Marangoz Nedir?

Marangoz Ne Demek?

Marangoz nedir sorusuna verilebilecek en net yanıt, ağaçtan çeşitli eşyalar yapan ve ağaç işleri ile uğraşan zanaatkardır. Ağacın doğal ya da işlenmiş haline zımparalama, kesme, biçme gibi işlemler ile şekil veren ve çeşitli nesneler ortaya koyan kişiler marangoz kimdir sorusunun yanıtını karşılamaktadır. Marangozun kim olduğu sorusunu tam olarak anlayabilmek için ne iş yaptığını, görev ve sorumluluklarının neler olduğunu bilmek gerekmektedir. 

Marangoz Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 

Ağaca şekil vererek kapıdan pencereye, mobilyadan süs eşyalarına pek çok nesneyi oluşturarak marangoz kime denir sorusuna yanıt olarak gösterilen zanaatkarların başlıca görevi, hem kullanışlı hem de göze hitap eden nesneler ortaya koymaktır. İnşaatlardan mobilya üretim merkezlerine, iç mimarlık ofislerinden atölyelere pek çok yerde görev yapan zanaatkarların çalıştıkları yere bağlı olarak görev ve sorumlulukları değişmektedir. Ancak genel olarak görevleri arasında şunlar sayılabilmektedir:

  • Ortaya konulacak nesneye uygun olarak kullanılacak ürüne karar verir ve bu ürüne uygun kullanılacak ekipmanları seçer. 
  • Oluşturulacak ürünün kalıbını ya da planını belirler ve bu plan ya da kalıp doğrultusunda, kullanılacak tahtalar üzerinde yapılacak işlemleri kolaylaştırmak amacıyla işaretlemeler yapar. 
  • Tahtaları kol gücü ya da mekanik aletler ile boyutlandırır, düzeltir, oluşturulacak nesneye uygun forma sokar ve biçimlendirir. Daha sonra zımparalama, oluk açma, biçme ve rendeleme yaparak ortaya konulması amaçlanan nesneye uygun olarak işlemlerden geçirir. 
  • Şekil verdiği parçaları tutkal, yapıştırıcı, çivi ya da vida gibi malzemeler ile bir araya getirerek nesneye son formunu verir. Birleşip form kazanan nesnenin cilalanması, boyanması vb. işlemler de meslek sahibinin sorumluluklarındandır. 
  • Özellikle inşaat sektöründe çalışan marangozlar çatıların, ağaç döşemelerinin, kapı, pencere ve merdivenlerin inşasından ve tamiratından sorumludur. 
  • Kullanılan malzemelerin bakımını, seçilen malzemenin kalitesinin ve uygunluğunun denetimini yapmak da görevlerindendir.

Marangoz Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 

Marangoz olmak için hangi okula gidilmeli sorusunun en net yanıtı meslek liseleridir. Bu mesleği yapmak isteyen kişiler, Lise Geçiş Sınavı (LGS) olarak adlandırılan sınav sonrası mesleki ve teknik liselerin, anadolu meslek liselerinin, endüstri meslek liselerinin ve çok programlı anadolu liselerinin Mobilya ve Dekorasyon bölümlerinde eğitim almalıdır. Bu okullarda teorik eğitimin yanı sıra özellikle mobilya atölyeleri başta olmak üzere farklı alanlarda uygulamalı eğitimler de verilmektedir. Ortaöğretim eğitimini başarıyla tamamlayarak Mobilya ve Dekorasyon bölümünden mezun olan kişilere meslek lisesi diploması verilmektedir ve bu kişiler, teknisyen unvanı ile marangoz olarak görev yapabilmektedir. Ancak marangoz nasıl olunur sorusunun tek cevabı meslek eğitimi veren okullardan mezun olmak değildir. Ortaöğretim kurumlarının ilgili bölümlerinde mesleki eğitim alarak marangoz olmanın yanı sıra bir yol daha bulunmaktadır. Eğitim almak isteyen azami kişi sayısının toplanması koşulu ile Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı mesleki eğitim merkezlerinin, yetişkin eğitim merkezlerinin ve sanat okullarının doğramacılık bölümünde de mesleki eğitimler verilmektedir. Verilen marangozluk eğitimi çıraklık eğitimi olarak kabul edilmektedir. Çıraklık eğitimine başlayabilmek için en az ilkokul mezunu olmak gerekmektedir. 14 ila 19 yaş arasında, daha önce çıraklık eğitimi almamış bireyler, marangozluk eğitimi alabilmek için açılan mesleki eğitim kurslarına başvurarak çıraklık eğitimi alabilmektedir. Mesleki eğitime katılabilmek için kişinin sağlık durumunun eğitimde ve meslekte yapacağı işlere elverişli olması gerekmektedir. Bunu yanı sıra eğitimde en önemli şart, bünyesinde çalışılan iş yeri sahibi ile çıraklık sözleşmesi imzalanmasıdır. Tüm şartları sağlayan kişilerin eğitim süresi, kişilerin mezuniyet durumlarına göre değişmektedir. İlkokul mezunları 3 yıl eğitim alırken, lise mezunları 1,5 yıl eğitim almaktadır. Çıraklık eğitimini başarı ile tamamlayan kişilere eğitim sonunda kalfalık belgesi verilmektedir. Marangozluk sertifikası nasıl alınır sorusunun cevabı kısaca bu şekildedir. Marangoz ustası olmak için ne yapılmalı sorusuna iki farklı cevap verilebilmektedir. Liselerin ilgili bölümlerinde eğitim almak ya da ilköğretim sonrası açılan meslek kurslarında eğitim almak gerekmektedir.

