Radyo ve Televizyon Programcılığı (MYO) Bölümü

Radyo ve Televizyon Programcılığı Bölümü Nedir?

Radyo ve televizyon programcılığı bölümü, öğrencilere medya kuruluşlarında çalışabilmeleri için gereken yetkinliği kazandırmak amacıyla eğitim veren bir ön lisans programıdır. Radyo ve televizyon programcılığı nedir sorusu, kamu veya özel medya kuruluşlarında görev almak isteyen öğrencilere televizyon ve radyo yayıncılığı, yapım ve yönetim, kamera tekniği gibi görsel ve işitsel alanlarda gerekli donanımı vererek bilgisiyle sektöre yararlı olacak kişiler yetiştirmeyi amaçlayan bir bölümdür şeklinde cevaplanabilir. 

Bu bölümde okumayı hedefleyen öğrencilerden, görsel - işitsel bilgilere hakim, medya dünyasına meraklı, yeni bilgilere açık, iletişim becerileri yüksek, esnek çalışma koşullarına ayak uydurabilecek bireyler olması beklenir.

Radyo ve Televizyon Programcılığı Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Radyo Televizyon Programcılığı bir önlisans programı olduğundan eğitim süresi 2 yıl, 4 dönem olarak belirtilir. Radyo ve Televizyon Programcılığı taban puanları başvurulan yıla ve üniversiteye göre değişiklik gösterebilir. Radyo ve Televizyon programcılığı puanları için başvurulan şehre göre de bir farklılık söz konusu olabilir. Üniversitelerin mezuniyet koşullarını yerine getiren adaylar, 120 AKTS olarak belirlenen öğrenim kredilerini tamamladıktan sonra mezun olmaya hak kazanırlar. Radyo ve Televizyon Programcılığı dgs ile geçiş imkanı sağlar.

Radyo ve Televizyon Programcılığı eğitimi genellikle lisans düzeyinde alınan bir programdır ve genellikle dört yıl sürmektedir. Bu süre zarfında öğrencilere, medya sektöründe gerekli olan bilgi, beceri ve deneyimleri kazandırmak için çeşitli dersler ve uygulamalı çalışmalar sunulur.  Radyo ve televizyon Programcılığı staj yerleri de genellikle medya, reklam ve yayıncılık şirketleridir.

Eğitimin ilk yıllarında, öğrenciler temel iletişim ve medya kavramlarına hakim olurlar. Medya tarihi, medya etiği ve iletişim teorileri gibi temel derslerin yanı sıra, görsel-işitsel üretim teknikleri ve yazılı iletişim becerileri de bu dönemde öğretilir. Öğrenciler, farklı departman veya üniversite tercihleri için Radyo ve Televizyon Programcılığı yatay geçiş bölümleri arasından seçimler yaparak becerilerini geliştirebilir.

İlerleyen yıllarda, öğrenciler daha spesifik konulara odaklanırlar. Radyo ve televizyon programcılığı dersleri alırlar ve bu alanda derinlemesine bilgi edinirler. Program formatları, yayın yönetimi, prodüksiyon süreçleri gibi konular detaylı olarak ele alınır. Ayrıca, staj ve uygulamalı projeler sayesinde öğrenciler, sektördeki profesyonellerle birlikte çalışma fırsatı bulurlar ve gerçek iş deneyimi kazanırlar.

Eğitim süresi boyunca, öğrenciler genellikle birçok proje ve grup çalışması yaparlar. Bu projeler, öğrencilerin yaratıcılıklarını geliştirmelerini, iletişim becerilerini artırmalarını ve medya sektöründeki pratik deneyimlerini pekiştirmelerini sağlar.

Radyo ve Televizyon Programcılığı Dersleri Nelerdir?

Bu bölümde eğitim gören öğrenciler, 2 yıl boyunca kamera, fotoğrafçılık, ses, kurgu, haber tekniği gibi alanlarda yetkinlik kazanacakları farklı dersler alırlar. Bölüm dersleri, üniversitelere göre farklılık gösterebilir. Öğrencilerin DGS ile Radyo ve Televizyon Programcılığı 4 yıllığa geçiş fırsatları üniversite şartlarına göre değişebilir. Ancak genel olarak bu bölümü tercih edecek adaylar şu derslerden sorumludur:

  • Radyo ve Televizyon Yayıncılığı
  • Kurgu Kuramı ve Teknikleri
  • Diksiyon ve Spikerlik
  • Görsel Estetik
  • Film ve Video Kültürü
  • Senaryo
  • Haber Toplama ve Yazma
  • Dijital Teknolojiler
  • Aydınlatma Estetiği
  • Film Eleştirisi 
  • Kitle İletişim Kuramları

Radyo ve Televizyon Programcılığı Mezunu Ne İş Yapar?

