Nedir?
İçindekiler
Mekanik bakım elemanı görev tanımı nedeniyle ve iş yerinde görev yapacağı pozisyon açısından, alım yapılırken birçok konuda değerlendirilir. Erkek adaylar için askerliğini yapmış olmak, birkaç yıllık deneyime sahip olmak, atölye ya da tamirhane şartlarına alışkın olmak, iş yeri standartlarına alışabilecek kapasitede bulunmak yaygın şartlardır. Bakım elemanı adaylarında aranabilecek yan şartlar şöyledir:
Tüm bu özellikler çalışılacak yere göre çeşitlenebilir. Mekanik bakım elemanları makine sistemlerinin bulunduğu tüm alanlarda çalışabilirler. Otomotiv fabrikaları, gıda tesisleri ve farklı alanlarda üretim yapan firmalar, sürekli olarak mekanik sistemler kullandıkları için bakım elemanına ihtiyaç duyar. Bunun yanında teknik servislerde de görev alabilirler. Kariyer.net'te deneyimli veya deneyimsiz mekanik bakım personelleri için çeşitli ilanlar listelenmiştir. Mekanik bakım elemanı maaşları, başvuru yapılacak iş yerinin standartlarına göre değişebilir. Deneyim kazanmak veya profesyonel hizmet vermeyi sürdürmek isteyen adaylar mekanik bakım elemanı iş ilanlarını inceleyebilirler.
Mekanik bakım elemanı, çeşitli otomatik mekanizmaların sağlıklı çalışabilmesi için gereken bakım uygulamalarını yapan kişidir. Mekanik bakım yaparken iş ve işçinin güvenliğini sağlayarak teknik arızaları gidermekle görevlidir. Hizmet sürecine olumsuz etki edebilecek arızaları teşhis etmek ve probleme uygun çözüm stratejileri geliştirmek bakım elemanının sorumluluğundadır. Makinelerin çalışmasını test eder, görev ve işlemlerinin yerine getirilmesini sağlar. Bakım elemanı, makinelerin ve mekanik ekipmanların ileride maruz kalabileceği arızalara karşı önlem almak için parça değişimleri de yapabilir. Bozulmuş ya da bozulabilecek parçalar değiştirilirken sağlam parçaların kontrolü de gerçekleştirilir. Personellerin, uzmanlık alanına dahil olan makinelerdeki fonksiyonları tanıması mekanik bakım elemanı nedir sorusunu cevaplamak açısından önemli bir noktadır. Makinelerde bulunan motor ve pompaların hava ve yağ basıncını, dönüş yönlerini ve emniyet sistemini kontrol edebilmek teknik bilgiyle mümkündür. Mekanik bakım elemanı, makinelerin ısı ve titreşimlerini kontrol edip çalışma durumu hakkında fikir edinir. Anormal durumlarda yağ ve soğutma sıvısı kullanıp arızaları önler. Makinelerin parçalarını sökmek, tamir etmek, değiştirmek veya sökülen parçayı yerine takmak mekanik bakım elemanı için standart bir iştir.
Mekanik bakım elemanı, onarım ve bakım görevlerini yerine getirir. Herhangi bir alanda kullanılan mekanik ekipmanların bakımını yapar, makinelerin düzenli ve sıkıntısız bir şekilde çalışması için gerekli teknik desteği verir. Mekanik bakım elemanları, çalıştıkları şirketteki makine mühendislerine de gerekli ekipman tasarımı ve test aşamalarında yardımcı olurlar. Mekanik bakım elemanı sorumlulukları sebebiyle titizliğin öne çıktığı bir pozisyondur. Mekanik bakım elemanı görevleri şunlardır:
Mekanik bakım elemanı olmak için alınması gereken eğitimler çoğunlukla pratiğe dayalıdır. Mekaniğe ilişkin mesleki eğitim, okul veya kurs ortamında alınabilir. Bakım elemanı adaylarına, onarım ve bakım alanında kullanabilecekleri bilgiler kazandırılırken yaygın arıza çeşitleri de tanıtılır. Hizmet alanına uygun olarak lehim, cıvata, perçin, kama bağlantıları, yay, kayış ve kasnak mekanizmaları, kaynak ve yağlama metotları öğrenilir. Mekanik bakım elemanı ne iş yapar sorusuna birçok meslek açısından farklı cevaplar vermek mümkündür. Sektörler özelinde değişebilecek yeterlilikler vardır. Mekanik bakım elemanı olmak isteyenler, meslek lisesinden veya yüksekokuldan mezun olup mesleğe başlayabilirler. Mesleğe başlamadan önce eğitim konusunda atılabilecek adımlar şöyledir:
Eğitim alınan kurumlar ve mesleki eğitimin standartları farklı olabilse de meslek adaylarına kazandırılan temel beceriler aynıdır. Bakımlarda kullanılan araç gereçlerin tanıtılması, bakım aşamalarının öğretilmesi, makine ve sistemler üzerinde uygulama yapılması yaygın faaliyetlerdir. Günlük, haftalık, aylık ve yıllık bakım takvimine uygun olarak araç veya cihazların bakımını gerçekleştirmek için gereken takip becerisi pratik eğitimle kazanılır. Parçaların sökülüp takılması ve arıza halinde gerekli kontrollerin sağlanıp problemin tespit edilebilmesi için teorik detaylar da bilinmelidir.
Mekanik bakım elemanı nasıl olunur sorusunu cevaplarken çalışma ortamının gerektirdiği yeterlikler öne çıkar. Mekanik bakım elemanı olmak, atölye ortamındaki yoğun iş atmosferine ayak uydurabilmeyi gerektirir. Bakım ve onarım işlerinde çalışmaya uygun adayların el becerisi gelişmiştir. Kalın veya ince vidaları maksimum hızda sıkıp gevşetebilmek, mekanik donanımlardaki arızaların giderilmesi için gereken müdahaleleri kısa sürede tamamlamak veya güç gerektiren taşıma ve kaldırma işlerini yapabilmek fiziksel yeterliliğin sınırlarını belirler. Meslek lisesinde veya ön lisans düzeyinde eğitim almış olmak makine konusundaki teorik ve pratik bilgi düzeyini artırır. Makine Mühendisliği bölümleri de mekanik sektörü için personel yetiştirir. Lisans mezunları mühendis unvanı aldıklarından bakım elemanı olarak adlandırılmazlar. Yüksekokullarda ön lisans seviyesinde eğitim veren Elektrik Elektronik veya Mekanik bölümleri de mekanik bakım elemanı yetiştirir. Mekanik bakım elemanı olmak isteyenler, cihazların çalışmasını kavramaya yönelik eğitimler alır. Cihazların işleyişine göre bakım ve onarım hakkında deneyim sahibi olurlar. Müfredatta teoriye dayalı eğitimler olsa da atölyelerde uygulamalı eğitimler verilir.
Mekanik Bakım Elemanı Mülakatları