Servis Şoförü Nedir?

Servis Şoförü Nedir?

Servis Şoförü Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Servis şoförü olmak istiyorsanız, öncelikle bir ehliyet kursuna gitmeniz gerekir. Kurslar esnasında; Motor, Trafik, İlk Yardım, Uygulamalı Sürüş Teknikleri gibi dersler verilir. Sonrasında ise mesleki yeterlilik eğitimlerine katılmalısınız. Mesleki yeterlilik eğitimlerinde; İnsan İlişkileri, Karayolları Yönetmeliği, Aracı Tanıma ve Yol Güvenliği Teknikleri gibi derslerle karşılaşırsınız.

Servis Şoförü Olma Şartları Nelerdir?

En az ilkokul mezunu olan kişiler, servis şoförü eğitimlerine başvurabilir. Ayrıca D Sınıfı Sürücü Belgesi ve SRC1, SRC2 Mesleki Yeterlilik Belgesi de bu süreçte adaylardan istenir. Okul servislerinde şoförlük yapabilmek için 26 yaşını tamamlamış olmak gerekir. Ayrıca kasten adam öldürme ve cinsel saldırı gibi suçlardan ceza almamış olmak gibi de önemli şartları bulunur.

Servis Şoförü Ne Demek?

Belirlenen bir güzergah üzerinden insanları işine ya da okuluna götüren kişiye servis şoförü denir. Servis şoförü; yük taşımacılığı yapmaz, sadece insan taşımacılığı yapmakla yükümlüdür.

Servis şoförü günlük belli bir rutin içerisinde insan taşımacılığı yapar. İnsanları iş ya da okula bıraktıktan sonra, akşam çıkış saatlerinde alarak yeniden evlerine bırakır. Okullar, fabrikalar ve büyük şirketler, genellikle servis şoförleri ile çalışır.

Servis Şoförü Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

İnsanları güvenli bir şekilde hedef noktaya taşımanın yanı sıra servis şoförünün başka görevleri de bulunur. Bu görevler ise şöyle sıralanabilir:

  • Kullanmakla yükümlü olduğu aracı trafik kurallarına uygun bir biçimde kullanmak,
  • Aracın, yolcuların güvenliğini koruyacak biçimde seyir etmesini sağlamak,
  • Aracın bakım ve onarım işlerini zamanında tamamlamak,
  • Hareket öncesinde aracın temiz olması için gerekli önlemleri almak,
  • Araçta meydana gelen arızayı kısa sürede onarmak ve onarılamayacak olan problemleri amirine bildirmek,
  • Yolcuları, belirlenen noktalardan zamanında alıp, hedef noktaya zamanında güvenle ulaştırmak,
  • Yağ, su, akü ve lastik gibi donanımların kontrollerini günlük olarak yapmak.