Üniversitenin taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2023 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
150 yılı aşan bir geçmişe sahip, ülkemizin köklü devlet üniversitelerinden olan Boğaziçi Üniversitesi, eğitim düzeyi, akademik kadrosu ve kurum kültürü ile dünyanın en seçkin üniversiteleri arasında yerini almıştır. Boğaziçi Üniversitesi, sadece ülkemizde değil dünya genelinde başarısı ile kendini kanıtlamış ve bilinirliğe sahip bir üniversitedir.
Yüksek eğitim kalitesi, sosyal imkanları, kütüphaneleri, öğrenci kulüpleri, geniş akademik kadrosu ve öğrenciler için gereken tüm fiziki imkanlara sahip kampüsleri ile Boğaziçi Üniversitesi özel mi sorusunu akıllara getirse de Boğaziçi Üniversitesi ücretsiz eğitim sunan bir devlet üniversitesidir.
Boğaziçi Üniversitesi mezunları gerek edindikleri yüksek akademik bilgi gerekse de sosyal becerilerini üst düzeye çıkaran imkanlara sahip olmaları sayesinde; bilim dünyasında, sanat dünyasında, iş hayatında, devlet kademelerinde, akademide, özel sektörde, eğitim kurumlarında, sağlık sektöründe, bilişim ve yazılım şirketlerinde, medya ve basın kurumlarında, teknik alanlarda ve özetle her sektörde önemli roller üstlenebilmektedirler.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörDört yıllık lise eğitimini tamamladıktan sonra, üniversiteye gidebilmek için Yükseköğretim Kurumları Sınavına girmeye hak kazanırsın. Üniversite ve bölüm tercihlerini bu sınavda alacağın puanlara göre yapacağını unutmamalısın. Yerleştirme sürecinde şehir ve bölüm seçtikten sonra üniversite kararını vermen gerekir. Burada dikkat etmen gereken iki nokta bulunur. Bunlardan birincisi senin merkezi yerleştirme sınavında aldığın puan, ikincisi ise okumak istediğin üniversite ve bölümün taban puanıdır. Bu iki veri birbirine ne kadar yakın ise istediğin üniversite ve bölümde okuma ihtimalin o kadar yüksek olur. Bu yüzden Boğaziçi Üniversitesinde okumak istiyorsan, Boğaziçi Üniversitesi taban puanları bilgisini öğrenmen gerekir. Bu bilgilere ve çok daha fazlasına Boğaziçi Üniversitesi sayfasından kolayca ulaşabilirsin.
Bir üniversite ya da bölüme en düşük puan ile yerleşen öğrencinin puanını belirten taban puanı bilgileri her sene değişir. Çünkü üniversite ve bölümlere en son sırada yerleşen öğrencilerin aldıkları puan her sene birbirinden farklı olur. İleride makine mühendisi olmak gibi hayalin var ise makine mühendisliği bölümü senin için uygun bir tercih olabilir. Ancak tercihini yapmadan önce bu bölümün taban puanlarına üniversiteler bazında göz atman senin yararına olacaktır.
Üniversitelerin taban ve tavan puanları birbirinden farklılık gösterebileceği gibi, aynı üniversitede farklı bölümlerin taban ve tavan puanları da değişkenlik gösterebilir. Diğer bir deyişle, Boğaziçi Üniversitesi tercih puanları bilgisinde mühendislik fakültesi ile fen edebiyat fakültesi için farklılık oluşabilir. Dolayısıyla makine mühendisliği bölümü ile çevre bilim bölümü taban puanları da birbirinden farklıdır. Bu yüzden tercih yapmadan önce iyi bir araştırma ve planlama yapman gerekir. Okumak istediğin üniversite ve bölümün önceki yıl en son kaç puandan öğrenci aldığını araştırmalısın. Bu şekilde bir Boğaziçi Üniversitesi puanları araştırması yaparak aldığın puana daha uygun bir bölüm seçebilirsin.
İstanbul’un merkezinde bir eğitim köprüsü görevi yürüten Boğaziçi Üniversitesi sıralama listesi ve taban puanlarına her yıl yayımlanan tercih kılavuzlarından ulaşabilirsin. Ancak bundan önce yapman gereken şey ileride ne olmak istediğine karar vermek olmalıdır. Bu konuda detaylı bir araştırma yapmak senin için iyi bir başlangıç yapabilirsin Ek olarak, ilgi duyduğun üniversite ve bölümlerde okumaya hak kazanan öğrencilerin, önceki yıl düzenlenen YKS’de kaç puan aldıklarını ve o bölüme en düşük kaç puan ile kayıt yaptırdıklarını incelemeyi unutmamalısın. Eğer bölüm konusunda hala karar veremediysen Kariyer.net tarafından senin için hazırlanan bölümler sayfasına göz atabilirsin.
