Hakkâri'nin merkezinde konumlanan Hakkâri Üniversitesi, 2008 yılında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesinde kurulan bazı fakülteleri bünyesine katarak eğitim hayatına başlayan devlet üniversitesidir. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden devredilen Çölemerik Meslek Yüksekokulu, Yüksekova Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Hakkâri Üniversitesi bünyesinde eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. Hakkâri Üniversitesi Eğitim Fakültesi, kuruluş sürecinde Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından devredilirken, 2011 yılında Hakkâri Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Hakkâri Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi kurulmuştur. Kuruluş sürecinden sonra rektörlüğe bağlı olarak Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü üniversite bünyesine katılmıştır. 2008 yılında farklı üniversiteden alınan iki fakülteyle eğitim vermeye başlayan Hakkâri Üniversitesi'nde bugün 6 fakülte, 1 yüksekokul, 3 enstitü, 3 meslek yüksekokulu ve 8 araştırma ve uygulama merkezi bulunmaktadır.
Üniversite bünyesinde bulunan 3 meslek yüksekokulu, Hakkari'nin farklı bölgelerinde yer almaktadır. İki yüksekokul Merkez ilçede yer alırken, diğeri Yüksekova ilçesinde yer almaktadır. Fakültelerin tamamı ise Hakkâri Merkez'de konumlanmaktadır. Hakkâri Üniversitesi'nin vizyonu; bölgesel kalkınmayı destekleyip, yerel özelliklerini yitirmeden evrensel değerleri yakalayan bir üniversite olmaktır. Hakkâri Üniversitesi misyonu ise çağdaş, sorgulayan ve araştıran, dünyadaki ilerlemeyi yakından takip eden, bireylere ve topluma faydalı, bölgenin coğrafi potansiyelini farkında olan, bu coğrafyaya ve dünyaya katkı sağlamayı hedef edinen bireyler yetiştirmektir.
Örgün öğretim ve ikinci öğretim olarak seçenekler sunan Hakkâri Üniversitesi'nde, 6 fakülte bulunmaktadır. Öğrenciler tarafından en fazla tercih edilen Eğitim ve İlahiyat Fakültelerinin haricinde üniversitede İktisadi İdari Bilimler ve Mühendislik Fakülteleri de çok tercih edilen bölümleri bünyesinde barındırmaktadır. Sağlık Bilimleri Fakültesi sağlık alanında eğitim vermektedir. Hakkâri Üniversitesi Tıp Fakültesi bulunmamaktadır. Eğitim Fakültesi bulunan yabancı dil alanında eğitim veren Yabancı Diller Eğitimi Bölümü bünyesinde Hakkâri Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği ve Almanca Öğretmenliği programı bulunmaktadır. Hakkâri Üniversitesi bölümleri ve bu bölümlerin bağlı olduğu fakülteler aşağıdaki listede sıralanmıştır:
- Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü
- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bölümü
- Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümü
- Fransızca Öğretmenliği Bölümü
- İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümü
- İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümü
- Sınıf Öğretmenliği Bölümü
- Resim İş Öğretmenliği Bölümü
- Türkçe Öğretmenliği Bölümü
- İktisat Bölümü
- İşletme Bölümü
- Maliye Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Temel İslam Bilimleri Bölümü
- Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü
- İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü
- İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Eğitimi Bölümü
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Gıda Mühendisliği Bölümü
- İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Kimya Mühendisliği Bölümü
- Makine Mühendisliği Bölümü
- Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü
- Acil Yardım ve Afet Yönetimi
- Beslenme ve Diyetetik
- Çocuk Gelişimi
- Ebelik
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
- Hemşirelik
Hakkâri Üniversitesi, lisans ve yüksek lisans dışında 2 yıllık bölümler olarak da bilinen programlarda ön lisans eğitimi de vermektedir. Ön lisans mezunu olan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı'na girerek eğitimlerini fakültelerde devam ettirebilirler. Üniversite, sağlık hizmetleri alanında eğitim veren bölümleri bünyesinde barındıran Hakkâri Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu da dahil olmak üzere akademik birimleri içerisinde 3 tane meslek yüksekokuluna sahiptir. Hakkâri Üniversitesi ön lisans bölümlerinin tamamı aşağıdaki listede verilmiştir:
