Saha Satış Danışmanı Nedir?

Saha Satış Danışmanı Ne Demek?

Saha satış danışmanı, belirli ürünleri tanıtmak ve satış süreçlerini yönetmekle görevlidir. Müşterileri bilgilendirme odaklı bir pozisyon olduğu için danışmanlık vasfıyla nitelenmiştir. Çeşitli standartlara sahip ürünler, satın alım ve kullanım yönünden farklı olabilir. Memnuniyet sağlanması için danışmanlık hizmetleri gerekir. Sorulara detaylı yanıtlar vermek, satış metotları keşfetmek, pazarlama stratejilerini uygulamak saha elemanının görevleridir. Kazanç hedeflerine ulaşılabilmesi, personellerin niteliğine de bağlıdır. Üretimden sonraki pazarlama sürecini doğru yöneterek firma tanınırlığı arttırılabilir. Saha personelinin etkili faaliyetleriyle müşteri memnuniyeti yükselir. Talebe uygun ürünlere ulaşmada yaşanan problemler, alım sonrasında izlenecek prosedürler, hizmete dair bilinmesi gerekenler saha satış danışmanı tarafından aktarılır. Müşteri karşısında firmayı temsil eden pozisyon, ürünlerin ulaşılabilirliğini ve satışını arttırma yönünde çalışır. Saha satış danışmanının ne iş yaptığını anlamak için görev ve sorumluluklarının incelenmesi gerekir.

Saha Satış Danışmanı Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Saha satış danışmanı görev tanımı, ürünleri tanıtmak ve müşterilerde yaratacakları etkiyi gözlemlemektir. Sektörlerin ortak terimlerinden olan saha, alıcıların bulunduğu yerdir. Saha faaliyetleri, AR-GE ve satış departmanı için önemlidir. Müşterileri tüketim alanında gözlemleyebilmek, ürünlerin plan şemalarına uygunluğunu test etmek, satışların geleceğine dönük tahminler yapabilmek saha personellerinin görev ve sorumlulukları arasında yer alır. Saha satış danışmanı, sorumlu tutulduğu bölgenin ürün ve hizmet taleplerini karşılar. Standartları korunurken farklı ihtiyaçlara cevap verebilecek konuma getirilen ürünler çeşitlilik gösterir. Tanımlanmış alıcı eğilimlerinden hareketle, ürünlerin uygun olduğu kitle veya kişiler tespit edilebilir. Saha personeli, birçok hizmetin ilgililere ulaşmasında rol oynar. Müşteri memnuniyetsizliklerini yakından gözlemlemek ve ihtiyaçlara hızlı çözüm sunabilmek açısından saha faaliyetleri gerçekleştirilir. Saha satış danışmanı ne iş yapar sorusuna genel olarak şu görevler yanıt olarak verilebilir:

  • Hedef kitleyi tanımlamak,
  • Ürün ve hizmetlerin alıcıya ulaşımını hızlandırmak,
  • Yeni projeler için veri tabanı oluşturmak,
  • Bireysel görüşmeler yapıp tüketici eğilimlerini tespit etmek,
  • Olumsuz dönütlerin şikayete dönüşmesini engellemek,
  • Müşterilerin firmayla iletişimde kalmasını sağlamak,
  • Olası müşterilere detaylı ürün tanıtımları yapmak,
  • Hizmet alanında firmanın yeterliklerini gözlemlemek,
  • Satış politikalarının belirlenmesini sağlamak.