Devlet veya vakıf üniversitesi ayrımı olmaksızın, tüm yükseköğretim kurumlarının başarı sıralamasını en son düzenlenen YKS’de o üniversite ve bölümü kazanan öğrenciler belirler. Söz konusu sıralama, ilgili üniversite ve bölümü tercih eden ve kesin kayıt yaptıran öğrencilerin elde ettikleri derecelere göre düzenlenir. Boğaziçi Üniversitesi başarı sıralaması da bu üniversiteyi kazanan adayların puan ve derecelerine göre her sene yenilenir. Buradan da anlaşılacağı üzere makine mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği ya da kimya mühendisliği gibi yüksek puanlı bölümlerin başarı sıralaması oldukça yüksektir. Ancak bu bilgiyi Boğaziçi Üniversitesi taban puanları ile birlikte ele alman gerekir.
Eğer bu bölümler dışında bir kariyer hedefin varsa, o bölüme ait puanları da araştırman gerekir. Üniversitenin sıralama bilgisine göz attıktan sonra, belki ikinci öğretim ya da uzaktan öğretim olanaklarını incelemek istersin. Çünkü aynı bölümün ikinci öğretim ve uzaktan öğretim programlarının başarı sıralaması daha düşüktür. Ancak unutulmaması gerekir ki, her bölümün ikinci öğretim ya da uzaktan öğretim gibi programları bulunmaz. Senin YKS’de elde etmiş olduğun başarı sıralaması, okumak istediğin üniversite ve bölümün başarı sıralamasına ne kadar yakın ise yerleşme ihtimalin o kadar yüksektir.
Tercih dönemi her zaman için zorlu olmuştur. Aday öğrenciler için üniversite sınavı tamamlandıktan sonra, gayri resmi olarak tercih dönemine girmiş olur. Resmi olarak tercih döneminin başlaması için, sınav sonuçlarının kesin bilgilerinin açıklanması beklenir. Bu süreç de sınavdan yaklaşık bir ay sonrayı bulabilir. Sen de Türkiye’nin en köklü kurumlarından biri olan Boğaziçi Üniversitesinin kaliteli eğitim hizmetinden faydalanabilmek için fakülte ve bölümlerin taban puanları hakkında araştırma yapmalısın.
Boğaziçi Üniversitesi tercih listende var ise unutmamalısın ki, bölümlerinin başarı sıralaması ve taban puanı yıllara göre değişkenlik gösterebilir. Bu durum, şu örnekle açıklanabilir; Boğaziçi Üniversitesinin en yüksek puan ile öğrenci alan bölümlerinden olan makine mühendisliği bölümü, 2022 yılında, en düşük puan ile kabul ettiği öğrenciyi 531,646 puandan almıştır. Aynı bölüm, 2021 yılında ise, en düşük puan ile kabul ettiği öğrenciyi 487,144 puandan, 2020 yılında ise en düşük puan ile kabul ettiği öğrenciyi 530,405 puandan almıştır. Bu bölümün başarı sıralaması da taban puanlarında olduğu gibi her sene değişir.
Üniversitelerin yönetim kurulları her sene kabul edebilecekleri maksimum öğrenci sayısını belirler. Fakültelerin telifi ve rektörlük makamının onayı ile belirlenen bu sayı, yeni eğitim öğretim yılı için geçerli olacak kontenjan rakamını oluşturur. Kontenjan rakamları bu yüzden her sene değişiklik gösterebilir. Boğaziçi Üniversitesi kontenjan sayıları incelendiğinde, makine mühendisliği bölümü, 2022 ve 2021 yıllarında, 2’si okul birincisi olmak üzere 82 kişilik kontenjan açarken, 2020 yılında, 2’si okul birincisi olarak 72 kişilik kontenjan açmıştır. Eğitimine ülkemizin eşsiz eğitim kurumlarından biri olan Boğaziçi Üniversitesinde devam etmek istiyorsan Boğaziçi Üniversitesi taban puanlarını ve kontenjan bilgilerini araştırmaya başlayabilirsin.
Boğaziçi Üniversitesine giriş yapabilmek için gerekli olan taban puanları fakülte ve bölüm bazında değişiklik gösterir. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü 547,16431 puanı ile üniversitenin en yüksek taban puanına sahip programıdır. Elektrik-Elektronik, Endüstri ve Makine Mühendisliği üniversitenin bu alandaki diğer yüksek puanlı bölümleridir. Eşit ağırlık alanında çeşitli programlarda eğitim veren üniversitenin en yüksek taban puanını 514,17864 ile İşletme bölümü oluşturur. Felsefe ise 451,45776 puanı ile aynı alanda Boğaziçi Üniversitesinin en düşük taban puanına sahip bölümüdür....