- Bilgisayar Programcılığı Bölümü
- Büyük ve Küçük Baş Hayvan Yetiştiriciliği Bölümü
- Bitki Koruma Bölümü
- Bahçe Tarımı Bölümü
- Elektrik Bölümü
- Elektrik Enerjisi Üretim, İletim ve Dağıtımı Bölümü
- Elektronik Haberleşme Teknolojisi Bölümü
- Elektronik Teknolojisi Bölümü
- Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi Bölümü
- Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
- Geleneksel El Sanatları Bölümü
- İnşaat Teknolojisi Bölümü
- Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümü
- Laborant ve Veteriner Sağlık Bölümü
- Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü
- Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü
- Harita ve Kadastro Bölümü
- Organik Tarım Bölümü
- Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Bölümü
- Gaz ve Tesisat Teknolojisi Bölümü
- Gıda Teknolojisi Bölümü
- Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümü
- Posta Hizmetleri Bölümü
- Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Bölümü
- İşletme Yönetimi Bölümü
- Lojistik Bölümü
- Çocuk Gelişimi Bölümü
- Fizyoterapi Bölümü
- Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Bölümü
- Çevre Sağlığı Bölümü
- İlk ve Acil Yardım Bölümü
- Diyaliz Bölümü
- Anestezi Bölümü
- Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü
- Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü
Hakkâri Üniversitesi lisans mezunu öğrencilerine akademik kariyer imkanı tanımaktadır. Lisans bölümlerinden mezun olan öğrenciler akademisyen olmak, akademik kariyerlerini ilerletmek ya da alanlarında uzmanlaşmak istediklerinde Hakkâri Üniversitesi Yüksek Lisans eğitimine katılabilmektedirler. Programlara dahil olmak isteyen öğrenciler, Hakkâri Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'ne Tezli ve Tezsiz seçenekleri bulunan programlara başvurularını gerçekleştirebilirler. Hakkâri Üniversitesi bünyesinde sadece tek enstitü bulunmaktadır; ancak bu enstitüde çeşitli anabilim dallarında, disiplinlerarası eğitim verilmektedir. Hakkâri Üniversitesi Yüksek Lisans programları aşağıda listelenmiştir:
- Biyoloji (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Fizik (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- İnşaat Mühendisliği (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- İşletme (Tezli- Tezli İÖ- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Makine Mühendisliği (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Maliye (Tezli- Tezli İÖ- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (Tezli- Tezli İÖ- Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Temel İslam Bilimleri (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- İngiliz Dili Eğitimi (Tezli Yüksek Lisans Programı)
- Zootekni (Tezli Yüksek Lisans Programı)
Hakkâri Üniversitesi'nde açık öğretim fakültesi ve açık öğretim bölümü bulunmamaktadır. Üniversite kendi bünyesi altında verdiği derslerde gerekli ekipmana ve donanıma sahiptir. Bu kapsamda açık öğretim uygulaması yapmadan eğitim-öğretim faaliyetleri sürdürülmektedir. Üniversitede, Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde eğitimler gerçekleştirilmektedir. Mevcut öğrencilerinin ve akademisyenlerinin uzaktan eğitim sistemi içerisinde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmesini planlayan Hakkâri Üniversitesi ayrıca yeni öğrencilerinin de sisteme uyum sağlaması için gerekli bilgilendirmeyi merkez vasıtasıyla gerçekleştirmektedir. Altyapısında online eğitim yöntemini barındıran Hakkâri Üniversitesi eğitim birimlerinde yeterli bilgi-işlem kapasitesini sahiptir.
Hakkâri Üniversitesi taban puanları ve sıralamaları tüm üniversiteler gibi her yıl tercih yapan öğrencilerin yoğunluğu ve tercihlerine göre değişim göstermektedir. Hakkâri Üniversitesi bölümlerini tercih listesine eklemek isteyen aday öğrenciler, son birkaç yılın taban puanlarına ve sıralamalarına göz atabilirler. Yerleştirmelerde taban puanlardan çok sıralamaların belirleyici olduğu unutulmamalıdır. Dolayısıyla öğrenciler tercihlerini yaparken, hedefledikleri ve tercih etmek istedikleri üniversitelerin ilgili bölümlerine yerleşen öğrencilerin yerleştikleri sıralamaları baz almalıdırlar. Puanlar her yıl ÖSYM tarafından yayınlanan tercih kılavuzunda yer almaktadır.
