Makine Bakım Mühendisi Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Makine Bakım Mühendisi Ne Demek? 2. Makine Bakım Mühendisi Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Makine Bakım Mühendisi Olmak için Hangi Eğitimleri Almak Gerekir? 4. Makine Bakım Mühendisi Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir? 5. Makine Bakım Mühendisi İşe Alım Şartları Nelerdir?Makine Bakım Mühendisi Ne Demek?
Makine bakım mühendisliği, üretim tesislerinde yer alan bir pozisyondur. Tesiste yer alan tüm makinelerin bakım ve onarımından sorumludur. Makinelerin her zaman işler durumda bulundurulması için görev alan makine bakım mühendisleri, rutin denetlemelerle oluşabilecek sorunların önüne geçerler. Oluşabilecek arıza ve hasarları önceden tespit ederek onarım için gerekli yedek parçaların teminini sağlarlar. Makine bakım mühendisi adaylarının bir diğer görevi de makine aracılığıyla ortaya konan ürünleri, verimlilik ve güvenlik konularında geliştirmeye yardımcı olmaktır. Özetle makine bakım mühendisi kimdir sorusu; üretim tesislerinde yer alan makine ve ekipmanların tamir, bakım ve onarımlarından sorumlu mühendistir, şeklinde yanıtlanabilir. Neredeyse bütün üretim ve işleme sektörlerinde yoğun olarak ihtiyaç duyulan bu pozisyonda çalışan mühendislerin istihdam alanları oldukça geniştir.
Makine Bakım Mühendisi Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Makine bakım mühendisi çalıştığı yerin üretim kapasitesine göre tek başına ya da teknisyen ekibiyle birlikte makine ve ekipmanların kontrol ve bakım süreçlerini gerçekleştirir. Sürekli kontrol sağlayarak olası hasarların ve bozulmaların önüne geçer. Eğer varsa ekibini verimli bir şekilde koordine ederek tüm bakım ve onarımların zamanında ve eksiksiz yapılmasını sağlar. Düşük kapasiteli üretim hacmine sahip tesislerde çalışan bir makine bakım mühendisi ise tüm bakım, onarım ve kontrollerden tek başına sorumlu olabilir. Makine bakım mühendisi iş tanımı, bu pozisyonun görev ve sorumlulukları bilindiğinde daha net anlaşılacaktır. İş tanımı aşağıdaki maddeler halinde belirtilebilir:
- Üretim alanında yer alan makineler için düzenli bakım planlamaları yapar. Bu bakımları üretimi engellemeyecek şekilde organize eder.
- Oluşan makine arızalarına hızlı bir şekilde müdahale ederek en kısa sürede çözüm sağlar.
- Oluşması muhtemel arızaları önceden tespit eder.
- Parça değişiminin gerektiği durumlarda gerekli yedek parça teminini sağlar.
- Yapılan parça değişimlerinin niteliğine göre üretim öncesi testlerle aksaklıkları önler.
- Üretim hatalarını denetleyerek makine ve sistemlerden kaynaklı sorunları çözer.
- Makinelerin verimliliğini denetleyerek ürünlerin kalite kontrolünü takip eder.
- Tesiste bulunan diğer mühendislerle koordineli bir şekilde süreçlerin iyileştirilmesine katkıda bulunur.
- Bakım onarım ekibini ve teçhizatını hazırda tutar.
- Makine sağlığı ve güvenliğinin yanı sıra makine kaynaklı riskleri engellemeye yönelik önlemler alır.
- Bakım onarım sırasında gerekli iş güvenliği önlemlerinin alınmasını sağlar.
İş tanımı kapsamında yer alan bu maddeler aynı zamanda makine bakım mühendisi sorumlulukları olarak da değerlendirilebilir. Bu sorumluluklar, makine bakım mühendisi ne iş yapar sorusunun da yanıtını verir.
Makine Bakım Mühendisi Olmak için Hangi Eğitimleri Almak Gerekir?
