Montaj Elemanı Nedir?

Montaj Elemanı Nedir?

Montaj Elemanı Ne Demek?

Montaj elemanı nedir sorusuna şu şekilde yanıt verilebilir; sanayi tesislerinde, elektronik, otomotiv veya inşaat sektöründe uzmanlık gerektiren işlerde montaj yapan çalışandır. Özellikle özel sektörde çalışan bu kişiler herhangi bir cihazın, yapının, aracın ya da farklı teknik materyallerin birleştirilmesinden sorumludur. Montaj elemanı, teknik açıdan makine montaj elemanlarından farklı bir iş tanımına sahiptir. Makine montaj elemanı, makine parçalarını birleştirip test etme aşamalarından sorumluyken montaj elemanı, yüksek teknik okuma gerektirmeden ve sanayi içerisinde yetkili kişilerden eğitim alarak sahada montaj işlemlerini gerçekleştirebilmektedir.

Montaj Elemanı Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Montaj elemanı ne iş yapar sorusu, iş yerlerindeki üretim sahasında rutin olan montaj veya bağlantı işlemlerini gerçekleştirir şeklinde cevaplanabilir. Montaj elemanı sorumlulukları arasında çalıştıkları işletmenin genel çalışma prensibine uygun olarak görevini yapmak, iş sağlığı ve güvenliği kurallarına riayet etmek, kalite yönetim standartları ile performans göstermek, amir ve yöneticilerinin kendisine yönelttiği iş planı dahilinde görevini yerine getirmek bulunur. Montaj elemanı görev tanımı içerisinde, demonte halde bulunan ürün, malzeme ve materyalleri birleştirmek yer alır. Montaj elemanları fabrikalarda, teknik servislerde, sahalarda aktif olarak görev yapar. Materyallerin monte edilecek parçalarını hazırlamak ve son rötuşlarını yapmak için çalışan eleman şeklindeki bir açıklama, montaj elemanı ne demek sorusunun yanıtı olabilir. Montaj elemanı, ilgili tüm araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanarak mesleki verimlilik sağlayan kişidir. Bu süreçte talimatlara uygun olarak çalışma gerçekleştirir. Aynı zamanda çevre yönetim sistemine uygun bir şekilde üretim montaj işini yapması beklenir. Montaj elemanı görev ve sorumlulukları arasında çalışma alanını düzenleme, kullanacağı alet ve donanımların koruyucu bakımını yapma, monte edilecek materyalleri hazırlama, önceden montajı gerçekleştirilmiş parçaları kontrol etme, montajı yapılacak ürünleri uygun hale getirme, ilgili parçaların bağlantılarını ve ayarlarını yapma gibi işlemler bulunur. Bunun yanı sıra işlemi biten aparat ve aletlerin montaj alanından güvenli bir şekilde uzaklaştırılmasını sağlamak da montaj elemanının görevleri arasında yer alır. Montaj elemanları, tüm işlemleri bittikten sonra montajı yapılan parçaları kontrol ederek ilgili birim amirine sonuçları raporlamakla da yükümlüdür. Bununla birlikte çalıştığı alanda temiz ve güvenli bir çalışma sergilemesi beklenir.

Montaj Elemanı Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Özel sektörde montaj elemanı olarak çalışmak için meslek liselerinin Makine, Elektrik, Elektronik, Otomotiv ve benzeri bölümlerinden mezun olma şartı aranır. Montaj elemanının alması gereken eğitim, sektöre bağlı olarak farklılık gösterebilir. Makine montaj elemanı olmak için ön lisans programları arasında yer alan Makine bölümünden mezun olma şartı aranırken, inşaat sektöründe çalışacak montaj elemanı için aynı durum söz konusu olmayacaktır. Genel olarak fabrikalarda çalışan montaj elemanı mesleki eğitim belgesine MEB tarafından verilen montaj operatörü belgesi ile sahip olabilir.

Montaj Elemanı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Montaj elemanı olmak isteyenlerin ilk etapta iş sağlığı ve güvenliği kuralları hakkında bilgi sahibi olması, kendisini ve işini tehlikeye atmayacak derecede dikkatli bir çalışan olması beklenir. Bununla birlikte montaj elemanı olmak için firmaların belirlediği kriterlerin tümünün sağlanması gerekir. Bu kriterlerden bazıları şunlardır:

  • En az lise mezunu olmak,
  • İş yeri kurallarına uyum sağlayabilmek,
  • Disiplinli olmak ve detaylara dikkat etmek,
  • Dikkatli ve titiz çalışmak,
  • Organizasyon becerisine sahip olmak,
  • Birim amirleri tarafından kendisine verilen görevleri eksiksiz ve hatasız bir şekilde tamamlayabilmek,
  • Vardiyalı çalışma koşullarına ve esnek çalışma saatlerine uyum sağlayabilmek,
  • Yoğun çalışma temposu dolayısıyla fiziksel ve mental olarak dayanıklı olmak.

Montaj Elemanı İşe Alım Şartları Nelerdir?

Montaj elemanı, üretim faaliyetini gösteren küçük veya büyük ölçekli tüm işletmeler için önemli bir göreve sahiptir. İş yerlerinde üretim yapan, son rötuşları ile sevkiyata hazır hale getiren bu çalışanların desteğiyle firmalar varlığını sürdürmeye ve büyümeye devam eder. Montaj elemanının işe alım şartları arasında kendisine verilen görevi kusursuz ve eksiksiz bir şekilde anlayabilmesi ve gerçekleştirebilmesi için belirli eğitimleri almış olması gerekir. Bazı üretim işletmelerinde montaj elemanları, teknik ekipler tarafından kendilerine verilen sayısal veya çizimsel tasarımları okuyup anlamlandırma ve bu tasarımlara istinaden gerekli parçaları monte etme görevini üstlenirler. Bu sebeple nasıl montaj elemanı olunur sorusuna yanıt olarak, teknik lise mezuniyeti ve ardından alınan mesleki yeterlilik belgeleri sonrasında montaj elemanı olunur demek mümkündür. Ek olarak işletmelerin yoğun çalışma temposuna ayak uydurabilme ve herhangi bir sağlık sorununun bulunmaması koşulları da yer alır. Özellikle yoğun bir şekilde üretim faaliyetini sürdüren işletmelerin bazıları vardiyalı olarak çalışır. Bu sebeple montaj elemanı işe alım şartları arasında yoğun çalışma temposuna ve vardiyalı sisteme uyum sağlayabilmek bulunur. Montaj elemanı maaşları yapılan işin teknik boyutuna, firmanın ücret koşullarına, çalışma saatlerine göre değişiklik gösterir. Montaj elemanı, firmanın genel olarak belirlediği çalışma saatlerine ek olarak fazla mesai, hafta sonu çalışmaları yapması sonucunda prim ve performans sistemi ile daha yüksek maaşlarla çalışabilmektedir. Üretim faaliyeti gerçekleştiren her firmanın mutlaka montaj elemanlarına gereksinimi bulunur. Bu alanda iş arayan adaylar Kariyer.net ile montaj elemanı iş ilanlarını inceleyebilir. Montaj elemanı iş ilanları Türkiye’de faaliyet gösteren birçok sanayi işletmesi tarafından Kariyer.net ile yayınlanmaktadır.