Kalıp Bakım Elemanı Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Kalıp Bakım Elemanı Ne Demek? 2. Kalıp Bakım Elemanı Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Kalıp Bakım Elemanı Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Kalıp Bakım Elemanı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Kalıp Bakım Elemanı İşe Alım Şartları Nelerdir?Kalıp Bakım Elemanı Ne Demek?
Sanayi ve üretim alanında bir ürünün hazır hale gelmesi için farklı ekiplerde birçok personel çalışmaktadır. Kalıp bakım elemanı da bu ekiplerde bulunan, üretim süreçlerinde görev alan kişidir. Metal veya da metale eş değer parçaların, takım tezgahları veya özel tezgahlarda kullanılabilmesini sağlayan, üretim araçlarını hazırlayan ve yapımını gerçekleştiren kişi, kalıp bakım elemanı nedir sorusuna yanıt olacak niteliktedir. Genel itibarıyla atölyelerde ve özel sanayi sektörlerinde çalışan kalıp bakım elemanı, bakım birimine bağlı olarak görev yapar.
Kalıp Bakım Elemanı Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Gerekli durumlarda kalıpları sökme ve temizleme işlemlerinin gerçekleştirildiğini söylemek kalıp bakım elemanı ne iş yapar sorusuna yanıt olacaktır. Kalıp bakım elemanı sorumlulukları yerine getirirken T cetveli, pergel, cetvel, gönye, iletki, pafta, eğe, rayba, matkap, spiral taşlama makinesi, breyiz, pres gibi kalıp alanında tercih edilen çeşitli materyalleri kullanır. Yüksek bir el becerisi ve dikkat gereken iş metotlarından biri olan kalıp bakım elemanı görevleri şu şekilde sıralanır:
- İmal edilmesi gereken proje veya ürünün tüm şartnamelerini ve prosedürlerini incelemek, bu doğrultuda hesaplamalar yapmak,
- Kalıp tasarımı oluşturulmadan önce kullanılması gereken metali belirlemek,
- Kalıp esnasında ölçü aletlerini kullanarak iş tezgahında talaş kaldırarak veya da kaldırmadan üretim kesimine göre şekillendirme yapmak,
- İş tezgahlarının, avadanlık takımlarının ve kalıp teçhizatlarının tamirini ve bakımını yapmak,
- Arızalı veya iyileştirilmesi gereken sac kalıplarının bakımını gerçekleştirmek,
- Kalıp makineleri için gerekli ayarlamaları yapmak,
- Üretimde yer alan kalıpların tadilatlarının eksiksiz ve zamanında yapılmasını sağlamak,
- Kalıp ustası tarafından kendisine verilen tüm iş talimatlarını yerine getirmek,
- Kalıp üretiminin tüm sorumluluğunu alarak tasarım sonrasındaki kalıp montaj ve demontaj işlemlerini gerçekleştirmek,
- Üretim planına, bakım talimatına göre kalıpların üretime hazır hale getirilmesini sağlamak,
- Kalıp çalışmalarında kullanılan yedek parçaların stok takibini yapmak,
- Bakım atölyesindeki düzeni ve tertibi sağlamak,
- Kalıp çalışmaları yaparken kalite standartları ile iş sağlığı ve güvenliği prosedürleri doğrultusunda bir çalışma sergilemek,
Kalıp Bakım Elemanı Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Kalıp bakım elemanı nasıl olunur sorusu, endüstri meslek liselerinin, mesleki eğitim merkezlerinin, meslek yüksekokullarının Kalıpçılık, Makine, Metal İşleri ve Torna Tesviye bölümlerinin birinden mezun olunması gerekir olarak yanıtlanır. Mesleki eğitim merkezlerinde kalıp bölümüne yeterli başvuru olması halinde bu alanda eğitim açılabilmektedir. Mesleki eğitim merkezi kalıpçılık bölümü sonrası çıraklık eğitimini tamamlayan kişiler kalfalık ve ardından ustalık eğitimlerine katılabilirler.
