Nedir?
İçindekiler
Kaynak ustası kendisine verilen metal işlerini başarıyla tamamlar. Metalleri kesip birleştirirken kendi hayal gücünden yararlanırken diğer görevleri de şunlardır:
Kaynak ustası; metalleri kaynak makinesi yardımıyla kesen, biçen, birleştiren ve lehimleyen kişidir. Aynı zamanda metaller üzerinde şekil düzeltme işlemleri yapabilir.
Kaynak ustası, çeşitli metal fabrikalarında veya benzer işletmelerde metalleri belirlenen ölçülere göre kesen ve birleştiren, tasarlayıp uygulayan kişidir. Bu doğrultuda mesleğinin gerektirdiği çizim ve kaynak işlemlerini doğru şekilde hayata geçirir.
Kaynak ustası olabilmek için ilköğretim eğitimini tamamlamış olmak yeterlidir. Kendini bu alanda geliştirmek ve meslek edinmek isteyen kişiler, özel veya resmî meslek edindirme kursları yardımıyla sertifika alabilir.
Kaynak ustası sertifika programlarının yanında meslek liselerinin metal işlemleri bölümü de bu mesleği yapabilmenizi sağlar. Ayrıca üniversitelerin meslek yüksekokullarında Kaynakçılık ve Kaynak Teknolojisi bölümleri de bulunur. Ustalık için çıraklık ve kalfalık aşamalarını başarıyla bitirmek gerekir.
Kaynak ustası olmak için ilgili eğitim programlarına katılıp, belli başlı derslerde başarılı olmak gerekir. Sertifika programlarında; Temel Bilgisayar Bilgisi Eğitimi, Geometrik Çizim, Kaynak ve Matkap Makinelerini Kullanma, Metal Eğme Bükme, Metalleri Kesme ve Birleştirme, Lehimleme, Diş Açma, Perçinleme ve Biçimleme, Oksi Gaz ile Çeşitli Metal İşlemlerini Yapma, Profil ve Boru Kaynatma eğitimleri verilir. Üniversitelerin Kaynakçılık ve Kaynak Teknolojisi bölümlerindeyse şu dersler verilir: Kaynak Teknolojisi, Matematik, Ölçme ve Kontrol Tekniği, Konstrüksiyon Tekniği, Mukavemet, Kaynak Makineleri Bilgisi, Teknik Resim ve İş Sağlığı Güvenliği.
Kaynak Ustası Mülakatları