Lojistik Uzman Yardımcısı Nedir?

Lojistik Uzman Yardımcısı Nedir?

Lojistik Uzman Yardımcısı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Lojistik uzman yardımcısı eğitim dışında sektör deneyiminin önemli olduğu bir pozisyondur. Bu sektörde çalışmak ve bu alanda kariyerini ilerletmek isteyen kişilerin kendilerini yabancı dil konusunda geliştirmeleri oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra bilgisayar programlarını iyi derecede bilmek ve analitik düşünme becerisine sahip olmak önemlidir. Bu alanda çalışarak tecrübe kazanmak gerekir. lojistik uzman yardımcısı, çalıştığı şirket içindeki tüm birimlerle, yurt dışında ise müşterilerle sürekli olarak iletişim hâlindedir. Bu yüzden güçlü bir iletişim becerisine sahip olmak kazanılması gereken önemli yetkinliklerden birisidir.

Lojistik Uzman Yardımcısı Ne Demek?

Lojistik uzman yardımcısı, özel sektörde operasyonun aksatılmadan yürütülmesini sağlamak amacıyla gerekli olan önlemleri ve kararların alınmasına ve bu kararların yerine getirilmesine yardımcı olan, bu işlemleri raporlayan kişidir. Lojistik uzman yardımcısı, operasyon bölümünün genel çalışma prensipleri çerçevesinde faaliyet gösterir. Çeşitli ekipmanları verimli ve etkin şekilde kullanır. Bununla birlikte iş sağlığı ve güvenliği ile çevreyi koruma düzenlemelerine dikkat ederek operasyon işlemlerinin yürütülmesine yardımcı olur. Operasyonel süreçte müşterilere yapılan sevkiyatın analizini yapar ve yöneticisine raporlar. Mesleğin kalite ve verimlilik gereklerine uygun olarak çalışma düzenini belirler. Lojistik uzman yardımcısı; iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili gerekli önlemleri alarak tüm operasyon süreçlerinin planlaması, müşterilerle ilişkilerin yürütülmesi gibi işlemlerden sorumludur. Bununla birlikte lojistik uzman yardımcısı görev tanımı içinde lojistik operasyon tekniklerinin hazırlanması, raporlanması, eşyalarla ve belgelerle ilgili tüm hazırlıkların yapılarak güzergahın planlanması için rezervasyon işlemlerinin gerçekleştirilmesi vardır. Lojistik uzman yardımcısı nedir sorusunun cevabının net olarak verilebilmesi için görevlerin ve sorumlulukların incelenmesi gerekir.

Lojistik Uzman Yardımcısı Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Lojistik uzman yardımcısı, lojistik sektöründe hem ofiste hem de sahada çalışan vasıflı kişidir. Görevi gereğince araçların boşaltması ve yüklenmesi gibi saha çalışmalarını izleyerek takip eder. Operasyonel süreç faaliyetlerini yürütür. Lojistik uzman yardımcısı, teslimat işlemlerinden de sorumludur. Operasyon süreçlerinin günün farklı saatlerine dağılması ile birlikte mesai saatleri esneklik gösterebilir. Operasyon planlamasının yapılması oldukça önemlidir. Lojistik operasyon sorumlusu; operasyon planlaması yaparak firma içerisindeki bütün birimlerle, firma dışındaki yurt dışı müşterilerin operasyon birimleriyle ve yurt dışı acentelerle sürekli olarak iletişim hâlindedir. Diğer yandan lojistik uzman yardımcısı maaş skalası çalışılan kuruma göre değişiklik gösterir. Kurumun yanı sıra personelin eğitim durumu ve tecrübe seviyesi maaş miktarını etkiler. Operasyon süreçlerinin farklı saatlerde gerçekleşmesi nedeniyle mesai saatleri değişkenlik gösterir. Esnek çalışma saati vardır. Bu alanda çalışmak isteyen kişiler lojistik uzman yardımcısı pozisyonunu araştırmalı ve kariyer hedefini buna göre belirlemelidir. Lojistik uzman yardımcısı ne iş yapar sorusuna şöyle yanıt verilebilir; bu alandaki operasyon süreçlerinin eksiksiz şekilde yerine getirilmesinden sorumludur. Lojistik uzman yardımcısı görevleri ve sorumlulukları şunlardır:

  • Operasyon sürece uygun olmayan durumları tespit etmek ve gidermek için çeşitli çözüm yolları bulmak.
  • Lojistik departmanına ait olan giderlerin bütçe planı doğrultusunda gerçekleştirilmesini sağlamak.
  • Sevkiyat hizmet seviyesini analiz etmek ve bunu yönetime raporlamak.
  • Operasyon faaliyetlerinde temel boşaltma işlemleri için bilgisayar programları üzerinden gerekli atamaları yapmak.
  • Hizmet seviyesini ve faaliyetlerini arttırmak için plan ve çalışma yapmak.
  • Satış irsaliyelerini düzenlemek.
  • Kasalarda eksik tespit edilirse bunu yöneticilerine iletmek.
  • Müşterilerle ve firma içindeki diğer birimlerle sürekli iletişim hâlinde olmak.
  • Operasyon sürecinde firmadan ya da müşteriden kaynaklanan sorunları tespit ederek bunları takip etmek, sonuçlandırmak ve raporlamak.
  • Barkod okuyan cihazlarla ilgili ortaya çıkabilecek sorunları gidermek ve bunlarla ilgili işlemleri raporlamak.
  • Operasyon faaliyetlerindeki değişen koşullara uyum sağlamak için sürekli takip işlemini yapmak.

Lojistik Uzman Yardımcısı Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Lojistik sektöründe çalışmak isteyen kişilerin lojistik eğitimi almaları gerekir. Dolayısıyla lojistik uzman yardımcısı nasıl olunur sorusunun yanıtı, ön lisans ya da lisans mezunu olmaktan geçer. İki yıllık Lojistik (MYO) ön lisans bölümünde lojistik alanında pek çok ders verilir. Bu alanda kariyerini ilerletmek isteyen kişiler özellikle dört yıllık Lojistik Yönetimi bölümünü tercih edebilirler. Bunun yanı sıra; Lojistik ve Ulaştırma, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi gibi farklı bölümlerde eğitim alınabilir. Lisans mezunları, birçok firmada çalışma şansı yakalayabilirler. 

Lojistik Uzman Yardımcısı İşe Alım Şartları Nelerdir?

Lojistik uzmanı işe alım şartlarının başında belirli düzeyde eğitim almak gelir. Bu sektörde çalışacak olan kişilerin ön lisans ya da lisans mezunu olması tercih edilir. Tedarik zinciri, lojistik, hizmet, satış, pazarlama ve perakende operasyonları konularında yeterli seviyede bilgi sahibi olmak önemlidir. Lojistik uzman yardımcısı ne kadar maaş alır sorusunun yanıtı ise çalışılan şirketin ücret politikasına ve kişinin deneyimine göre değişir. Bu sektörde çalışmak için iyi derecede İngilizce biliyor olmak oldukça avantaj sağlar. Organizasyon becerisine sahip olmak ve planlama faaliyetleri alanında bilgi sahibi olmak aranan şartlardır. Bireyin, sektöre özgü olan bilgisayar programlarını ve yazılımlarını bilmesi gerekir. Uzman yardımcısı araştırmacı olmalıdır. Bu sektörde çalışmak isteyenler Kariyer.net üzerinden lojistik uzman yardımcısı iş ilanları için detaylı bir araştırma yapabilir ve kendilerine uygun gördükleri işlere başvurabilirler.