Pazarlama Stajyeri Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Pazarlama Stajyeri Ne Demek? 2. Pazarlama Stajyeri Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Pazarlama Stajyeri Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Pazarlama Stajyeri Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Pazarlama Stajyeri İşe Alım Şartları Nelerdir?Pazarlama Stajyeri Ne Demek?
Kuruluşların, iş akış programının aksamaması ve doğru bir şekilde işletilebilmesi adına her biri ayrı bir görev için bölümlendirilmiş yönetim birimleri mevcuttur. Bu birimlere departman adı verilir. Pazarlama departmanları şirket içerisindeki en öneli alanlardan biridir. Pazarlama stajyeri ise pazarlama departmanında staj yapan kişiye verilen isimdir. Pazarlama stajyeri nedir sorusunu kısaca şöyle yanıtlayabiliriz: Genel anlamda ürün ya da hizmetin satışını artırmaya yönelik gereken her türlü çalışma programını içerisine alan pazarlama departmanında staj programına dahil olan kimsedir. Süreç takibini sağlıklı bir şekilde yönetebilecek ve pazar araştırması ile doğru pazarlama stratejilerini oluşturabilecek yeterli bireysel donanıma sahip olan kişiler, staj programlarına katılmaya hak kazanırlar. Kişinin kabul edildiği staj programı ile pazarlama stajyerinin süreci başlar. Bu süreçte, departman liderinin yönlendirmeleri ile staj süresi boyunca üzerinde çalışacağı proje için zamanı en verimli şekilde kullanması ve projeyi tamamlaması gerekir. Pazarlama stajyeri kimdir ve pazarlama stajyeri ne iş yapar gibi sorularının detaylı yanıtları titiz bir araştırmayla bulunabilir.
Pazarlama Stajyeri Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Pazarlama departmanı, ürün ya da hizmet satışını artırmaya yönelik oluşturulan stratejik planlamaların hazırlandığı ve gerçekleştirildiği bölümdür. Pazarlama stajyeri kime denir sorusu şöyle cevaplanabilir; Staj süresi boyunca ürün/hizmet tanıtımı, satış arttırma, rakip analizi, hedef kitle belirleme, pazar analizi, fiyatlandırma ve müşteri memnuniyeti gibi birçok alanda araştırma gerçekleştiren kişidir. Buna sayede üzerinde çalıştığı projeler ya da kampanyalar için bilgi toplayabilir ve fikir üretebilir. Staj projesi, belirlenen kampanya ya da konu özelinde pazarlama yöntemleri temel alınarak araştırılıp hazırlanır ve departman liderine sunulur. Strateji belirleyip çalışma programını staj süreci boyunca bitirmek pazarlama stajyeri sorumlulukları arasındadır.
Pazarlama Stajyeri Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Pazarlama stajyeri olmak için hangi okulları okumak gerekli sorusu için lisans eğitimi almak gerekmektedir denilebilir. Üniversitelerin dört yıllık lisans programlarının Pazarlama bölümünde eğitim alınabilir. Bunun yanı sıra pazarlamaya yönelik ders içerikleri; İşletme ve İletişim Sanatları bölümlerinde de mevcuttur.
Bu bilgiler ışığında pazarlama stajyeri nasıl olunur, bireysel olarak nelere ihtiyacım var gibi soruların cevaplarını merak ediyorsanız bu sorular şöyle yanıtlanabilir; sektörel durumu, insanları gözlemleme ve onların davranışlarını iyi analiz edebilme yetisine sahip olmalısınız.
Pazarlama Stajyeri Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
Staj başvurusu yapmadan önce oluşturulacak CV, portfolyo ve ön yazı eşliğinde sektörel olarak sizi geliştireceğini düşündüğünüz şirketlere staj başvurusunda bulunabilirsiniz. Bunun için başvuru öncesi çeşitli bağlantılar edinebilir, iş hayatının devamlılığı adına bağlantılarınızla iletişim içinde kalabilirsiniz.
Staj başvurusunu yaptıktan sonra değerlendirme aşamasında öncelikle onay süreci bulunur. Beğenilen ve kabul edilen başvurulardan sonra seçilen kişiler arasında yer alırsanız pazarlama stajyeri mülakatı evresine geçiş yapmışsınız demektir. Başarılı bir mülakat süreci geçirebilmek için görüşme öncesi donanımlı olmak ve başvurulan kuruluş hakkında yeterli bilgiye sahip olmak gerekir. Staj programına dahil olduktan sonra ise size tanımlanan süre boyunca pazarlama stajyeri eğitimi süreci devam eder. Çeşitli proje ve kampanya çalışmaları öncesi bireylerin karar mekanizmaları, satın alma davranışını etkileyen faktörler, alışkanlıklar gibi birçok madde detaylıca gözlemlenip araştırılır. Hedef kitle için toplanan veriler bu doğrultuda işlenir. Pazarlama stajyeri pozisyonunda görev almak için günümüz toplumundaki birçok etken takip edilerek toparlanan verilerin analiz edilmesi çok önemlidir.
Pazarlama Stajyeri İşe Alım Şartları Nelerdir?
Genel olarak pazarlama stajyeri iş ilanlarında belirtilen başvuru koşullarında, üniversitelerin ilgili bölümlerinde okuyor olmak ya da yeni mezun olmak gibi temel şartlar bulunur. Bunların yanı sıra şu yetkinliklere sahip olunması gerektiği belirtilir;
- MS Office programlarını iyi derecede kullanabilmek
- Alanındaki yeniliklerin takibi ve öğrenilmesi
- Güçlü sözlü ve yazılı iletişim
- Sunum becerileri
- İyi derecede yabancı dil yetkinliği
- Ekip çalışmasına yatkınlık
- İkna kabiliyetinin kuvvetli olması
- Süreç ve sonuç odaklılık
Kuruluşların politikalarına göre değişkenlik gösteren pazarlama stajyeri maaşları ise farklı ücretlendirmelere sahiptir. Pazarlama alanına ilgi duyan ve kariyerini bu alanda planlamak isteyenler Kariyer.net'e göz atabilirler. Bulunduğunuz şehir özelinde iş başvurusu yapmak isterseniz Kariyer.net'in filtreleme seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Örneğin İstanbul odaklı bir staj araması için pazarlama stajyeri İstanbul iş ilanları seçeneklerini inceleyebilir, başvurunuzu kolaylıkla tamamlayabilirsiniz.