Torna Freze Operatörü Nedir?
İÇİNDEKİLER
1. Torna Freze Operatörü Ne Demek? 2. Torna Freze Operatörü Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir? 3. Torna Freze Operatörü Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir? 4. Torna Freze Operatörü Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir? 5. Torna Freze Operatörü İşe Alım Şartları Nelerdir?Torna Freze Operatörü Ne Demek?
Torna freze operatörü nedir sorusuna; malzemeleri torna tezgahlarında işleyerek istenen ölçüye ve şekle getiren, bu tezgahların kontrolünü ve ayarını yapmaktan sorumlu olan çalışandır, şeklinde yanıt verilebilir. Torna freze operatörü ne iş yapar sorusunun yanıtı; düşey, yatay, üniversal, planya tipi, elektronik ve hidrolik kumandalı, imalat ve gövde tipi freze tezgahlarında çalışarak temel torna ve frezeleme işlemlerini yerine getirir, şeklinde olur. Torna freze operatörü iş tanımı ise operatörün görev ve sorumlulukları ile detaylı olarak açıklanabilir.
Torna Freze Operatörü Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Meslek hakkında bilgi sahibi olmak için öncelikle torna freze operatörü sorumlulukları bilinmelidir. Torna freze operatörü görevleri şu şekilde sıralanabilir:
- İş yerlerinde planlama, program ve iş organizasyonu yapmak,
- Görünüş çıkartıp geometrik çizimler yapmak,
- Ölçülendirme ve yüzey işlemlerinden sorumlu olmak,
- Temel el işlemlerini gerçekleştirmek,
- Kroki-perspektif ve yapım resimleri çizmek,
- Temel tornalama işlemlerini yerine getirmek,
- Delme ve vidalama yapmak,
- Temel frezeleme işlemlerini yapmak,
- Freze tezgahlarında hazırlık yapmak,
- Taşlama tezgahlarını ayarlamak ve kullanıma hazır hale getirmek,
- Bilgisayar üzerinde geometrik çizimler gerçekleştirmek,
- Bilgisayar üzerinde tanımlama yapmak ve özellik komutlarını kullanmak,
- Torna tezgahlarını ve kontrol panellerini kullanmak,
- Temel taşlama ve modelleme yapmak,
- CNC tornada programlama yapmak,
- CNC torna programlarını simülasyon ile kontrol ederek alın, silindirik ve konik tornalama işlemlerini programlayıp tornaya işlemek,
- CNC torna tezgahlarında delik delme, kanal açma, kavis tornalama, büyütme, programlama ve tornada işleme yapmak,
- Standart makine elemanlarının, dişli çarkların yapım resimlerini çizip okumak,
- Mesleki alandaki gelişme ve uygulamaları takip ederek uygulamak gibi işler torna freze sorumlulukları arasında yer alır.
Torna freze operatörü, mekanik bakım atölyelerindeki talaşlı imalat tezgahlarının operatörlüğünü de üstlenir.
Torna Freze Operatörü Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?
Torna freze operatörü nasıl olunur sorusu, endüstri meslek liselerinin ya da mesleki eğitim merkezlerinin; torna tesviye, makine veya elektrik bölümlerinden mezun olmak gerekir, şeklinde yanıtlanır. Meslek liselerinde hem teorik hem de pratik bilgi edinen kişiler, zorunlu stajında ve çalışma hayatında torna freze operatörlüğü konusunda uzmanlaşır. Ayrıca üniversitelerin ilgili ön lisans programlarından mezun olarak bu mesleği icra etmek mümkündür.
Torna freze operatörü, CNC torna tezgahlarında da görev yapabildiği için bilgisayar ve tasarım programları konusunda özel kurumlardan da eğitim alarak mesleki gelişimine katkı sağlayabilir.
Torna Freze Operatörü Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?
Bakım/kalıp birimlerinde görev alan torna freze operatörleri, pek çok sektörde iş imkanına sahiptir. Sektörlerin torna freze operatörü adayında aradığı başlıca özellikler şunlardır:
- Endüstri meslek liselerinin torna tesviye veya ilgili diğer bölümlerin birinden mezun olmak,
- Mesleki yeterlilik belgesine sahip olmak,
- Torna freze tezgahlarında bilgi ve tecrübe sahibi olmak,
- Torna freze işlemlerini gerçekleştirirken ilgili ölçüm aletlerini ileri derece kullanabilmek,
- Teknik resim okuyabilmek,
- MS Office programlarını temel düzeyde kullanabilmek,
- Geometrik ölçülendirme ve toleranslandırma konusunda konularında bilgi sahibi olmak,
- Ekip çalışmasına yatkın olmak,
- İletişim yeteneği kuvvetli olmak,
- Gürültülü çalışma ortamında çalışmaya elverişli olmak,
- Dikkatli ve özenli bir çalışma sergileyebilecek olmak.
Torna Freze Operatörü İşe Alım Şartları Nelerdir?
Torna freze operatörü, işletmelerin teknik birimlerinde görev alan ve mesleki beceriye ve tecrübeye sahip olan çalışandır. Pek çok iş yerinde torna freze operatörüne ihtiyaç duyulur ve bu pozisyon için adaylarda aranan birtakım kriterler bulunur. Bu kriterlerden biri kişilerin mutlaka torna ve frezeleme konusunda bir tecrübeye sahip olmasıdır. Bununla birlikte analitik düşünme, yüksek el becerisi, dikkati bir noktada yoğunlaştırabilme, göz koordinasyonu sağlayabilme gibi detaylar da torna freze operatörü işe alım şartları arasında bulunur. Torna freze operatörü, CNC torna tezgahlarında da görev yapar. Dolayısıyla bu adayların CNC torna, teknik makineler hakkında bilgi sahibi olma, teknik resim okuyabilme, tasarım programlarını kullanabilme becerilerine sahip olması beklenir. Operatörler; kesici aletleri ve cihazları, mikrometre, kumpas, mastarlar ve ibreli ölçü aletleri gibi ölçme ve kontrol cihazlarını iyi ve dikkatli kullanabilmelidir. Torna freze operatörü, bakım veya kalıp birimleri içerisinde başka operatör, teknisyen veya teknikerler ile birlikte çalışır. Dolayısıyla torna freze operatörünün takım çalışmasına yatkın olması gerekir. Torna freze operatörü, vardiyalı olarak çalışabilir. Aynı zamanda operatörlerin fazla mesai yapması gerekebilir. Yoğun çalışma temposuna ayak uydurabilmek, işe alım koşulları arasında görülür. Sıklıkla özel sektörde çalışan torna freze operatörleri, büyük veya küçük ölçekli endüstri işletmelerinin atölyelerinde çalışabileceği gibi kendi iş yerlerini de açabilirler. Torna freze operatörü maaşları; operatörlerin teknik bilgisine, iş tecrübesine, mesleki program ve tasarım becerilerine, iş yerinin ücret politikasına göre farklılık gösterebilir. Bununla birlikte operatörlerin yaptıkları mesai çalışmaları da maaşlarına yansır. Adaylar, çeşitli sektörlerden pek çok farklı firma tarafından yayınlanan torna freze operatörü iş ilanları seçeneklerine Kariyer.net üzerinden ulaşılabilir ve başvuru yapabilirler.