Radyo ve Televizyon Programcılığı mezunu ne iş yapar sorusu, kamu veya özel medya kuruluşlarında televizyon programı yapım ve yönetiminde, kamera önü veya arkasında, haber hazırlama veya sunma görevlerinde bulunabilir şeklinde cevaplanabilir. Bunun yanı sıra mezun olan bireyler, kurgu, ses ve renk düzenleme alanında hem televizyon kuruluşlarında hem de post prodüksiyon şirketlerinde görev alabilir. Ek olarak, Radyo ve Televizyon Programcılığı ne iş yapar sorusu, sinema ve dizi sektörünü içerecek şekilde de cevaplanabilir. Mezunlar, televizyon programlarında olduğu gibi dizi veya film setlerinde de çalışarak bu alanlarda kariyer yapmayı tercih edebilirler. Aynı zamanda, programdan mezun olan bireylerin, senaryo yazarlığı alanında kariyer yapma fırsatları da bulunabilir. 

Radyo ve Televizyon Programcılığı İş Olanakları Nelerdir?

Bölümden mezun olan bireyler için medya sektörünün farklı alanlarında iş olanakları bulunur. Radyo ve Televizyon Programcılığı mezunu 2 yıllık ne iş yapar sorusu, ön lisans mezunu radyo yayınlarında görev alabileceği gibi kameraman, sunucu, yönetmen, kurgu uzmanı, senarist, ışık şefi olarak kariyerini ilerletebilir şeklinde cevaplanabilir. Radyo ve Televizyon Programcılığı iş imkanları arasında, haber programı hazırlama veya sunma da yer alabilir.

 Bu bölümün mezunları, bir programın başlangıcından, yayınlanacağı aşamaya kadar çeşitli iş kollarında çalışabilirler. Mesleğinde belirli bir aşamaya gelmeyi başaran bireyler, radyo ve televizyon kuruluşlarında uzman veya editör olarak görev alabilirler. Seçilen mesleğe göre Radyo ve Televizyon Programcılığı maaşları da farklılık gösterebilir. Bu bölümden mezun olan bireyler, montaj kurgu uzmanı ilanlarını değerlendirerek televizyon sektöründe yer alabilir; post prodüksiyon şirketlerinde de iş bulabilirler. Alanında tecrübe sahibi olan bireyler, Kariyer.net üzerinden çeşitli medya gruplarındaki editör iş ilanlarına da ulaşabilirler. Bu bölümden mezun olan deneyimli ve deneyimsiz tüm adaylar Kariyer.net'i ziyaret ederek kendilerine uygun iş ilanlarına başvuruda bulunabilirler.

Radyo ve Televizyon Programcılığı mezunları, kariyerlerini çeşitli pozisyonlarda şekillendirme şansına sahiptirler. İletişim yetenekleri, yaratıcılıkları ve sektöre uyum becerileri sayesinde başarılı bir kariyere adım atabilir, sürekli gelişme kaydederek kariyerlerinin seyrini değiştirebilirler.

Sen de uygun olduğunu düşündüğün becerilerini, eğitiminle bir araya getirerek keyifli bir çalışma ortamına kavuşabilirsin.

Radyo ve Televizyon Programcılığı (MYO) Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Afyon Kocatepe ÜniversitesiRadyo ve Televizyon Programcılığı (2 Yıllık)TYT54258,658721,504,419
2Anadolu ÜniversitesiRadyo ve Televizyon Programcılığı (Açıköğretim) (Açıköğretim) (2 Yıllık)TYT1050248,643381,676,233
3Ankara Hacı Bayram Veli ÜniversitesiRadyo ve Televizyon Programcılığı (2 Yıllık)TYT74287,786181,048,473
4Ankara Müzik Ve Güzel Sanatlar ÜniversitesiRadyo ve Televizyon Programcılığı (2 Yıllık)TYT54325,23873603,348
5Atatürk ÜniversitesiRadyo ve Televizyon Programcılığı (Açıköğretim) (Açıköğretim) (2 Yıllık)TYT513245,930361,723,943

Radyo ve Televizyon Programcılığı (MYO) Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

İstanbul Aydın Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Radyo ve Televizyon Programcılığı (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Kameraman

Radyo ve Televizyon Programcılığı (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

10 bin+Toplam Kullanıcı
1. Medya
%12.96
2. Radyo - TV
%5.93
3. Basım - Yayın
%3.48
4. Eğitim
%3.14
5. Mağazacılık (Tekstil)
%2.45

Radyo ve Televizyon Programcılığı (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

Haberleşme
1. Satış
%10.46
2. Hizmet
%6.5
3. Haberleşme
%6.19
4. Reklam
%5.92
5. Eğitim
%4.63
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!