Kiralama Uzmanı Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Kiralama Uzmanı Ne Demek? 2. Kiralama Uzmanı Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Kiralama Uzmanı Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Kiralama Uzmanı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Kiralama Uzmanı İşe Alım Şartları Nelerdir?Kiralama Uzmanı Ne Demek?
Firmalar, hizmet verecekleri alanlardaki mülk kiralama seçeneklerini değerlendirebilir. Bu noktada; yeni atılım yapılacak alanda mekan kiralama konusunda uzman personele ihtiyaç duyar. Kiralama uzmanı, firmaların ihtiyacı olan çeşitli kiralık iş yeri ya da ofis ihtiyacını karşılayan profesyoneldir. Şirkete büyüme hedefleri doğrultusunda yeni bir şehirdeki ya da semtteki kiralık alanlar bulmak ile görevlidir. Pozisyonda çalışan bireyler, yeni kiralama yapılacak alan hakkında önceden araştırma yaparak şirketin hedefleri doğrultusunda seçenekleri belirler. Seçenekler arasından en uygun olanı uygular ya da yetkili kişiye rapor olarak sunar. Pozisyonda çalışacak adayların görev ve sorumlulukları firma tarafından belirlenir. Sektör ve ihtiyaç bazlı olarak bazı firmalarda yeni gayrimenkul kiralama görevi görürken bazı firmalarda şirketin elinde bulunan alanların kiralamasından sorumludur.
Kiralama Uzmanı Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Kiralama uzmanı ne iş yapar sorusuna kiracı ve mal sahibi açısından farklı yanıtlar verilebilir. Şube, depo, ofis, garaj kullanımına uygun kiralık mülk arayan firmalar vardır. Mal sahipleriyle iletişim kurmak için personel, bu firmalarda kiralama uzmanı olarak görev yapar. Alıcı tarafın kiralama uzmanı, resmi yazışmalar ve görüşmeler yaparak bilgi toplar. Uygun olan seçenekleri tespit edip yönetime bildirir. AR-GE, üretim ve pazarlama departmanlarının kararına göre başvuru gerçekleştirir, firmayı temsilen kiralama sürecinde bulunur. Mal sahibi tarafta kira uzmanlığı yapanlar, tüzel veya gerçek kişilere hizmet edebilir. Kiracı adaylarının değerlendirilmesi ve ödeme şartlarının belirlenmesinde görev alırlar. Mülk için kiracı bulmak veya mevcut kiracıların kontrolünü sağlamak başlıca görevlerdir. Genellikle kiralama uzmanı sorumlulukları şunlardır:
- Periyodik kira gelirlerini veya giderlerini hesaplamak.
- Ödeme takibi yapmak.
- Kiracı veya malik tarafından bildirilen özel durumları idareye iletmek.
- Firma hedeflerine uygun olabilecek gayrimenkulleri tespit etmek, ölçütlere uygun şekilde araştırma yapmak.
- Gayrimenkullerin konumu, metrekaresi, cephesi ve yapı özelliklerini değerlendirmek.
- Kiralamaya müsait seçenekleri işlev açısından değerlendirip ihtiyaca uygun olanı ayırt etmek.
- Alacakların ödenmemesi hâlinde hukuki yollarla sorunu çözmek.
- Kiralanacak gayrimenkul ya da farklı araç gereçlerin alternatiflerini belirlemek ve raporlamak.
Kiralama Uzmanı Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Kiralama uzmanı eğitimi, emlakçılık bilgisi kazanmakla alınır. Piyasadaki gayrimenkullerin analizi, kira değerlerini etkileyebilecek faktörlerin kıyaslanması, incelenmesi ve kiralama sürecinin idaresi deneyimle mümkündür. Pozisyona uygun adaylar çoğunlukla üniversite mezunlarıdır. Kalifiye eleman olarak işbaşı yapmak için emlak sektörünü tanıyor olmak gerekir. Emlakçılık donanımını belgeleyebilenler, kiralama uzmanı olmaya uygun adaylardır. Sektörü tanımayıp diploma yeterliğiyle iş bulmak isteyenler, iki yıllık ön lisans programı olan Emlak ve Emlak Yönetimi programını değerlendirebilir. Kiralama uzmanı, firmayı temsil edeceği için donanımlı olması gerekir. Emlak alanında eğitim almayıp firma hizmetlerine ilişkin donanıma sahip adaylar, personel eksikliği durumunda kiralama işlerini yürütebilir. Kiralama uzmanı teknik detaylardan hareketle dükkan bulmak veya sözleşme prosedürlerini uygulamakla görevliyse emlak bilgisi gerekir. Kira tahsilatı, rutin kontrol veya kiracı bulma işleri teknik donanım gerektirmeyebilir. Kiralama uzmanı nasıl olunur diyenlerin gayrimenkul alanında bilgi edinmeleri gerekir. Malik ve kiracı tarafın görev tanımları değişebileceği için bu konuda iyi bir araştırma yapmak, ayrıca emlak danışmalığı ve gayrimenkul danışmanlığı gibi kurslardan sertifikalar almak, bu görevi yapmak için önemlidir.
