Nedir?
İçindekiler
Servis mühendisi, çeşitli sektörlerde; bakım, kurulum, arıza tespiti, taşıma ve tamir gibi işleri yürüten ve bu alanlarda mühendislik eğitimi almış teknik personele verilen isimdir. Kurum ya da kuruluşlarda, iş koluna bağlı olarak teknik servis departmanlarında görev alırlar. Servis mühendisi, teknik servis elemanı ile karıştırılmamalıdır. Bu meslek grubu için en az ön lisans mezunu olmak ve gerekli staj eğitimini tamamlamış olmak gerekir. Özellikle otomotiv sektöründe, servis mühendisi pozisyonunda ciddi alımlar yapılmaktadır. Bu meslek grubu, otomotiv sektörünün dışında da geniş bir iş olanağına sahiptir. Mesleğe yönelik teknik ekipmana sahip ve bu ekipmanların kullanımını aldığı eğitimler ile daha verimli kullanan kişiler servis mühendisi nedir tanımını açıklayıcı niteliktedir. Bu alanda iş sahibi olabilmek için servis mühendisi ne iş yapar ve servis mühendisi görev tanımı nedir sorularının yanıtları bilinmelidir.
Servis mühendisi, çalıştığı firmanın ve bağlı bulunduğu departmanın sorumluluklarını yerine getirir. Örneğin; bir otomotiv sektörü servis mühendisi ile sağlık sektöründe görev alan servis mühendisinin yetkileri ve sorumlulukları farklı olacaktır. Bu durumda personeller, çalışılan meslek alanına uygun olarak ve teknik bilgiler ışığında görev alırlar. Ancak genel anlamda servis mühendisi görev ve sorumlulukları şunlardır:
Servis mühendisi olmak için üniversitelerin Makine, Elektrik-Elektronik veya Endüstri Mühendisliği bölümlerinden mezun olmak gerekir. Tabii bu mezuniyet, iş kolunun görev tanımına göre değişiklik gösterir. Eğer ilgi alanınız otomotiv sektörü ise bu alanda üniversitelerin dört yıllık bölümlerinden mezun olmanız gerekir. Medikal servis mühendisi olmak için sağlık alanlarına bağlı eğitim veren üniversitelerin dört yıllık bölümlerinden mezun olmak gerekir. Servis mühendisliği, birçok sektörde yapılabilir. Bu iş kolunu seçmek isteyenlerin, mutlaka ilgili alanlardan mezun olmaları gerekir.
Servis mühendisi olabilmek için mutlaka uygulamalı bir eğitim alınması gerekir. Alınan mesleki eğitimin teorik açısından da öğrenilmesi önem arz eder. Mühendislik iş kolu, genel olarak deneyim, beceri ve tecrübe isteyen bir koldur. İş alımı sırasında gerekli mezuniyet belgesinin yanında staj bilgileri de etkili olmaktadır. Servis mühendisi nasıl olunur sorusuna yanıt vermek için bu pozisyonda çalışmak isteyenlerin sahip olması gereken bazı niteliklerden bahsedilmelidir. Bu nitelikler şunlardır;
Servis mühendisi işe alım şartlarında ilk olarak eğitim faktörü ön plana çıkar. İşveren, görev alacak personelin mezuniyet durumunu ve eğitim gördüğü bölüme ait derslerdeki başarısını öğrenmek ister. Ayrıca mesleki alanda ne gibi tecrübelere sahip olduğunu da aldığı staj eğitim notundan anlar. Bunun dışında genel olarak işe alım şartları arasında şunlardan bahsedilebilir:
Servis mühendisi maaşları görev yapılacak kurumun özelliklerine, adayın eğitimine, tecrübesine ve niteliklerine göre değişiklik gösterir. Bu alanda genellikle özel sektörde iş alanı verildiği görülebilir. Sağlıktan otomotive farklı birçok alanda servis mühendisliği iş ilanlarına rastlanabilir. Bu görevi yerine getirmek için iş arayanlar Kariyer.net'te yer alan, servis mühendisi iş ilanları arasından ilgilendikleri ve bahsedilen şartları sağladıkları ilanlara başvuruda bulunabilirler. Ayrıca filtreleme özellikleri kullanılarak çalışılmak istenen şehre yönelik bir araştırma da yapılabilir. Örneğin; İstanbul'da çalışmak isteyen bir kişi, servis mühendisliği İstanbul iş ilanları arasından kendi şartlarına uygun olan bir ilana başvuruda bulunabilir.
Servis Mühendisi Mülakatları