Kalıp Bakım Elemanı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Her sektörde olduğu gibi kalıp sektöründe de adaylardan istenen çeşitli şartlar bulunmaktadır. Adaylardan sektörle ilgili bir ön lisans ya da teknik lise eğitimi beklenmektedir. Üretim ve sanayi iş kolunda ekip çalışması ve iş yeri iletişimi oldukça önemli bir noktadır. Bu nedenle adayların ekip çalışması konusunda tecrübeli olması ve yeni oluşturulan ekiplere çabuk uyum sağlanması beklenmektedir. Ekip içi iletişim ve şirket içi hiyerarşi iletişiminin olumlu olması beklenmektedir. Üretim sanayisinde çalışacak kişilerin esnek çalışma saatlerine kolay uyum sağlaması da beklenmektedir. Sanayilerde kalıp bakım elemanı pozisyonunda çalışmak isteyen adaylarda aranan özellikler şunlardır:
- Kalıp bakım konusunda bilgi ve tecrübe sahibi olmak,
- Kalıp ölçü aletlerini iyi düzeyde kullanabiliyor olmak,
- Takım tezgahlarına iyi derecede hakim olmak,
- Konvansiyonel tezgahları kullanabilmek,
- Analitik düşünme kabiliyetine sahip olmak,
- Disiplinli ve yeniliklere açık olmak,
- İletişim becerileri gelişmiş olmak,
- Teknik departmanlar ile koordineli bir şekilde çalışabilecek olmak,
- Teknolojik gelişmeleri takip edip kalıp bakım birimi için entegre edilmesini sağlamak,
- Teknik resim okuyabilme ve kavrama kabiliyetine sahip olmak,
- Esnek çalışma saatlerine uyum göstermek,
- İş takibi konusunda yüksek sorumluluk sahibi olmak.
Kalıp Bakım Elemanı İşe Alım Şartları Nelerdir?
Bakım departmanına bağlı olarak çalışan kalıp bakım elemanı üretim için gerekli olan malzeme ve materyaller konusunda kalıp çalışmaları yaparak ürün proje ve tasarımlarında önemli bir göreve sahiptir. Makine kalıp parçaları arasındaki ilişkiyi görmesi beklenen kalıp bakım elemanı, mekanik problemleri çözebilme kabiliyetine sahip olmalıdır. Bakım kalıp elemanı, el ve parmaklarını ustalık ile kullanmalıdır. Üretim, proje ve diğer teknik departmanlar ile iş birliği ve iletişim halinde çalışması gereken kalıp bakım elemanı, uyumlu ve etkili bir iletişime yeteneğine sahip olmalıdır. Kalıphane içerisinde görev yapacak olan bu çalışanlar, sıcaktan ve gürültü ortamdan rahatsızlık duymayacak özelliklere sahip kişiler olmalıdır. Kalıp tasarlama işlemini gerçekleştirecek olan adaylardan beklenen bir diğer husus ise işini oldukça titiz ve dikkatli bir şekilde yapacak olmasıdır. Kalıp bakım elemanı, kalıp üretiminin yapıldığı tüm atölyelerde ve farklı sanayi sektörlerinde iş ve meslek sahibi olurlar. Bu kişiler, ustalık belgesine sahip oldukları takdirde kendi iş yerlerini de kurabilmektedir. Bilgisayar teknolojisinin pek çok mesleğe yansıması ve kullanılması sonucunda bilgisayarda kalıp tasarımı yapabilen, boyutlandırma ve simülasyonlara hakim olan kişilerin iş bulma olanağı da oldukça yüksek olacaktır. Kalıp bakım elemanı maaşları, kişilerin mesleki bilgi ve iş tecrübesine, sahip olduğu mesleki yeterliliklere, firmaların ücret politikalarına ve kıdemine göre farklılık gösterir. Kalıp bakım elemanı iş ilanları, kalıp üretimi yapan sanayi şirketlerinin belirlediği kriterler doğrultusunda Kariyer.net üzerinden yayınlanmaktadır. Kalıp bakım elemanları kendi yaşadıkları veya çalışmak istedikleri şehirde yayınlanan iş ilanlarını inceleyebilirler.