Kiralama Uzmanı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Kiralama uzmanı, firmanın yayılımını hızlandıracak yeni iş sahaları bulur. Hizmetlerin odağındaki müşteri adaylarına ulaşabilmek, uygun lokasyonlarda şube açmayı gerektirir. Mevcut varlıkların değerlendirilebilmesi, kiracı adaylarına yeterli bilgilendirmeler yapıp etkin tanıtımlar gerçekleştirmekle mümkündür. Kiracı veya malik statüsündeki firmalar, gayrimenkul işlerini bir an önce halletmek ister. Pozisyona düşen görev, yönetmelikler kapsamında firmanın temsilciliğini yapmaktır. Kira ödemeleri ve tahsilleri, sözleşmeyi kurumsal çıkarlara uygunluk açısından değerlendirmek, firma adına kabul ve fesih yetkilerini kullanmak bu alanda deneyimli olmayı gerektiren sorumluluklardır. Kiralama uzmanı görevleri itibarıyla aşağıdaki yeterlikleri sağlayabilmelidir:
- İkna yeteneğine sahip olmak.
- Düzgün diksiyona sahip olmak.
- Kişisel bakıma özen göstermek.
- Firmanın kaynaklarını, stratejilerini ve hedeflerini tahlil edebilmek.
- Farklı departmanların sağladığı verilerden hareketle plan yapabilmek.
- Bulunulan şehri tanımak.
- Birçok pozisyonda değerlendirilebilecek kapasiteye sahip olmak.
- Kiralama konusunda temas kurulan firma ve şahısların hassasiyetlerini görebilmek.
- Kiracı ve malik hakları konusunda düzenlenen yönetmelikleri takip edebilmek.
Kiralama Uzmanı İşe Alım Şartları Nelerdir?
Kiralama uzmanı iş ilanları, gıda ve giyim sektöründe yaygındır. Birçok iş kolunda hizmet sunan şirketlerin gayrimenkul departmanları, kira yönetmeliğine uygun şekilde hizmet edebilecek personeller arar. Şubeleşme sürecindeki firmalar geçici veya kalıcı olarak kiralama uzmanı istihdam ettiğinden, adaylar için fırsat sunabilirler. Pozisyonun değişik görev tanımları vardır. Gayrimenkul sektöründeki firmalar, kira işlemlerinin yönetimi için deneyimli personel ararken farklı sektörlerde diploma şartı dikkat çeker. Kiralama uzmanı olmak isteyenleri ilgilendiren şartlar şunlardır;
- Şehrin farklı yerlerine seyahat edebilmek ve bunun için ehliyete sahip olmak.
- Müşteri temsilciliği, pazarlama ve gayrimenkul donanımlarına sahip olmak.
- Esnek mesai saatlerine uyum sağlayabilmek.
- Bilgisayarda tablo ve grafik hazırlayabilmek.
- Kira ödemelerine ilişkin rapor sunabilmek.
- Firmanın kiralık mülklerini ziyaret edip tahsilat yapabilmek.
- Yönetim kadrosuyla iletişimde kalabilmek.
- Gayrimenkul sektöründeki değer dalgalanmalarına göre yatırım tavsiyeleri sunabilmek.
Takibi yapılan gayrimenkullerin sayısı, iş yoğunluğunu belirler. Şubeleşme sürecinde olan büyük firmaların iş yoğunluğu fazladır. Kiralama uzmanı maaşları, personelin firmaya sunduğu hizmet düzeyiyle ilişkilidir. Siz de bu alanda çalışmak istiyorsanız, Kariyer.net üzerinden ilgili ilanları değerlendirip kendinize uygun olduğunu düşündüğünüz ilanlara başvurabilirsiniz.