartları Nelerdir?
İşe alım şartları firmaya bağlı olarak değişiklik gösterse de belirli genel şartlar vardır. Finans elemanı için genel işe alım şartları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Üniversite mezunu olmak,
- Microsoft Office programlarını bilmek,
- Çok iyi muhasebe bilgisine sahip olmak,
- Muhasebe ile ilgili bilgisayar programlarını etkin kullanabilmek,
- Takım çalışmasına yatkın olmak,
Bu şartlara ek olarak tecrübe de kriterler arasında yer alabilir. Yabancı dil bilinmesi işe alım sürecinde avantaj sağlayabilir. İşe alım için bireysel mülakat, grup mülakatı ya da her ikisi aşamalı olarak yapılır. Başlangıçta insan kaynakları tarafından gerçekleşen mülakatla beraber sonraki mülakat aşamasında şirketin finans departmanından bir yetkiliyle görüşme gerçekleşir ve adayın mesleki bilgisine, kişisel yetkinliklerine dikkat edilir. Mesleki bilgi ölçümünde, çok fazla ayrıntıya girilmeden sektöre ve finansa dair genel bilgiler sorulur. Güncel yasal mevzuatlar, muhasebe kaydı, bilanço kalemleri, personel ücretinden yapılan SGK kesintileri gibi genel sorular yöneltilerek aday test edilir. Dış görünüş, oturuş pozisyonu, soruları cevaplarken kurulan göz teması, ses tonu ve el hareketleri, mülakat sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yer alır. Süreci başarı ile tamamlayan adaylar sonraki aşamalara geçer. İki, üç ya da dört aşamalı olabilen mülakatları başarı ile geçen aday, şirketin insan kaynakları departmanından bir yetkili tarafından aranır ve iş teklifi alır. Özlük hakları aktarılır. Kabul ettiğinde evrak toplaması için kendisine liste iletilir. Finans elemanı maaşları, çalışılan şirketin uluslararası olup olmamasına, şirketin büyüklüğüne, finans elemanının tecrübesine, bilgisine, eğitim düzeyine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Kariyer.net üzerinden hem Türkiye genelindeki hem de yaşanılan şehirdeki finans elemanı ilanları takip edebilir. Finans elemanı iş ilanları detaylı incelenerek, uygun seçeneklere başvuru yapılabilir.