Saha Satış Danışmanı Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Saha satış danışmanı nasıl olunur sorusunun cevabı sektörler arasında değişir. Bu pozisyonda çalışacak kişilerin en az lise mezunu olması istenebilir. Üniversitelerin ilgili ön lisans ve lisans bölümleri arasında ise Pazarlama, Mobilya ve İç Mekan Tasarımı, Moda Tasarım, Aşçılık (MYO), Et ve Ürünleri Teknolojisi, Bahçe Tarımı, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ve Otomotiv Teknolojisi gibi bölümler bulunabilir. Teknik detayları çok olan hizmetlerin tanıtımında akademik donanım gerekebilir. Sağlık ürünleri, elektronik eşyalar, endüstriyel ekipmanlar detaya sahiptir. Müşterilerin teknik konular hakkında doğru ve anlaşılır bilgilere ulaşabilmesi önemlidir. Saha satış danışmanı, tanıtmakla görevli olduğu ürün ve hizmetleri işbaşında tanıyabilir. Telekomünikasyon hizmetleri, gıda, giyim, ev eşyası pazarlamak için ürünlerin özelliklerine hakim olmak gerekir. Kullanıcıyı ilgilendiren detaylar, satış elemanında olması gereken donanımları belirler. Kurumsal satışlar için çoğunlukla belirli eğitim düzeyine sahip personeller tercih edilir. 

Saha Satış Danışmanı Olmak İçin Gereken Şartları Nelerdir?

Saha satış danışmanı, firmanın temsilcisi ve satış organıdır. Kişisel hatalar kurumsal itibarı etkileyeceğinden personellerin disiplinli olması ön koşuldur. Bilgili ve güvenilir bir kişi olmak, müşteride bırakılacak izlenim açısından gereklidir. Saha satış danışmanı problem çözme yeteneğiyle öne çıkar. Ürün veya müşteri kaynaklı sorunların çözülebileceği yönünde ikna edici olmalıdır. Müşteride memnuniyetsizliğe yol açabilecek davranışlardan kaçınmak, sabırlı olmak, ticari hedeflere uygun adımlar atabilmek önemlidir. Saha satış danışmanı ne demek sorusunu cevaplayan şartlar şu şekildedir:

  • Satış verilerini okuyabilmek,
  • Pazarlama yöntemlerini bilmek,
  • Sektörel terimlere hakim olmak,
  • Kurumsal veya bireysel düzeydeki ihtiyaçları gözlemleyebilmek,
  • Talep yoğunluğuna göre ürün ve hizmet yeterliklerini sorgulayabilmek,
  • Firma departmanlarıyla iletişimde kalabilmek,
  • Etkili iletişim becerilerine sahip olmak.

Saha Satış Danışmanı İşe Alım Şartları Nelerdir?

Saha satış danışmanı iş ilanları, kurumsal niteliklere sahip firmalar tarafından yayınlanır. Müşterilere ulaşmak, ilgili sorunları çözmek, danışmanlık desteğiyle ürün ve hizmetlerin kullanılabilirlik seviyesini arttırmak firmalara değer kazandırır. Satış danışmanları sahada veya mağazada faaliyet gösterebilir. Saha çalışanları ev, ofis, dükkan, atölye, fabrika gibi yerlere ziyaret gerçekleştirir. Pozisyonu ilgilendiren işe alım şartları seyahat, iletişim, bilgi faktörlerine odaklıdır. Etkili iletişim kurmak, satış departmanı için genel şartlardandır. İletişim kabiliyetinin bilgi donanımıyla desteklenmesi gerekir. Saha satış danışmanı nedir sorusunun yanıtları, mesleki yeterliklerle ilişkilidir. Saha personeli olmak için gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • İlgili bölümlerden mezun olmak,
  • Etkili iletişim becerilerine sahip olmak,
  • Tercihen deneyim sahibi olmak,
  • Ekip çalışmasına uyum sağlamak,
  • Şehir içi ve şehir dışı seyahatlere katılabilmek.
  • Ehliyet belgesine sahip olmak.

Erkek adayların askerlik görevini tamamlamış olması beklenebilir. Kariyer.net ile saha satış danışmanı iş ilanlarına ulaşılabilir. İş ilanlarında belirtilen şartların detaylı bir şekilde incelenmesi, en uygun iş ilanına ulaşma sürecinde adaylara avantaj sağlar.