Sistem Test Mühendisi Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Sistem Test Mühendisi Ne Demek? 2. Sistem Test Mühendisi Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Sistem Test Mühendisi Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Sistem Test Mühendisi Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Sistem Test Mühendisi İşe Alım Şartları Nelerdir?Sistem Test Mühendisi Ne Demek?
Yazılım üretimi, işletme müşterilerine yönelik olarak yazılım uygulamaları geliştirmeye dayanır. Sistem test mühendisi, yazılım uygulamalarının kusur ve aksaklıklarını kontrol etmekten sorumlu olan kişidir. Sistem test mühendisi, test planı ve test stratejilerinin geliştirilmesine destek olan personeldir. Sistem test mühendisi görev tanımı içerisinde gereksinim analizi ve tasarım faaliyetlerinde gözden geçirme sorumlusu olarak görev almak, savunma sanayii alanında fonksiyonel testler, sistem ve kabul testleri için olası test senaryoları hazırlamak ve test planındaki faaliyetleri icra etmek gibi görevler bulunur. Hata takip ve raporlama faaliyetlerini yürütmek ve hata analizi yaparak hataların kaynağını ortaya çıkarmak, sistem test mühendislerinin temel görevleri arasında sıralanabilir.
Sistem Test Mühendisi Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Sistem test mühendisi ne iş yapar sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; bu pozisyonda çalışan kişiler, gerçekleştirdikleri çalışmalara yönelik araştırma yapar. Sistem test mühendisi sorumlulukları oldukça fazla olan ve uzmanlık gerektiren bir pozisyondur. Sistem test mühendisi görevleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Bir yazılım sisteminin ya da mobil uygulamanın kullanıcılara sunulmadan önce tasarlandığı gibi çalıştığından emin olmak için sistemi ya da uygulamayı test etmek.
- Yazılım geliştirme organizasyonu içerisinde kalite kontrol uzmanı görev ve sorumluluğunu taşımak.
- Gerekli durumlar oluşursa hatalı yazılımı reddetmek.
- Şirketin test bölümünde takım arkadaşları ile uyum içerisinde çalışmak.
- Üretimden önceki son kalite kontrol noktasında titiz, özverili ve detaylara özen gösteren bir personel olarak çalışmak.
- Temel bilgisayar programlama prensiplerini anlamak.
- Bilgisayar bilimlerine önem veren bir üniversite eğitimini güncel yazılım eğitimleri ile desteklemek.
- Test yöneticileri, bilgisayar ve yazılım mühendisleri ve teknik yazarlar ile uyum içerisinde çalışmak için iyi kişilerarası iletişim geliştirmek.
- Sistem test mühendisinin bulduğu hataları yöneten birçok otomatik yazılım uygulamasını kullanmayı bilmek.
- Yazılım uygulamasında bulunan tüm hataları izlemek, yönetmek ve raporlamaktan sorumlu olmak.
- Bağımsız test ortamını yönetmek ve yapılandırmak.
- Tüketiciler tarafından kullanılacak sistem konfigürasyonuna benzer bir ortam oluşturmaktan sorumlu olmak.
- Sistem veya uygulamanın tüm yönlerini test etmek için tasarlanmış özel test komut dosyaları oluşturmak.
- Pozitif ve negatif test döngü süreçlerini bilmek.
- Detaylı ve titiz bir test süreci uygulamak.
Sistem Test Mühendisi Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Sistem test mühendisi nasıl olunur sorusu pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. Genellikle sistem test mühendisleri, Yazılım Mühendisliği ya da Bilgisayar Mühendisliği gibi üniversitelerin 4 yıl eğitim veren lisans bölümlerinden mezun olanlardır. İyi bir sistem test mühendisi olmak için üniversitede Elektronik Haberleşme Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Yönetim Bilişim Sistemleri, Bilgisayar Bilimleri, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri bölümleri de okunabilir. Pek çok fırsat için endüstri ile ilgili eğitimler gerekebilir. Bu nedenle fizik, havacılık veya robotik eğitimleri işe alım sürecinde avantaj sağlayabilir. Programlama, C++, Java ve Python gibi programlama dilleri bilgisi oldukça önemlidir.
Sistem Test Mühendisi Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Sistem test mühendisleri, güçlü bilgisayar becerilerine ve bilgisayar donanımı ve yazılımı ile çalışma becerisine sahip olmalıdır. Programlama kodundaki sorunları belirlemek için programlama becerilerine ihtiyaçları vardır. Tasarım becerileri, sistem test mühendisleri için de önemlidir, çünkü farklı ürün türlerini test etmek için etkili yöntemler geliştirmeleri gerekir. Ayrıca test verilerini işlemek için güçlü analitik becerilere ihtiyaçları vardır. Sorun çözme becerileri önemlidir, çünkü yalnızca sorunları tanımlamaları değil, aynı zamanda bu sorunları düzeltmek için seçenekler sunmaları gerekir. Sistem test mühendisi olmak için gereken belli başlı şartlar bulunur. Genel olarak firmalar spesifik bir alanda verilen eğitimleri almış kişilere öncelik verebilmektedir. Aynı pozisyonda iş deneyimi sahibi olmak adaylara avantaj sağlayabilir. Adaylara belli bir işletim sistemi veya teknolojiye hâkim olma şartı koşulabilir. Çeşitli donanım ve yazılım alt birimlerinden oluşan son derece kompleks sistemlerin geliştirilmesinde görev almış olan adaylara öncelik verilebilir. Sistem test mühendisliği teknik bilgi ve donanım gerektiren ve titizlik isteyen bir meslektir. Bu mesleği başarı ile yürütebilmek için teknolojik gelişmelere çok hızlı bir şekilde adapte olmak, koordine olmak ve titiz bir çalışma yürütmek gereklidir. Yurt dışında görev alacak sistem test mühendislerinin iyi derecede yabancı dil bilmeleri gerekmektedir. Ayrıca yurt dışında geçerliliği olan bir diplomaya sahip olmaları istenebilir.
Sistem Test Mühendisi İşe Alım Şartları Nelerdir?
Sistem test mühendisi işe alım şartları firmaya bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Genel olarak sistem test mühendisinin esnek çalışma saatlerine uyum sağlayabilmesi, gerekli eğitimleri başarıyla tamamlamış olması, tercihen belirli bir süre deneyim edinmiş olması beklenir. Sistem test mühendisi maaşları şirkete, kişinin eğitim ve deneyimine bağlı olarak değişebilir. Java, Python, PHP ve HTML sunucu tarafı dillerini kullanarak web tabanlı uygulamalar üzerinde test yapabilmeleri için adaylardan bu yazılım dillerine hakim olmaları beklenebilir. Sistem test mühendisi olarak çalışmak isteyenler Kariyer.net aracılığıyla Sistem test mühendisi iş ilanları seçeneklerini inceleyerek başvuruda bulunabilirler.