Yönetici Adayı Nedir?

Yönetici Adayı Ne Demek?

Yönetici adayı nedir sorusu, yönetici olmak isteyen kişilerce sıklıkla sorulan bir soru olmakla birlikte işverenler tarafından ilan metinlerinde yer alan bir istihdam alanı olarak da bilinmektedir. Yönetici adayı eleman/müdür statüsünde çalışanların, sahip oldukları meslek alanında yükselmeleri noktasında önemli bir aşamadır. Yöneticilik statüsünden bir önceki aşama olarak belirlenmiştir. Bu sebeple yönetici asistanı kimdir sorusunu cevaplayabilmek için yönetici adayının görev ve sorumlulukları çerçevesinde ne iş yaptığını açıklamak gerekir.

Yönetici Adayı Ne İş Yapar, Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Yönetici adayı pozisyonu, müdürlük statüsünde istihdam edilen kişiler ve yöneticilerden bir adım önceki görev olarak ifade edilebilir. Yöneticilik statüsünün imza ve yönetme yetkisinin bir kısmını elinde bulunduran ve yöneticiye karşı sorumlu olan yönetici adayı, yönetici asistanı olarak da görevlendirilmektedir. İlgili pozisyonda istihdam edilen kişilerin, bir yönetici olmak için sahip olması gereken yetkinlikleri kazanacağı şekilde iş tanımı yapılmakta ve gerekli işlerde tecrübe kazanarak yetki devrine müsait konuma gelmesi amaçlanmaktadır. Yönetici adayı ne iş yapar sorusunun cevabı, istihdam edecek olan şirketin çalışma alanı ve iş tanımına göre farklılık gösterebilir. Yönetici adayları kurumdaki tüm işleyişi, yönetim sürecini öğrenmek amacıyla işverenler tarafından tüm departmanlarda görevlendirilebilirler. Yönetici adaylığı pozisyonu genelde bir üretim ve satış faaliyeti yürüten şirket vb. kurumlarda yer alırken, bankalarda da yönetici adaylığı pozisyonu bulunmaktadır. Buna ek olarak kurumların yürüttükleri proje özelinde de yönetici adayı talebinde bulunulabilmektedir. Örnek olarak, bir bankada kredi yöneticisi olmak amacıyla istihdam edilmek isteyen kişinin ilk etapta kredi yönetici asistanı olarak istihdam edilmesi ve kredilendirmeye dair tüm süreçlerde yetkin kılınması gerekmektedir.

Yönetici adayı sorumlulukları arasında ilk olarak, yönetici olmak için gerekli olan bilgi birikimini sağlamak yer alacaktır. İlgili bilgi birikimini edinmeye ek olarak , yönetici adayının, görev ve sorumluluklarını belirli bir oranda üstlenerek yöneticinin iş yükünü azaltmak, yöneticinin müdahil olduğu toplantılara katılarak gerekli notları tutup yöneticiye rapor sunmak da belirtilebilir. Ayrıca görev tanımına göre esneklik gösterebilmekle birlikte çalışanların puantajlarını yapmak, çalışan ve yönetici arasında köprü görevi üstlenmek, çalışma alanında gelen talep ve istekleri değerlendirip sorunlara çözüm üretebiliyor olmak da diğer sorumluluklar arasında ifade edilmelidir.

Yönetici Adayı Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Yönetici adaylığı, başvuru gerçekleştirilecek olan iş alanına göre farklı eğitimleri gerektirmektedir. Müdürlük statüsünün bir alt istihdam alanı olan yönetici adaylığı, kurumsal yapılanmada önemli bir adım olarak nitelendirilebilir. İlgili alanda istihdam edilmek için spesifik bir bölümde eğitim görme şartı aranmamaktadır. Ancak kurumlar ve sektörler göz önünde bulundurulduğu taktirde İşletme/İktisat, Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, İşletme Mühendisliği , Makine Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve Halkla İlişkiler gibi bölümler işverenlerce tercih sebebi olabilmektedir. Buna ek olarak Büro ve Belge Yönetimi Bölümü de tercih sebebi olabilecektir. Bunların yanı sıra sertifikalar da şirket talebi dikkate alınarak değerlendirilen eğitim belgeleri arasındadır.

Yönetici Adayı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Yönetici adayı nasıl olunur sorusuna gerek eğitim temelinde gerekse sahip olunması gereken sorumluluklar açıklanarak cevap verilebilir. Yönetici adayı ne demek sorusunun cevabı olarak ise genel bir çerçevede, yöneticinin iş yükünü belirli oranda üstlenerek yöneticiyi asiste eden kişi ifadeleri kullanılabilir. Bu tanımlardan hareketle yönetici adayı olmak için gereken şartların incelenmesi doğru olur. Yönetici olmak için ilk olarak yönetici adayı iş ilanlarına ulaşılması gerekmektedir. İş başvurusunda yer alan şartların incelenerek eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi önem arz etmektedir. Başvuru evrakları eksiksiz olarak iletildikten sonra, sunulan evrakların yeterli görülmesi durumunda kişiler mülakata çağırılır. İlgili evraklar içerisinde öncelikle lisans, mevcut ise yüksek lisans ve doktora diplomaları, yabancı dil bilgisi, alan özelinde uzmanlık gerektiren sertifikalar gerekli görülür. Bu evraklarla yapılan başvurular sonrasında kurumların işe alım süreçlerine göre mülakatlar yapılması mümkündür. Yönetici adayı mülakat soruları genel olarak başvuru yapılan kurumun sektörel özelliklerine, adayın eğitim bilgisine göre belirlenecektir. Yönetici adayı mülakatı sürecinden önce, şirketin çalışma yapısına bağlı olarak yazılı sınav da gerçekleştirilebilir. Bu durumda yönetici adayı sınav soruları yine aynı kapsamda olacaktır.

İlgili mesleki gerekliliklerin yanı sıra yönetici olmak için gereken şartlar arasında kişisel gereklilikler de bulunmaktadır. Bir yönetici adayında bulunması gereken, eğitim özelliklerinin yanı sıra kişisel özellikleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • Yöneticilik/liderlik kabiliyetine sahip olmak.
  • Öğrenmeye açık, araştırmacı bir yapıda olmak.
  • Yöneticinin iş planını yapabilmek ve yönetici sorumluluklarını üstlenebilmek.
  • Çalışanlarla empati temelinde iletişim kurabilmek.
  • Temsil yeteneğine sahip olmak.
  • Kriz durumlarında çözüm üretebilmek.
  • Ekip çalışmasına, kişilerarası iletişim sürecinde başarıya yatkın olmak.

Yönetici Adayı İşe Alım Şartları Nelerdir?

Yönetici adayı olmak için gerekli kişisel özelliklere ve eğitim yeterliliğine sahip olan ve bu durumu evraklar ile destekleyen kişinin yönetici adayı özelliklerine sahip olduğu yapılan mülakat ile tespit edilir. Başvuru yapılan kurumun işe alım politikasına bağlı olarak ilgili mülakatı başarı ile tamamlayan kişi, işe alınmaya hak kazanacaktır. İlgili iş tanımında net bir yönetici aday maaşı tespit edilememekle birlikte bu bilgi görev yapılacak kurumun özellikleri, kapasitesi ile adayın eğitim durumu ve tecrübesine bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Bu pozisyonda görev almak isteyenler Kariyer.net sitesinde yer alan yönetici adayı iş ilanları seçeneklerini değerlendirerek, kariyerlerine yönelik önemli bir adım atabilirler.

ORTALAMA MAAŞ Detayları Gör
20.390 / Aylık
605 kişinin ortalama maaşıdır.