Makine bakım mühendisi nasıl olunur sorusunu yanıtlamak gerekirse, makine bakım mühendisliği için ayrı bir eğitim dalı ya da üniversite bölümü bulunmamaktadır. Makine, elektrik ve mekatronik gibi mühendislik bölümlerinden mezun olanlar bu alandaki iş deneyimleri sonucunda makine bakım mühendisi olabilirler. İlk iş deneyimlerinde bir ekip içine dahil olarak çalışmaları durumunda unvanları makine bakım mühendisi olabileceği gibi belirli sürelerde deneyim kazandıktan sonra da bu unvanı kullanabilirler. Yeni mezun adayların her ne kadar mühendislik donanımları tam olsa da makine bakım bilgileri yeterli olmayabilir. Bu süreçte stajlar yaparak deneyim kazanmaları etkili olacaktır. Bu alanda gerekli olan eğitim ve stajlar tamamlandıktan sonra makine bakım mühendisi iş ilanlarına başvuruda bulunabilirler. Bazı kurumsal işletmeler ise deneyimsiz adayları istihdam ederek gerekli eğitim ve oryantasyonu verebilmekte ve makine bakım mühendisi görevleri hakkında adayları eğitim sürecine dahil edebilmektedir.
Makine Bakım Mühendisi Olmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Makine bakım mühendisi bir üretim tesisinde oluşabilecek tüm aksaklıkların önlenmesinden sorumludur. Ek olarak verimlilik sağlama, bütçe yönetimi, yatırım ve projelendirme konularında bilgi sahibi olmalıdır. Makine bakım mühendisi olmak isteyen kişiler gerekli teknik ve mühendislik bilgisini edinmiş olmalı, hızlı ve etkili karar alma yetisine sahip olmalıdır. Bunların dışında gerekli olan şartlardan biri de Mühendislik Fakültesi mezunu olmak ya da yüksek lisans yapmış olmaktır.
Makine Bakım Mühendisi İşe Alım Şartları Nelerdir?
İşverenler makine bakım mühendisi adaylarına yönelik olarak açtıkları ilanlara başvuru yapan adaylar arasından kendilerine en uygun olan adayı seçmek için görüşmeler gerçekleştirebilirler. İşverenin işe alım şartları değişkenlik göstermekle beraber, genel şartlar şu şekilde sıralanabilir.
- Sektörde deneyim sahibi olmak.
- Sözlü ve yazılı iletişimi gelişmiş olmak.
- İyi seviyede İngilizce bilmek.
- Üretim ve otomasyon sistemleri konusunda bilgi sahibi olmak.
- Olası sorunlara yönelik sonuç odaklı, hızlı ve etkili önlemler alabilmek.
- Koordinasyon ve idare yeteneği yüksek olmak.
- Bütçe ve zamanlama yönetimi konularında hassas olmak.
- Lider vasıflarına sahip olmak.
Makine bakım mühendisi maaşları çalışılacak sektör ve kuruma göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin; yerli bir firmanın yurt dışı üretim tesisinde çalışılması durumunda alınan maaş daha yüksek olabilir. Üretim yapılan her sektörde ihtiyaç duyulan bir pozisyon olduğu için maaşların da buna göre rekabetçi düzeylerde olduğu düşünülebilir. Mesleki deneyim ve yetkinlikler ile daha iyi maaşlara erişmek mümkündür.
Makine bakım mühendisi olarak kariyer yapmak isteyen adaylar, farklı sektörlerden firmaların yayınladığı, pek çok iş ilanının yer aldığı Kariyer.net'i ziyaret ederek makine bakım mühendisi iş fırsatlarını inceleyebilirler. Bu alanda yayınlanan iş ilanlarını takip etmek isteyen adaylar, makine bakım mühendisi iş ilanları arasından kendi kriterlerine uygun seçenekleri değerlendirebilirler.