Saha Operasyon Yöneticisi Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Saha Operasyon Yöneticisi Ne Demek? 2. Saha Operasyon Yöneticisi Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Saha Operasyon Yöneticisi Olmak İçin Hangi Eğitimleri Almak Gerekir? 4. Saha Operasyon Yöneticisi Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Saha Operasyon Yöneticisi İşe Alım Şartları Nelerdir?Saha Operasyon Yöneticisi Ne Demek?
Saha operasyon yöneticisi, görev yapılan işletmede bir veya birden fazla bölgede yürütülen saha operasyon süreçlerini takip edip denetleyen kişidir. Bu alanda kendisi ile koordineli çalışan personelleri yönlendirerek müşteriler ile sürekli iletişim halinde olmak, görevleri arasındadır. Bu pozisyonda çalışan yöneticilerin yaptıkları iş, çalıştıkları sektöre göre değişiklik gösterebilmektedir. Saha operasyon yöneticisi nedir sorusunu yanıtlayabilmek için çalışılacak saha hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Operasyon sorumlusu, operasyon uzmanı, operasyon şefi ve operasyon destek elemanı gibi çeşitli pozisyonlarda görev yapan çalışanlar ile birlikte projenin lojistik ve idari kısımlarını yöneten kişi olarak da tanımlanabilir. Operasyon yöneticileri; hazır giyim, güvenlik, telekomünikasyon, lojistik, pazarlama, ya da perakende satış gibi farklı sektörlerde yöneticilik yapabilmektedirler.
Saha Operasyon Yöneticisi Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Saha operasyon yöneticisi ne yapar sorusunun yanıtı; branşı dahilinde bir ya da birden fazla operasyon sürecini yönetir, şeklinde verilebilir. Operasyonun değişim durumuna göre görev ve sorumlulukları değişiklik gösterir. Sorumlu olduğu diğer personeller ile sürekli iletişim ve etkileşim halinde olur. Saha personelinin malzeme ihtiyacını sorumlu saha personeli tarafından yapılmasını kontrol eder. Çalıştığı ekip ile sürekli olarak akıcı ve doğru bilgi alışverişi içerisinde olur. İşletme adına müşteriler için daha önceden hazırlanan hizmet planlarını değerlendirir. Olası aksaklık durumunda en uygun telafi planını hazırlar. Hizmet verilen bölgede saha personelinin, hizmetin aksamaması için sürekli bulunmasını ya da hemen o bölgeye erişebilir yerde olmalarını denetlemek de saha operasyon yöneticisi sorumlulukları arasındadır. Saha operasyon yöneticisi görev tanımı içeriği genel olarak sıralanabilir;
- Saha operasyon ekibini ve operasyon sürecini takip etmek, yönetmek,
- Yönetimce önceden belirlenen hedefleri takip ederek istenilen seviyede tutmak, ekibin yeni hedeflerini belirleyerek rapor vermek,
- Belirli aralıklarla istatistiksel veriler oluşturarak durum değerlendirmesi yapmak,
- Yönetimci belirlenen operasyon bütçesini istenilen seviyede tutmak,
- Operasyon süreçlerinin raporlarının tutulmasını sağlamak, yapılan analizler ile aksaklıkların önüne geçmek,
- Mevcut ürün ya da hizmetlerin gelişimine katkı sağlamak,
- Saha içerisinde bulunan personel ve malzeme sayılarını kontrol etmek ve aksaklıklara karşı tedbir almak.
Saha Operasyon Yöneticisi Olmak İçin Hangi Eğitimleri Almak Gerekir?
Saha operasyon yöneticisi olmak için sektöre bağlı olarak farklı eğitimler almak gerekir. İşletme Bölümü mezunları ise birçok sektörde saha operasyon yöneticisi pozisyonunda görev alabilir. Diğer yandan Lojistik Yönetimi Bölümü gibi alanları başarı ile tamamlayan kişiler bu pozisyonda istihdam edilebilir. Eğitimin yanı sıra bu rolde çalışmak için tecrübe oldukça önemlidir.
Saha Operasyon Yöneticisi Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?
Saha operasyon yöneticisi nasıl olunur sorusunun cevabı lojistik ve yönetim konularında tecrübe kazanmaktan, eğitim almaktan geçer. Şirket sahasında; kargo, kurye, taşıma gibi sevkiyat işlerinden sorumlu saha yöneticisi olmak için tecrübe gerekir. Bunun dışında hangi alanda yöneticilik yapılacaksa o saha özelinde tecrübe kazanmak ve eğitim almak gerekir. Diğer yandan başarılı bir saha operasyon yöneticisi olmak için birtakım özelliklere ve becerilere sahip olmak gerekir. Saha operasyon yöneticisi olmak için gerekli özellikler şu şekilde sıralanabilir:
- Lojistik, tedarik, üretim ve personel yönetimi konularında ilgili sektörde eğitim almış olmak,
- Analitik düşünebilmek,
- Aksaklıklarda pratik çözümler üreterek, personel mağduriyetine ve iş aksaklığına engel olmak,
- İnsan ilişkileri ve iletişim konusunda iyi olmak,
- Yüksek tempoda çalışabilmek, esnek çalışma saatlerine uyum sağlayabilmek,
- Liderlik özelliği taşımak,
- Stres yönetimi ve problem çözme konusunda ihtisas sahibi olmak.
Saha Operasyon Yöneticisi İşe Alım Şartları Nelerdir?
İşverenler, saha operasyon yöneticisi pozisyonu için işe alım yaparken adayların bazı kriterleri karşılamasını talep eder. Sektöre ve firmaya bağlı olarak bu şartlar belli ölçüde farklılık gösterebilir. Saha operasyon yöneticisi için genel işe alım şartları şu şekilde sıralanabilir:
- Üniversitelerin ilgili lisans veya ön lisans programlarından mezun olmak,
- Operasyon süreçleri konusunda daha önce deneyim sahibi olmak,
- Planlama, organizasyon ve personel yönetimi konusunda bilgili ve tecrübeli olmak,
- MS Office programlarına hakim olmak,
- İşletme gereksinimlerine göre yabancı dil bilmek,
- Ehliyet sahibi olmak ve aktif araç kullanmak,
- Erkek adaylar için askerlik ile ilişiği bulunmamak.
Saha operasyon yöneticisi maaşı firmanın iş hacmine ve ücret politikasına bağlı olarak farklılık gösterir. Ayrıca kişinin nitelikleri ve tecrübe seviyesi maaş miktarını etkileyen unsurlar arasında yer alır. Bu pozisyonda çalışmak ve kariyerini bu şekilde ilerletmek isteyen kişiler, saha operasyon yöneticisi ilanları sayfasından araştırma yapabilir ve niteliklerine uygun ilanlara başvurabilirler. Diğer yandan Kariyer.net'in filtreleme seçenekleri ile adaylar il ve ilçe özelinde iş ilanlarını listeleyebilir. Örneğin; İstanbul'da bulunan veya çalışmak isteyen kişiler, İstanbul saha operasyon yöneticisi iş ilanları seçeneklerini inceleyebilir.