Hakkâri Üniversitesi bünyesinde Uluslararası Öğrenci Kurum Koordinatörlüğü'nü barındırmakta, ön lisans ve lisans düzeyinde yurt dışından öğrenci başvurularını kabul etmektedir. YÖK kararı ile ülkemizde ön lisans ve lisans eğitimi alabilmek için yabancı öğrencilerin bir ortaöğretim kurumundan mezun olması ve üniversiteler tarafından belirlenen bazı sınav ve puanlara sahip olması gerekmektedir. Hakkâri Üniversitesi bölümleri, başvuru yapılacak akademik birime bağlı olarak aday öğrencinin girdiği ve geçer puan aldığı sınav belgesini istemektedir. YÖS (Yurt dışından Kabul Edilecek Ön lisans ve Lisans Öğrencileri İçin Yükseköğretime Geçiş ve Yerleştirme Sınavı) sonucunu resmi olarak belgeleyemeyen ya da geçer not alamayan öğrencilerin başvurusu geçersiz olur ve üniversite tarafından kabul edilmez. Yabancı aday öğrenciler, lise mezuniyet belgelerini ya da diplomalarını üniversite yönetimine sunmalılardır. Bu belgelerin yabancı dilde olması durumunda ise noter tarafından onaylı Türkçe tercümeleri üniversite tarafından istenmektedir. Hakkâri Üniversitesi, yabancı öğrenci kabul şartlarını her yıl eğitim dönemi başında ilan eder ve dönem içinde bu şartları değiştirme ya da yenileme hakkını saklı tutar. Bu nedenle aday öğrenciler, yabancı öğrenci yönergesini takip etmelidirler.
Hakkâri Üniversitesi, öğrencilere yatay geçiş imkânı da vermektedir. Hakkâri Üniversitesi yatay geçiş başvuru koşulları ve kontenjanları her yarıyıl eğitim döneminden önce üniversite tarafından duyurulmaktadır. Yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler üniversitenin ilgili duyurularını takip edebilirler.
Hakkâri Üniversitesi mezunları, mezun oldukları bölümlerle ilgili alanlarda pek çok iş imkanına sahiptirler. Üniversite, staj imkanları ile öğrencilerin iş hayatına adaptasyonlarını destekleyerek, öğrencilerin kendilerini yetiştirmelerinin önünü açmaktadır. Hakkâri Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Yüksekokulu'na bağlı bölümlerden mezun olanlar; sağlık alanında, kamu ve özel sektörde istihdam edilebilmektedir. Eğitim fakültesi bünyesinde bulunan Hakkâri Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği bölümünden mezun olan öğretmen adayları yeterli KPSS puanına sahip olduklarında, yapılacak atamalarda istihdam edilebilirler. Aynı zamanda kamuya atanması yüksek olan bölümlerden biri olan Hakkâri Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği mezunlarının matematik öğretmenliği olarak özel sektörde de iş bulma olanağı yüksektir. Ön lisans bölümü olan iki yıllık Bilgisayar Programcılığı bölümünden mezun olan öğrenciler yazılım, kodlama ve bilgisayar teknikeri alanlarında iş bulabilirler. Hem yazılım hem de donanım eğitiminin bir arada verildiği bölümden mezun olan öğrenciler, birden fazla yetkinliğe sahip olabilirler. Hakkâri Üniversitesi Meslek Yüksekokulu mezunları mesleki branşları doğrultusunda tarım, sanayi, teknoloji ve üretimin her alanında istihdam olanağına sahip olabilirler. İktisadi ve İdari Bilimler fakültesinde bulunan İşletme bölümü mezunları pek çok farklı alanda iş imkanına sahip olabilmenin yanında kendi girişimlerini planlayabilirler. Günümüzün yükselen değerlerinden biri olan girişimcilik alanı İşletme Bölümü mezunlarının oldukça fazla tercih ettikleri bir gelecek planıdır. Yine aynı fakülte bünyesinde bulunan Uluslararası İlişkiler ve Kamu Yönetimi mezunları hem özel sektörde yöneticilik pozisyonlarında hem de kamuda yerel yönetimlerde yer alabilir, bu doğrultuda istihdam sağlayabilirler. Mühendislik Fakültesi mezunları, gelişmekte olan Hakkâri'nin sanayi, tarım ve teknoloji gibi iş sahalarında staj ve iş imkanlarına sahip olabilirler. Hakkâri Üniversitesi mezunları da diğer mezunlar gibi Kariyer.net'in iş ilanları sayfasını inceleyebilirler. Geleceği konusunda kararsız olan aday öğrenciler, Kariyer.net tarafından hazırlanan pozisyon rehberi sayfasına göz atarak meslekler konusunda bilgi sahibi olabilirler.
Üniversiteler | Bölümler | Puan Türü | Kontenjan | Taban Puan | Başarı Sırası |
---|
Aşağıdaki veriler, Hakkâri Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.