Marangoz Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Marangoz olmak için ne gerekli sorusunun en önemli yanıtı en az ilkokul mezunu olmak ve bu mesleği yerine getirebilecek yeterliliğe sahip olduğunuzu gösteren belgeye sahip olmaktır. Liselerin Mobilya ve Dekorasyon bölümlerinden mezun olanların aldığı meslek lisesi diploması ya da Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı mesleki eğitim merkezlerinde verilen çıraklık eğitimi sonrası alınan kalfalık belgesi, kişinin marangozluk mesleğini yapabileceğinin göstergesidir. Bunun yanı sıra kalfalık sonrası kendi atölyelerini açmak isteyenlerin iki yıl süren kalfalık eğitimini tamamlayıp ustalık belgesi alması şarttır. Diploma ya da mesleki yeterlilik belgesi dışında marangozluk yapmak isteyen kişilerin el göz koordinasyonunun yüksek, uzay ve şekil algısının sağlam, mesleği icra edebilecek fiziksel güç ve sağlığa sahip, dikkatli ve titiz olması gerekmektedir. Mesleki eğitim merkezlerinde çıraklık eğitimi alacak kişilerde en az ilkokul mezunu olmasından sonra dikkat edilen ilk kriter, fiziksel sağlığının mesleği yapmaya elverişli olmasıdır. Ayrıca kişiden, mesleği sırasında kullanacağı malzemelerin ve araç gereçlerin işlevlerini bilmesi, kullanabilecek yetkinlikte olması beklenmektedir. Özellikle mobilyacılık ve dekorasyon sektöründe görev yapanların yaratıcılık seviyelerinin de yüksek olması beklenmektedir.

Marangoz İşe Alım Şartları Nelerdir?

Marangozlar farklı sektörlerde pek çok iş imkanı bulmaktadır. İşe alım şartları incelendiğinde; tercihen meslek lisesi ya da üniversitelerin ilgili ön lisans bölümlerinden mezun olma şartı aranmaktadır. İlgili bölümlerde eğitimini tamamlayıp mezun olan bireylerden mobilya imalat detaylarına, kullanılacak malzemelere, araç ve gereçlere hakim olması beklenmektedir. Bunu yanı sıra ustalık, kalfalık ya da mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmaları işe alım şartlarındandır. Gerekli belgelere sahip bireyler, kendilerine uygun olan iş ilanlarını takip ederek başvuru yapmaktadır. Başvuru sonrası marangoz iş görüşmesi ya da mülakata çağırılarak daha yakından tanınır. Mülakatlarda ayrıca mesleki bilgiye yönelik değerlendirme de yapılmaktadır. Başarılı olan adaylar işe alım sürecini başarı ile tamamlamaktadır. Marangoz maaşları çalışılan kuruma, kurumun özelliklerine, iş yüküne, istenilen şartlara ve kişinin sahip olduğu deneyime bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Mobilya ve inşaat sektöründeki ihtiyacın devamlı olarak artması marangozlar için de pek çok avantajı ortaya çıkarmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarından özel sektöre pek çok farklı yerde çalışma olanağı bulunan, eğitimini tamamlayan ve işe alım için gerekli şartları sağlayan marangozlar; mobilya atölyelerinde, tersanelerde, yapı ve inşaat sektöründe, kereste, parke, pencere, kapı ve yonga levha gibi ağaç işleri konusunda üretim yapan tesislerde ve fabrikalarda iş imkanı bulabilirler. Bunun yanı sıra kanun çerçevesinde belirlenen şartları sağlamaları durumunda dileyen marangozlar kendi atölyelerini de açabilmektedir. Eğitimini tamamlayan kişiler, Türkiye’nin farklı yerlerinde görev yapabilmektedir. Bu mesleği icra etmek isteyen ve bu konuda araştırma yapan kişiler Kariyer.net ile iş ilanlarını takip ederek kendilerine en uygun fırsatı bulabilmektedir. Türkiye’deki iş ilanlarını takip etmek isteyen meslek sahipleri, marangoz iş ilanları arasından inceleme yapabilir. Bunun dışında mobilyacılık sektöründe oldukça önemli bir yere sahip olan Bursa’daki iş ilanlarını takip etmek isteyen marangozlar, Bursa marangoz iş ilanları ile sunulan iş fırsatlarını değerlendirebilir.

ORTALAMA MAAŞ Detayları Gör
13.990 / Aylık
64 kişinin ortalama maaşıdır.
SONRAKİ KONU
Marangoz Mülakatları