Çalışan bağlılığı ve motivasyonu konularında örnek uygulamalar yürüten Yiğit Akü’nün; şirket yapılanması, İK süreçleri ve gelecek dönemdeki projelerini Yiğit Akü Genel Müdür Yardımcısı Savaş Serkan Kıraçoğlu’ndan dinledik…

Yapılanmanız hakkında bilgi alabilir miyiz? Şu anda bünyenizde kaç kişi çalışıyor?

Yiğit Akü A.Ş, hızla gelişmekte olan ülkemizin güçlü yatırımcılarından biri olarak, 1976 yılında Ankara’da kurulmuştur. Bugün 40.000 m2 alana sahip üretim üssü niteliğindeki fabrikasında, en ileri teknolojiyi hayata geçirmektedir. Bu kapsamda yıllık 5.000.000 akü üretim kapasitesine sahiptir. Yiğit Akü A.Ş Yiğit Şirketler Grubu bünyesinde, Ankara Sincan Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan 3 fabrikası ile faaliyet göstermektedir. Bu fabrikalar; Starter Akü fabrikamız, Endüstriyel Akü fabrikamız ve Lityum İyon-Plastik Enjeksiyon üretimlerimizi yaptığımız fabrikalarımızdır. Yiğit Akü Şirketler Grubu bünyesinde 788 personel istihdamı ile hizmet ve faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz.  Çalışanlarımızın 615‘i üretim elemanı olarak, 173 personelimiz ise teknik ve idari alanlarda çalışmaktadır.

Firmanızda İK departmanı hangi süreçleri yönetiyor?

Firmamızda insan kaynakları departmanı tarafından; eğitim, işe alım, performans değerlendirme, kariyer planlaması , ücret yönetimi ve motivasyon süreçleri yürütülmektedir. Yiğit Akü Şirketler Grubu olarak İK yönetim süreçlerimizde gerekli hassasiyet ve disiplinden şaşmadan çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Sektörünüze özel adayları seçerken hangi niteliklere önem veriyorsunuz?

Bu konuda bir genelleme yapmak çok doğru olmaz diye düşünüyorum. Aradığımız her aday, pozisyona özel belirlenen kriterlere göre değerlendirilir. Arayışa başlamadan önce, departmanlardan teknik gerekliliklerle ilgili ayrıntılı bilgiyi alır, bunları örgüt kültürümüzle ilgili aradığımız kişisel yetkinliklerle birleştirerek ilanımızı oluştururuz. Adaylarımızla da görüşmeleri bu gereklilikler kapsamında gerçekleştiriyoruz. Her pozisyon için olmazsa olmaz tek beklentimiz ise çalışanlarımızın kendini Yiğit Akü ailesinin bir parçası olarak görmesi ve özveriyle çalışması.

Çalışanlarınıza yönelik motivasyon uygulamalarınızı anlatır mısınız? Çalışan bağlılığı için neler yapıyorsunuz?

Çalışan bağlılığı bizim için en önemli konulardan biri. Yiğit Akü’de tüm personel gruplarında yüksek bir kıdem yılı mevcut. Bunu biz her şeyden önce “Birlikte başarma” duygusuna bağlıyoruz. Yılda minimum %20’lik bir büyüme gösteren firmamızda çok dinamik ve hızlı kararlar alarak, sürekli gelişim prensibiyle hep birlikte ilerliyoruz. Çalışanlarımızın en büyük motivasyon kaynaklarının başarıda hiyerarşiye takılmadan etkin rol oynayabilmek, kendini gerçekleştirebilmek olduğunu düşünüyoruz ve çalışmalarımızı bu duygular etrafında şekillendiriyoruz. Elbette sosyal aktivitelerimiz, etkinliklerimiz yıl içerisinde sürekli gerçekleştiriliyor; fakat gerçek motivasyonun kişi bazında analiz yapmayla sağlanacağına inanıyoruz. Örgüt yapılanmasının doğru karakteristik haritalar üzerinden gerçekleştirilmesinin bağlılığı etkileyen en önemli faktör olduğunu düşünüyor ve bu konu üzerine odaklanıyoruz.

Gelecek dönemdeki projeleriniz arasında neler var?

Kısa dönemde yapılacak projelerimiz için saymakla bitmez diyebiliriz; çünkü bizim için en ufak bir hata gördüğümüz her alan yeni bir iyileşme projesi demektir. Uzun dönem hedeflerimiz arasında Yiğit Akademi’yi kurmak var. Eğitime çok önem veren bir firmayız ve en etkili eğitimin de firma kültüründe yetişmiş eğitmenlerden alınabileceğini düşünüyoruz. Bu sebeple iç eğitmenlerimizi yetiştirme konusunda tüm kararlarımızı ileride Yiğit Akademi’nin temellerine atmaya yönelik veriyoruz.

İnsan kaynakları yatırımlarınızdan bahsedebilir misiniz?

Çalışanlarımıza  değerli olduklarını hissettiren, yenilikçi ve sürdürülebilir insan kaynakları faaliyetlerini hayata geçirmeye çalışıyoruz. Rekabet ortamında farkı yaratanın insan kaynağı olduğunun bilincindeyiz ve bu kapsamda çalışanlarımızın  gelişimlerine fırsat tanıyoruz. Stratejik iş planları hazırlayıp; eğitim, bilgi ve beceriyi arttıran, başarıyı ölçen, ödüllendiren, bağlılık ve motivasyon sağlayan, inovatif bakış açısını geliştiren, ortak kültürde buluşturan insan kaynağını yaratmak için uğraşıyoruz.

Personelinizin geçtiği eğitim süreçleri nelerdir?

Eğitim, Yiğit Akü’de yaşayacağınız bir çalışma deneyiminin çok büyük bir kısmını oluşturur diyebiliriz. Tüm personellerimizin eğitim süreçleri işe girdikleri andan itibaren ayrıntılı bir oryantasyon süreci ile başlar. İdari ve teknik kadro çalışanlarımız için bu süreç, yasal zorunlu eğitimler, teknik eğitimler ve kişisel gelişim eğitimleri olarak yıllık planda sürekli olarak devam eder. Saha çalışanlarımız içinse teknik eğitimlerle başlayan süreç, hat başında pratik eğitimlerle sürekli yetkinlik gelişimi hedeflenerek devam eder. Eğitim konusunda performans ve yetkinlik değerlendirme süreçlerinin çıktıları bizi besler. Kişiye özel ayrıntılı analizler sonrasında yıllık eğitim planları oluşturulur. Aynı zamanda da iç eğitmenlerimizi yetiştirmekte olduğumuz için iç eğitmenlerimize eğitmenlik yapabilme yetkinlikleri ile ilgili de ayrıca eğitimler aldırmaktayız.