Nedir?
İçindekiler
Kaporta ustası olmak için iş esnasında gerekli olan aletlerin nasıl kullanıldığını bilmek gerekir. Ayrıca; zımpara, parça değişimi ve göçük düzeltme gibi mesleğin ana konularını hakkında da bilgi sahibi olmak lazımdır. Sertifika kurslarında ise şu dersler alınır:
Kaporta ustasının görevi, müşterinin isteği doğrultusunda kaporta üzerinde gerekli işlemi yapmaktır. Bu işlemler, kaportada hasar görmüş kısmın yenilenmesi ya da sağlam parçanın üzerinde modifiye işleminin yapılmasıdır. Kaporta ustasının görevleri şunlardır:
Kaporta ustası olmak için mesleki eğitim almak gerekir. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Endüstri Meslek Lisesi ya da Mesleki Eğitim Merkezi'ndeki ilgili bölümü bitirmek gerekir. Bununla birlikte, Mesleki Eğitim Merkezi'nden kaporta ustalığı belgesi almak isteyen kişiler en az ilköğretim okulu mezunu olmalıdır.
Kaporta ustası; otomobil, minibüs ya da ticari araçlar gibi motorlu taşıtların dış yüzeylerini onaran meslek çalışanıdır. Araçların iskeletini oluşturan şase ve şaseyi kaplayan sac kısımlarının tamiri gibi işlemleri yapar. Kaporta ustası, araçların dış görünümünü oluşturan metallerin üzerinde istenilen işlemi yapan kişidir. Aracın dış kısmını oluşturan bu metallerin bütününe "kaporta" denir ve kaporta ustası, aracın dış kısmına işlem yaparken çeşitli alet ve edevatlardan faydalanır. Yaptığı işler arasında göçük düzeltme, parça değişimi ve parça onarımı vardır.
Kaporta Ustası Mülakatları