ÜNİVERSİTEYE HAZIRLIK
Üniversite RehberiÜniversitelerÜniversite BölümleriÜniversite Taban PuanlarıÜniversite KarşılaştırmaYKS Tercih MotoruMeslekler Rehberiİşverenlerin TercihiYKS Puan HesaplamaKYK Yurt RehberiİLK İŞİM VE PROFESYONEL HAYAT
CV ÖrnekleriMaaşlarMaaş HesaplamaMülakata HazırlıkKariyer GünleriStaj ve Bootcamp FırsatlarıStaj Günleriİş HayatıKPSS Puan HesaplamaAday (İş mi Arıyorsun?)
Burada seni bekleyen binlerce ilan var!
İşveren (İlan mı Vereceksiniz?)
Pozisyonunuza en uygun aday burada!
Nedir?
İçindekiler
Harita kontrol mühendisi, çeşitli aletlerden faydalanarak yerküre üzerindeki kara parçalarının ölçümlerini yapan kişilere verilen addır. Harita kontrol mühendisi elde ettiği verileri planlayarak harita çizimi yapar veya çizilen haritaların doğruluğunu denetler. Hem kamuda hem de özel kurumlarda çalışma imkânına sahip bu meslek kolu her alanda rahatlıkla iş bulabilir. Bu alanda faaliyet gösterebilmek için üniversite eğitimini tamamlamış olmak gerekir. Harita kontrol mühendisi maaşları çalışılan işletmeye göre farklılık gösterebilir. Ölçüm ve çeşitli hesaplamalar yapmaya dayalı bir meslek kolu olduğundan sayısal alanda başarılı olmak önemlidir. Kamu ve özel teşebbüslerin pek çoğunda aktif olarak bu alanda çalışacak personele ihtiyaç duyulduğundan çalışma alanı oldukça geniştir. Geniş bir çalışma alanını kapsayan bu meslek zaman zaman sahada görev alabilmeyi gerektirmektedir.
Harita kontrol mühendisi nedir veya görevleri nelerdir sorusu bu alanda çalışmak isteyen kişiler tarafından sıklıkla sorulur. Harita kontrol mühendisi olarak görev almak isteyen adayların görevlerinden ve sorumluluklarından bazıları şunlardır:
Harita kontrol mühendisi görev tanımı içerisinde yer alan bu görevler, en temel sorumluluklardır. Harita kontrol mühendisi ne yapar diye merak edenler için bu görevler ve sorumluluklar bazı durumlarda değişkenlik gösterebilir. Bu gibi durumlarda işverenin talep ve beklentilerini detaylı olarak öğrenmek gerekir.
Harita kontrol mühendisi olabilmek için ilgili bir lisans bölümünden mezun olmak gerekir. Mühendislik, İnşaat ve Mimarlık Fakülteleri bu alanda eğitim veren bölümlerin bulunduğu fakültelerdir. Bu fakültelerin Harita Mühendisliği ve Geomatik Mühendisliği bölümlerinden birini başarı ile tamamlayan herkes harita kontrol mühendisi olarak görev alabilir. Harita kontrol mühendisi nasıl olunur diye merak edenler bu eğitimleri tamamlayarak diledikleri kurumda çalışmak için başvuruda bulunabilir.
Harita kontrol mühendisi olmak için birtakım şartları sağlamak gerekir. Bu şartları sağlamak göreve başlamak açısından oldukça önemlidir. Harita kontrol mühendisi olmak için gerekli şartlar şunlardır:
Harita kontrol mühendisi görev tanımı içerisinde de yer alan bu özelliklere sahip herkes harita kontrol mühendisi olarak sahada görev alabilir.
Harita kontrol mühendisliği işe alım süreçlerinde işverenlerin dikkat ettiği en önemli kriterlerden biri mesleki alanda kullanılan teknik programların iyi derecede biliniyor olmasıdır. Ayrıca raporlama işlemleri konusunda bilgi sahibi olmak da oldukça önemli bir kriterdir. Harita kontrol mühendislerinin işe alım sürecinde işverenlerin dikkat ettiği bir diğer detay ise ölçüm aletlerini kullanabilme becerisidir. Ölçüm konusunda gerekli donanıma ve bilgi birikimine sahip olmak size avantaj kazandırabilir. Diğer işe alım şartları şu şekilde listelenebilir:
Her meslek grubunda olduğu gibi bu meslek grubunda da mesleki gelişim oldukça önemlidir. Harita mühendislerinin çalışma alanı bazen saha bazense ofis olacağından bu koşullara uyum sağlayabilmek gerekir. Çalışmaya engel olacak herhangi bir sağlık soruna sahip olmamak işverenler tarafından dikkat edilen bir diğer kriterdir. Siz de bu alanda çalışmak istiyorsanız Kariyer.net üzerinden harita kontrol mühendisi iş ilanları seçeneklerini değerlendirerek sizin için en uygun ilana başvuru yapabilirsiniz.